Urobiť dobrú mäsovú roládu bolo pre mňa dlho výzvou. Mäso bolo zvyčajne vysušené alebo nedopečené. Nejaký čas mi trvalo nájsť ten správny kus a aj spôsob prípravy. Ale trpezlivosť ruže prináša, a tak sa aj stalo. Prvýkrát som upiekla super šťavnatú, mäkkú a krásne ružovú roládu plnenú orieškami a prevoňanú bylinkami. Tajomstvom je použiť dobré hovädzie mäso, napríklad z oblasti pupka, ktorý je prirodzene tenký, takže sa nemusíte trápiť s krájaním mäsa. To bola pre mňa polovica úspechu. Potom stačilo už len doladiť plnku, naplniť ňou mäso a keď teplomer ukázal požadovanú teplotu, všetko bolo tak, ako malo.
Takáto roláda nie je na každý deň, ale skôr slávnostný obed. Ale verte, stojí to za to. Nakŕmite viac krkov, vyzerá krásne a chutí výborne a zároveň si nevyžaduje veľa práce. To znie dobre, však?
Čo budete potrebovať? Na 4 – 6 porcií si prichystajte:
1,2 kg hovädzieho z oblasti pupku
soľ
čierne korenie
25 g čerstvej bazalky
25 g čerstvej šalvie
80 ml repkového oleja + 1 PL na opekanie
100 g mandlí
3 strúčiky cesnaku
A na prílohu potrebujete:
500 g cukety
500 g zemiakov
Postup:
- V menšom mixéri rozmixujte olej, bylinky, mandle a cesnak. Pridajte aj trocha repkového oleja, hmota bude jemnejšia. Pridajte bylinky aj so stonkami a mixujte do hustého pesta. Posoľte a okoreňte a dajte bokom.
- Mäso prikryte potravinovou fóliou a jemne ho rovnomerne naklepte.
- Potom ho potrite bylinkovou plnkou a jemne zaviňte. Pomocou kuchynského špagátu zviažte a sprudka opečte na troche oleja na panvici z každej strany. Mäso sa zatiahne a zostane šťavnatejšie.
- Roládu dajte do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Vpichnite do nej teplomer. Ideálne je, aby mäso dosiahlo teplotu medzi 62 – 65 stupňov. Týmto spôsobom viete, že je mäso jemne ružové, ale prepečené a zároveň šťavnaté.
- Medzitým si pripravte prílohu. Ja rada pridávam do tohto jedla zemiaky s cuketou. Zemiaky umyte a nakrájate na väčšie kúsky. Varte v osolenej vode, kým nie sú polomäkké. Potom ich preceďte, osušte a na troche oleja ich opečte do zlata spolu s cuketou.
- Roládu po upečení vyberte, prikryte alobalom a odložte na 10 minút. Odstráňte špagátiky a nakrájajte ju na asi 1 cm hrubé kúsky. Podávajte s opekanými zemiaky s cuketou. Ak chcete, ochuťte soľou a korením.
Na plnky aj restovanie rada používam repkový olej. Rafinovaný je ideálny na pečenie, vyprážanie či dusenie kvôli svojej dobrej odolnosti voči tepelným zmenám. A vďaka stálosti chuti a vône sa nemusíte báť žiadnych nepríjemných zápachov počas vyprážania. A viete, čo je úplne super? V porovnaní s ostatnými tukmi má o 5%-10% menšiu energetickou hodnotou vďaka ľahkému odtečeniu oleja z vypraženého pokrmu*. Do plnky vám stačí pridať len trocha, pretože už denná dávka cca dvoch lyžíc repkového oleja úplne pokrýva našu fyziologickú potrebu kyseliny linolénovej (ALA) zo skupiny omega-3**.
Vyskúšate tento recept? U nás mal veľký úspech a ja sa neviem dočkať ďalšej príležitosti, aby som ho mohla opäť pripraviť.
Ak chcete získať viac informácií na tému repkového oleja, pozrite sa na webovú stránku kampane: www.zamilujsadorepkovehooleja.eu.
*Krzymański J. „Skład chemiczny oleju rzepakowego na tle innych olejów roślinnych”, w: „Olej rzepakowy – nowy surowiec, nowa prawda” Krzymański J. (red.), wyd. PSPO, Warszawa, 2009, s.47-56
**Qualified Health Claims: Letter of Enforcement Discretion – Unsaturated Fatty Acids from Canola Oil and Reduced Risk of Coronary Heart Disease (Docket No. 2006Q-0091), Food and Drug Administration, October 6, 2006
Alex
14 mája, 2023Dobrý deň, môžem sa spýtať ako dlho asi trvá roláde, kým sa v trúbe upečie? Potrebovala by som si načasovať prípravu pre hostí, tak by mi hrozne pomohlo orientačný čas.
LaPetit
15 mája, 2023Dobrý deň Alex, cca počítajte tak 1,5 hodiny. Ale je to orientačné. Záleží od kvality, velkosti, hrúbky mäsa, toho ako máte radi mäso prepečené. Najviac odporúčam použiť teplomer, a piecť mäso, kým nedosiahne aspoň 55 stupňov. To je také médium rare, ak máte radšej prepečenejšie tak piecť ešte chvíľu.