Aj vám tak letia týždne? Na jednej strane sa veľmi teším, že je čoraz teplejšie, na druhej mám pocit, že nič nestíham. Doma ma zamestnáva riešenie interiéru, balkónová záhrada, hľadanie perfektného koberca, a snaha navŕtať všetky plánované police. Do toho snaha ako tak dostať sa von na vzduch a konečne sa trochu fyzicky rozhýbať. No, nie je každý deň nedeľa, ale na čo nedám dopustiť je dobré jedlo. To má v mojom živote celkom evidentne veľmi dôležitú úlohu:) Čo ma však posledné dni nabíja energiu a neskutočne teší, je, že keď prídem z práce domov, ešte stále je krásne svetlo a moje večerné varenie stíham ešte zvečniť aj obrazovo. A presne v tie dni, keby idem unavená z práce a v podstate sa mi naozaj nič nechce, hneď ako otvorím dvere na byte a uvidím to nádherné svetlo v kuchyni, začínam rozmýšľať, čo dobré uvariť a hlavne nafotiť:)
Často sa mi stáva, že sa ma kamaráti ale aj kopec ľudí, ktorých stretávam na rôznych akciách pýtajú, ako fotím, a ako to, že na fotkách nie sú tiene, a chcú jednoducho poradiť. Tu musím povedať, že sa vôbec necítim ako profesionál, dokonca mám pocit, že mnohým veciam vo fotografii veľmi nerozumiem (hlavne ak čítam nejaké fotografické fóra, kde sa všetci predbiehajú s radami a používajú výrazy, ktoré nepoznám), ale v tento moment si vždy poviem stop, nebuď negatívna, a radím ako len najlepšie viem:) Človek nemusí mať vyštudovanú fotografiu, ani nemusí mať profi vybavenie a napriek tomu môže robiť pekné fotky. Všetko je len o tom, kto je za kamerou, aký má cit a čo sa mu páči. A stačí na to mobil, k tomu jeden editovací program a je to. Nič viac:) A, že výsledky vedia byť rovnako pekné si dúfam všimnete na tomto poste. Časť fotiek som totiž fotil mobilom ZenFone Laser od Asusu.
odfotené mobilom ZenFone Laser od Asus
A neviem ako u vás, ale u mňa doma tieto dni nesmie chýbať špargľa. Osobne viac preferujem tú zelenú, a keďže máme za rohom na záhorí jedného z najväčších producentov, v chladničke mám dobrú zásobu. Inak, ak budete špargľu dobre skladovať (vo zvislej polohe s trochou vody v chladničke), vydrží vám naozaj dlho čerstvá. Špargľa je veľmi univerzálna, dá sa variť, piecť, aj grilovať. Ja ju milujem v tomto risotte, ktoré už viac jarné ani nemôže byť alebo len tak, s pošírovaným vajíčkom. Rýchla, ľahká a zdravá večera. Recept na tento koláč mám už pár krát vyskúšaný, a ak mám chuť zakusnúť do cesta (bohužiaľ som múkaholic:), vždy robím tento koláč. Skoro bez práce a bez špinavých riadov:)
odfotené mobilom ZenFone Laser od Asus
Na jednoduchý špargľový koláč budete potrebovať:
[left]• 250 g lístkového cesta
• 250 g ricotty
• soľ
• čierne korenie
• štipku muškátového oriešku[/left]
[right]• 1 ČL citrónovej kôry
• 250 g zelenej špargle
• 30 g parmezánu
• 1 žĺtko na potretie
• olivový olej[/right]
Z tohto množstva urobíte koláč na plech s dĺžkou cca 23 dm, ak by ste chceli použiť veľký plech a nakŕmiť viac hladných krkov, použite dvojnásobné množstvo surovín. Alebo podávajte ku koláču poriadne veľký šalát, u nás doma to tak celkom dobre funguje:)
Postup je úplne jednoduchý:
Zmiešajte ricottu s citrónovou kôrou a poriadne osoľte, okoreňte a pridajte štipku muškátového oriešku. Ochutnajte, či je ricotta naozaj dosť slaná aby vo výsledku nebola bez chuti.
Lístkové cesto rozváľkajte na obdĺžnik v tvare plechu na pečenie a cesto preneste na plech. Potrite rozšľahaným žĺtkom a potom vymiešanou ricottou.
Špargľu umyte a odkrojte konce. Stačí tak cca 2 cm, resp. tak aby sa pekne vošli do plechu. Poukladajte na ricottu, pokvapkajte olivovým olejom a posypte parmezánom.
Pečte vo vyhriatej rúre na 175 stupňov približne 40 – 45 minút, pokiaľ cesto krásne nezozlatne.
Pred podávaním nechajte koláč trochu vychladnúť:) ak to vydržíte☺ a ešte posypte trochou parmezánu. Potom vám už nič nebráni pustiť sa do jedenia. Aké sú vaše obľúbené špargľové jedlá? Kľudne napíšte aj bez giveaway:)
Monika
*all opinions are mine :)
Čo si myslíte