Poznáte to, s jedlom rastie chuť:) Tento rok som nemala žiadne veľké predsavzatia ale ešte vianočný darček ma celkom nakopol popracovať na svojich fotografiách. Len som tak sufrovala na nete a náhodou som natrafila na zoznam workshopov, ktoré sa venovali fotografovaniu jedla a foodstylingu. S nadšením som začala klikať na všetky odkazy ale bohužiaľ väčšina workshopov bola v USA. Všetky tie možnosti, skvelé miesta a obrázky na zjedenie. Hovorím si, keď budem staršia a bohatšia možno, ale teraz? Amerika je príliš ďaleko:) Našťastie som sa preklikala na stránku What’s for lunch honey?, ktorú vedie veľmi šikovná a talentovaná fotografka Meeta K. Wolff a keď som zbadala nápis „Foodstyling a food photography workshop“ bolo rozhodnuté. Musím ísť. Som presne ten typ, ktorý si potrebuje veci vyskúšať na živo ako stráviť hodiny nad teóriou. Za dve minúty som už vypĺňala prihlášku a tešila sa na máj.
V krásnom regióne prosecca, v meste Valdobbiadene ma čakali 2 dni plné fotografovania, dobrého jedla a vynikajúceho prosecca. Po úvodnej teórii, sme si hneď precvičili základné techniky fotografovanie a pri večeri sme si vyskúšali fotenie v miestnej osterii. Každý, kto ma pozná vie, aká viem byť otravná keď si chcem odfotiť jedlo v reštaurácii:) kvôli lepšiemu svetlu som si ochotná presadnúť aj tri krát:) Tu som konečne nebola sama a spolu s ďalšími kolegami sme fotili o sto šesť:)
Druhý deň nás čakala krátka session k úprave fotiek a ešte pred obedom ochutnávka miestneho prosecca v Nino Franco, ktorou nás sprevádzal jej úžasný majiteľ Primo Franco, ktorý nás potom pozval do svojej krásnej Vily Barberina. Po otvorení brány sa pred nami rozprestrala veľká záhrada plná lúčnych kvetov, v pozadí s vinicami plnými budúceho prosecca a prekrásny starý dom, ktorý dýchal neuveriteľnou atmosférou. Do vily som vkročila veľmi nesmelo. Privítala ma vôňa čerstvých kvetín a pohľad do jedálne mi skoro vyrazil dych:) Starožitný nábytok a jedálensky stôl plný fantastického jedla. Všetko pre nás a naše fotenie. Majitelia nám dovoli použiť čokoľvek čo sme videli a po úvodno prípitku sme sa všetci rozpŕchli odfotiť si jedlo v tonto krásnom prostredí. Kamenné stoly, historické stoličky, dobové kredence a čerstvé kvety.
Veľmi som si celé dva dni užila a domov som prišla plná nových nápadov, naučila som sa kopec vecí a spoznala som super ľudí. Ďakujem Meeta a Jeanne za skvelú skúsenosť a tiež všetkým účastníkom, ktorých som veľmi rada spoznala:)
Monika
Kristína
16 mája, 2014Teším sa na viac článkov :) A nebude viac fotiek Z toho workshopu?
LaPetit
16 mája, 2014Ahoj Kristína, fotiek je až až,ale dosť sa opakujú pretože sme stale fotili a jeden záber mám cvaknutý aj 20 krát:) ale pridávam linky, kde by si si mohla pozrieť viac fotiek
http://monica-meets.com/2014/05/food-photography-in-italy/
http://www.foodtastic.at/2014/05/11/food-photography-styling-workshop/
alebo
http://www.whatsforlunchhoney.net/2014/05/VeniceWorkshopRecap.html
Tia
16 mája, 2014Ahoj, muselo to byt ozaj skvele :) Z kolkych krajin ste sa tam stretli?
LaPetit
16 mája, 2014Tia, boli tam ľudia z Rakúska, Nemecka, Cypru, Škótska a 2 Američanky:) Takže sme boli dosť pestrá zmeska:)
Daniel
16 mája, 2014Ahoj, a kolik lidí tedy celkem na workshopu bylo?
