Risotto milujem! A som taká rada, že hoci som nebola na hubách, pár som si ich na trhu kúpila. Stáli za všetky drobné, boli krásne, čerstvé, voňavé a bez jediného červíka. Každú jeseň sa chcem vybrať do lesa, len ešte stále nemáme to svoje miesto a často to skončí skôr prechádzkou ako plným košíkom. No, nemôžeme mať všetko, ale toto risotto áno.
Na Istagrame ste mi písali, že by ste chceli recept na risotto, tak teda okrem toho s cviklou, s hráškom a pestom pridávam aj toto hríbové. Na jeho prípravu pokojne použite aj sušené huby, ale postup bude mierne iný. A pokojne môžete použiť aj kuriatka, či šampiňóny, ktoré teraz bežne dostanete v obchode. Ale čerstvé hríby, sú čerstvé hríby. Tak ak ešte máte možnosť ísť do lesa, ale ich uvidíte na trhu, neváhajte.
Čo teda budete na hubové risotto potrebovať? Na tri – štyri porcie si prichystajte:
350 g ryže na rizoto, napr. Arborio
1 menšia šalotku
2 PL olivového oleja
1 dcl bieleho suchého vína
300 g čerstvých húb
750 ml – 1 l zeleninového alebo kuracieho vývaru
50 g syra pecorino
125 g masla
pár lístkov čerstvej šalvie
soľ
Postup:
- Vývar zohrejte a udržiavajte ho teplý na sporáku.
- Huby umyjte a osušte. Hlavičky nakrájajte na tenké plátky. Stonky na drobné kocky.
- Šalotku nakrájajte na drobno. V hrnci rozohrejte olej a 25g masla, pridajte šalotku a za stáleho miešania restujte, kým šalotka nebude priesvitná.
- Podlejte vínom, opäť premiešajte a nechajte vypariť alkohol.
- Pridajte na kocky nakrájané huby a chvíľu restujte.
- Potom pridajte ryžu, a miešajte, kým nebude ryža celá, akoby obalená olejom.
- Postupne pridávajte vývar a miešajte. Risotto nikdy nesmie zostať suché. Takto postupuste približne 20 – 25 minút. Občas ochutnajte, či ryža nie je už al dente.
- Na navici rozohrejte 25 g masla a opečte šalviové listy do chrumkava. Šalviu potom vyberte.a v rovnakej panvici ako šalviu opečte zvyšné huby..
- Keď je už ryža na skus mäkká, uistite sa, že má dosť tekutín (ja zvyknem priliať dvakrát toľko ako som pôvodne chcela a risotto nechávam dosť tekuté), a risotto odstavte. Pridajte zvyšné maslo a nastrúhaný syr pecorino, a dobre premiešajte. Nakoniec ochuťte soľou a pridajte opečenené huby spolu so šalviou. Ihneď podávajte:)
Risotto by sa malo jesť čerstvé, časom totiž ryža vpije vývar a bude suchšie. Ak vám predsa len kúsok zostane, zohrejte ho alebo prilejte vývar. A ten vývar, možno to vyzerá zbytočne, ale s ním to risotto jednoducho chutí lepšie. Má takú plnšiu a výraznejšiu chuť. Tak ak na risotto používate dubáky, či iné „drahé“ huby, bola by ho škoda neurobiť poriadne. Na konci sa vám odvďačí takou chuťou, že inak ho už nebude chcieť. Tak isto pecorino. Tento taliansky ovčí syr má krásnu výraznú chuť a v poslednej dobe ho používam čoraz častejšie. Nie len že je z ovčieho mlieka, ktoré znáša aj môj muž ale tá chuť! Tá je totiž neskutočná.
Ak chcete použiť sušené hríby, najskôr ich namočte do horúcej vody. Keď sa napijú tak ich scedťe a počas varenia risotta ich pridajte k ryži. Musia sa totiž trošku dlhšie variť a restovanie na panvici by im veľmi nepomohlo.
Tak či tak, dúfam, že vám bude chutiť a budem rada, ak si ho doma uvaríte.
Monika
Čo si myslíte