Keď sú vaše obľúbené podniky zatvorené, a teda u nás naokolí to nie je ako v Bratislave, a vy dostanete chuť na grécke jedlo, musíte si poradiť. Predstavu domáce gyrosu s tzatzikmi som nosila v hlave asi tak dva týždne, kým sa nám (resp. Romanovi, ktorý chodí v týchto časoch na nákupy) podarilo dať dokopy všetky potrebné suroviny. Potom už len stačilo pripraviť jednotlivé časti, namarinovať mäso a nechať poriadne odtiecť vodu z uhoriek a grécka hostina sa mohla začať.
Na IG som sa vás pýtala, ktorú verziu pečiva ku gyrosu by ste chceli. Robila som totiž dve. Jednu s drožím bez mlieka, a druhú s práškom do pečiva ale zato s jogurtom. A keďže je drožďová kríza, viac sa vám pozdával nápad ten druhý nápad. Ako pečivo som zvolila flatbead. Nie je to pita, tá sa viac nafúkne a myslím, že by sa mala plniť do vnútra. Flatbread je naopak tenší, nenafukuje sa a pripavuje sa na panvici. Obe varianti chutili dobre, tak ak by vám srdce túžilo po tej kvasnicovej verzii napíšte mi. Recept vám posuniem.
Na 4 porcie si pripravte:
Mäso
2 ks kuracích pŕs bez kože
2 PL olivového oleja
3 ČL oregána
1 ČL soli
1 ČL sušeného cesnaku
1 ČL mletej papriky
1 ČL sušenej cibule
1/2 ČL čili korenia
1 ČL čierneho korenia
Tzatziky
2 šalátové uhorky
6-8 lyžíc kyslej smotany/hustého gréckeho jogurtu
1 PL olivového oleja
2 mensiš strúčiky cesnaku
soľ, čierne korenie
1 PL bieleho vínneho octu
2 PL nasekaného čerstvého kôpru
Flatbread
380 g hladkej múky
4 g prášku do pečiva
1 ČL soli
300 g bieleho smotanového jogurtu
1 PL nasekanej petržlenovej vňate.
na podávanie si ešte pripravte tak 300 g paradajok, 1 červenú cibuľu, 50 g feta syra
Postup:
- Začnite s prípravou marinády na mäso. Zmiešajte všetky koreniny a pridajte olej. Kuracie prsia nakrájajte na približne rovnako veľké kúsky. Nie úplne malé ako na soté, skôr väčšie, inak by vám pri jedení vypadávali. Môžete použiť aj pripravené zmesi na gyros, ale prečítajte si zloženie, niektoré obsahujú napríklad glutaman sodný, iné nie. Mäso dobre obaľte marinádou a dajte aspoň na pol hodinu do chladničky, ideálne aj cez noc.
- Uhorku aj so šupkou dobre umyte (ja fičím na bio uhorkách, takže s kľudným svedomím som nešúpala) a nastrúhajte na veľkom strúhadle. Skúste robiť čo najdlhšie pohyby tak aby uhorka nebola na „šalát“ ale dlhšie kúsky. Uhorku potom posoľte tak 1 – 2 ČL lyžičkami soli a nechajte aspoň 30 minút odstáť.
- Medzitým sa pusťte do flatbreadu. V miske zmiešajte všetky suroviny a vypracujte hladké cesto. Nemalo by sa vôbec lepiť a byť krásne vláčne. Rozdeľte ho na 4 – 6 rovnakých kúskov, vytvarujte z nich guličky a na jemne pomúčenej doske ich rozváľkajte do kruhu a na tenko. Približne 3-4 mm.
- Postupne ako ich vyváľkate, opekajte ich na suchej panvici z oboch strán. Nemusia byť hnedé, stačí len ak sa jemne opečú. Každú placku potom dajte na tanier a prikryte ich ďalším tanierom. Vlastným teplom tak potom zmäknú a pri balení gyrosu sa nebudú trhať.
- Uhorku teraz dobre vyžmýkajte. Naozaj dobre. Ja som ju stláčala aspoň 10 x, pokiaľ sa nezbavíte skoro všetkej vody. Inak by boli tzaziky vodové. Potom pridajte smotanu/prípadne jogurt (ja sa prikláňam k smotane, príde mi hustejšia a kyslejšia ako väčšina gréckych jogurtov), priadajte soľ, korenie, ocot, roztlačený cesnak a nakoniec kôpor. Dobre zamiešajte.
- Potom si rozpáľte panvicu a opečte mäso, ak je ho veľa naraz, opekajte ho postupne, nechcete ho udusiť ale opiecť. Kuracie mäso sa musí dobré opiecť, ale nie prepiecť, inak je suché, tak si na jednom kúsku vyskúšajte či už je. Ak nie na pohľad surové ale už svetlo ružové máte hotovo.
- Nakoniec si nakrájajte cherry paradajky a cibuľu na prúžky a môžete sa pustiť do servírovania.
- Ja som natrela flatbread tzatzikmi, naukladala mäso, paradajky aj cibuľu, opäť štedro pridala tzatziky a flatbread na konci stočila. Odporúčam vám použiť skôr alobal na zabalenie, tak budete môcť jesť gyros z ruky.
- Nakoniec som každý gyros ešte dochutila trochou rozdrobenej fety, pridala čerstvý kôpor (miluje ho) a všetko trochu pokvapkala olivovým olejom.
Roman mi na to potom povedal, či neurobím aj hranolky:) Mne to prišlo už moc, ale ak by sa vám chcelo, tak si ich urobte a pribaľte:) Ja som z chuti zjedla jeden tento kúsok, čo je na obrázku a teda dlho som si tak nepochutila. Skoro ako na dovolenke v Grécku. Viem, nie je to ako mäso opekané dlhé hodiny na ražni, ale perfketne zasýtilo, bolo svieže a tzatziky som potom ešte vyjedala lyžicou. Tie budem robiť hádam častejšie.
Tak čo? Vyskúšate to aj vy doma?
Monika
g
2 júla, 2020Opäť jeden skvele popísaný, chuťovo vyladený recept.
Flatbread veľmi milo prekvapil. Mäsko a tzattiky výborné.
Opäť jedna stálica z Lapetitu :) Vďaka.