LaPetit
16 mája, 2014Daniel, bolo nás tak so 10 spolu.
Soňa
16 mája, 2014Sú aj iné workshopy, ktoré odporúčate? Zamerané skôr na varenie alebo pečenie takých netradičnejších kolačíkov. Ďakujem. :)
LaPetit
16 mája, 2014Soňa tých workshopov je neúrekom, rada spomínam na kurz varenia v Toskánsku http://www.lapetit.sk/toskanska-kuchyna/ ale napríklad kurzy Jamieho Olivera, na ktorom som bola minulý víkend. Ak chcete poradiť bližšie dajte mi vedieť o čo kontrétne by ste mali záujem:)
Soňa
16 mája, 2014To Toskánsko vyzerá úžasne.:) V nedeľu som sa ztadiaľ práve vrátila a do ich kuchyne som sa zamilovala.
Základné koláče mi celkom idú, rada by som sa naučila komplikovanejšie veci ako pralinky, croissanty (ak ked tie samozrejme nie su talianske), potom rôzne „raňajkové“ pečivá a tak. Zatiaľ som zameraná viac na to pečenie a rada bysom si rozšírila obzory.
Sona
18 mája, 2014Ten Toskansky vyzera uplne fantasticky. :) Velmi rada peciem, rada by som sa naucila take komplikovanejsie veci ako croisanty, pralinky, … Aj ked aj varenie komplikovanejsich veci by nebolo zle. Som za kazdu zaujimavu vec.
LaPetit
20 mája, 2014Soňa, to Toskánsko bol splnený sen, byť tam nevyskúšať kurz varenia by bol hriech:) Je trochu škoda, že na Slovensku, je tých kurzov varenia pomenej, resp. dosť sa opakujú a práve tie, kde by sa človek naučil nové zručnosti je ako šafránu. Občas sa mi podarí natrafiť na nejakom cúkrársom webe na ponuku kurzov pečenia, či už makroniek alebo croissantov. Teraz si na konkrétnu stránku nespomeniem ale treba trochu pogoogliť a isto niečo nájdete.
Iveta
17 mája, 2014Waw to je nádhera! Stránku Metty What’s for lunch honey? mám veľmi rada, je to jedna z mojich najobľúbenejších, tento workshop som zaregistrovala a len som sa zasnívala… To je perfektné že si sa ho zúčastnila, musel to byť veľký zážitok. Píšeš že Vás bolo asi 10, nevieš či sa zúčastnili všetci prihlásený alebo bol z nich nejaký výber? Boli celé dva dni venované workshopu alebo ste mali aj nejaké osobné voľno – napr. na prechádzku po mestečku?
LaPetit
18 mája, 2014Ahoj Iveta, pokiaľ viem, tak sa stačilo prihlásiť, účasť bola limitovaná len počtom miest. Workshop síce trval dva dni, ale prišla som už deň vopred a naspäť som išla až v nedeľu. Takže voľného času bolo dosť:)
Michal
17 mája, 2014Ako sa máš? :)
LaPetit
18 mája, 2014Ďakujem Michal, mám sa dobre:)
Lucia
20 mája, 2014Sparglove pesto, tak to sa velmi rada zapojim :) Musela to byt uzasna skusenost! Mna by zasa zaujimalo, ci take nieco existuje aj na slovensku – a ak nie, ci neuvazujes nieco take (alebo aspon podobne) zacat :)
LaPetit
20 mája, 2014Lucia práve preto, že na Slovensku som sa k ničomu podobnému nedostala, chcela som vyskúšať takýto workshop v zahraničí:)predsa len, iné prostriedie, ľudia od všelikaiľ, vela nových nápadov:) A možno raz keď budem viac skúseností tak by som sa do toho možno aj pustila:)
Lenka
21 mája, 2014Ahoj, o Vašej stránke som sa dozvedela len pred pár dňami z Dobrého jedla. Je veľmi inšpiratívna. Snažím sa používať zdravšie suroviny ako pšeno, otruby atď. Možno aj z Vašich ďalších receptov. A fotky sú fakt krásne!!!
