Keď som sa pozerela, či mám na blogu nejaký marhuľový koláč, bola som dosť prekvapená, že ani nie. Tak som to samozrejme musela napraviť. Z trhu som mala asi 3 kilá marhúľ, a to čo som zachránila pred Romanom a nešlo do džemu skončilov tom to rýchlom koláči. Som zástanca, že ak koláč, tak nech je sladký a v poslednej dobe som prestala experimentovať so zdravšími surovinami. Ale predsa ide leto a ja som chcel aupiecť koláč, ktorý si môžem dať bez výčitiek aj na raňajky. Preto som použila ovsené vločky aj celozrrnú múku. Koláč teda nie je žiadna kalorická bomba plná masla, ale akmáte sladké marhule, nie je o čom.
Na koláč som použila veľkú guľatú formu s priemerom 30 cm. Chcela som totiž čo najviac plochy aby sa tam vošli všetky marhule. Jedna vec, čo na podobných koláčoch nemám rada je, ak sú chudobné:) Takže som si chela dopriať maximum ovocia.
Čo budete potrebovať? Je to len pár surovín kotré verím, že doma nájdete aj bez veľkého nákupu v potravinách.
80 g ovsených vločiek
120 g celozrnnej špaldovej múky
štipku soli
2 vajcia
100 g trstinového cukru
1 ČL vanilkového extraktu
100 ml rastlinného mlieka
¼ ČL bezfosfátového prášku do pečiva
350 g marhúľ
na ozdobu môžete použit plátky mandlí aleb lupienky kokosu.
Postup:
- Ovsené vločky rozmixujte na jemno. Pridajte múku, prášok do pečeiva a dobre premiešajte.
- V miske rozmixujte žĺtka s cukrom, pridajte vanilkový extrakt, mlieko a múku a dobre premiešajte.
- Z bielok vyšľahajte tuhý sneh a opatrne primiešajte do cesta.
- Marhule umyte, rozkrojte a zbavte sa kôstok. Marhule nakrájajte na menšie kúsky (ja som každá polovicu nakrájala na 3 mesiačiky).
- Cesto vylejte do formy vystlanej papierom na pečenie, pokladajte marhule, pospyte kokosoma dajte piecť do vyhriatej rúry na 175 stupňov. Pečte približen 40 – 45 minút.
- Koláč pred podávaním nechajte vychladnúť a ak nepočítate kalórie, pokojne poprášte aj trochu cukrom.
Celkom jednoduchý, čo poviete? Koláč je navyše úplne bez laktózy, takže sme si homhli dať aj s Roanom. Hoci mi naposledy hovoril, že nemusím dávať recepty iba bez laktózy (dosť často fňukám, že nemôžem používať všetky tie mascarpone, smotany a tvarohy:) ale tak piecť celý koláč iba pre seba, to nie je ono:) Tede sem tam:)
Dobrú chuť!
Monika
Zuzana
18 júla, 2019Ahoj, v recepte nie je olej ani tuk. To asi tak ma byt, ze. Trochu sa toho obavam :-)
LaPetit
25 júla, 2019Ahoj Zuzana, je to na spôsob klasickej piškóty, kde olej nedávam. Samozrejme nie je problém olej pridať, aspoň trošku. Ale tento koláč je taký jemný a olej sa mi tam nežiadalo pridať.