Lievance vie urobiť asi každý z vás, ale na instagrame som dostala kopec správ, ako to, že ich mám také nadýchané. A keďže sú lievance moje obľúbené raňajky, rada sa s vami podelím o recept. Nie je to nič prevratné, iba obyčajná stará lievancová panvica, ktorá drží perfektný tvar a tú druhú, veľmi obyčajnú vec, nájdete priamo v recepte:)
Ako sladidlo rada používam bazový sirup. Robím ho každý rok, hoci len fľašku či dve:) Vždy sa na niečo zíde, napríklad do týchto úžasných bazových koláčikov, či tiramisu s bazovým sirupom. Ak ho nemáte po ruke tak nevadí recept bude fungovať tak, či tak:)
Na cca 10 – 12 lievancov budete potrebovať:
300 g hladkej špaldovej múky
250 ml mlieka
1 vajíčko
Šťava a kôra z jedného citrónu
Štipka soli
2 PL bazového sirupu
1 PL repkového oleja + olej do panvice
1/4 ČL bezfosfátového prášku do pečiva
2 PL medu na podávanie
Postup:
- V miske zmiešajte múku s práškom do pečiva.
- Pridajte mlieko a vajce a pomocou elektrického mixéra vyšľahjte.
- Nakoniec pridajte soľ, bazový sirup a olej a dobre premiešajte.
- Takto pripravené cesto nechajte aspoň 20 minút odpočívať.
- Panvicu na lievance vymažte trochou oleja a postupne vysmážajte lievance. Ideálne na miernom ohni aby sa lievance stihli prepiecť aj zvnútra.
Lievance sa vďaka našľahaniu a prášku do pečiva krásne nafúknu a budú ľahké ako obláčik. Podávať ich môžete ozdobené kolieskom citrónu, klietkami bazy a poliate medom. Práve na med mám toto super medovátko od Butlers.cz, alebo ako ho volajú u sesedov „medová lžička“. A tanieriky sú z kolekcie Mix it!, ktorá rozžiari každé raňajky!
Tak dúfam, že vám bude chutiť a nezabudnite tagnúť svoje vývtory na sociálnych sieťach a použiť #spolupristole alebo #lapetit.
Monika
Čo si myslíte