LaPetit
21 mája, 2014Ahoj Lenka, ďakuejm za mile slová:) Monika
Števa
22 mája, 2014Špargľové pesto sa robí , ako bazalkové ?
LaPetit
22 mája, 2014Robí sa ako každé iné pesto, len špargľa sa uvarí a rozmixuje s bylinkami, cesnakom, píniovými orieškami, olivovým olejom, potom sa pridá parmezám, soľ, korenie:)
Martina
22 mája, 2014Ahoj Monika, varenie tiež milujem, okrem toho aj cestovanie, dala si mi teda chrobáka do hlavy s tými kurzami v zahraničí :) Tiež si rada fotím jedlo, len nemám dobrý foťák, aký by si mi odporučila, resp. aký máš ty? Tvoje foto sú krásne! A aký bol kurz s Jamiem, kde si ho absolvovala? Jamieho show aj knihy zbožnujem. :) Díky
LaPetit
22 mája, 2014Ahoj Martina, s tými foťákmi to nie je až take zlé, tiež nemám žiadnu super drahú zrkadlovku:) tento rok som prešla na manuálne fotenie a investovala som do „dobrého objektívu“. Fotím na mirrorless fotoaparáte, ktorý je ako zrkadlovka bez zrkadla:) Chcela som presjť na zrkadlovku ale priateľ ma presvedčil, že nech radšej skúsim lepší objektív, ešte si čo to pofotím ako mať obyč zrkadlovku so setovým objektívom. Čiže stačí ak budeš mať na svojom fotoaparáte manuálny režim, niečo si naštuduješ o základných princípoch fotenia (napr. tu http://tvorim.net/fotografovanie/101-expozicna-rovnica) a sama potom uvidíš, či ti to stačí alebo pôjdeš do lepšie fotoaparátu alebo objektívu. Kurz varenia v Jamieho cookery school bol super, raz čas chodíme na nákupy do Brightonu, kde má Jamie jednu z troch pobočiek konceptu Recipease, kde ponúka aj kurzy varenia. Pred pár rokmi som tam bola prvý krát a teraz keď sme plánovali výlet, vedela som, že tam musíme niečo vyskúšať:) O celom výlete, kurze a všetkom dobrom, čo sme v Brightone jedli napíšem v novom poste:) Monika
Hana
22 mája, 2014Ahoooj, otázka trošku odveci ale aké je tvoje najoblúbenejšie jedlo? varíš ho často? :)
LaPetit
22 mája, 2014Ahoj Hana, hm, toto je pre mňa ťažká otázka:) Mám toho rada naozaj vela, ale keď si tak predstavím, tak asi z detstva mám najradšej palacinky. Len tak džemom, tie by som mohla každú nedeľu:)A ty?
Linda
22 mája, 2014Ahoj, chcela by som sa spytat v com Ta najviac obohatil tento workshop a ake je Tvoje vysnivane miesto, co sa tyka gastronomie a co by si tam chcela najviac ochutnat? Linda
LaPetit
22 mája, 2014Ahoj Linda, workshop bol super v tom, že sme sa stretli zaujímavý ľudia, ktorí mali niečo spoločné. Mohli sme spolu prebrať naše fotenie, ako a čo používať pri fotení, ako sa pohrať so svetlom. Nebol to nejaký zázrak vďaka, ktorému sa človek stane svetovým fotografom, ale dostala som feedback na svoje fotografie, nejakým spôsobom som si ujasnila akým chcem ísť smerom:)
Čo sa týka gastronomických zážitkov, tak tých je veľa:) Viem si predstaviť stráviť rok v Paríži na známej Cordon Bleu, týždeň v Taliansku plný varenia a vína alebo skvelú večeru v reštaurácii Noma:)