Kto by nemal rád žĺtkové rezy? Ja som veľký fanúšik, hoci sa u nás veľmi nepiekli. Ale kto by odolal nadýchanému orechovému cestu a fantastickej žĺtkovej poleve, že? Pôvodne som chcela recept upiecť ešte pred Vianocami, ale myslím, že Veľká noc je tiež ideálna príležitosť. Ale pokojne si ich upečte aj hocikedy inokedy.
Rezy sú veľmi jednoduché na prípravu, jediné čo mi dalo zabrať bolo krájanie. Čo vám poviem, chcela som perfektne rovné kúsky, tak som vzala pravítko, tenký nôž, a trvalo mi to iba cca hodinu:) Priznám sa toto nie je moja silná stránka. Z krájania zákuskov mám veľký rešpekt. Ale ak netúžite po perfektnej dokonalosti, nôž namočený v teplej vode väčšinu „ťažkej“ práce spraví za vás.
A hoci je recept fakt jednoduchý, zákusok som piekla viac krát. Najmä preto, že na prvý krat som použila príliš veľký plech a mala som pocit, že zákusok nie je dostatočne vysoký. Už keď som ho dávala na plech, tušila som, že to nie je úplne ono ale už som nemala čas a tak som to predsalen skúsila. Lesson learnt, a dávam vám teda presné rozmery plechu, v ktorom som piekla rezy druhý krát a ten už vyšiel perfektne.
Na plech s rozmerom cca 37 x 29 cma vyšším okrajom budete potrebovať:
250 g masla
150 g práškového cukru
250 g mletých vlašských orechov
150 g polohrubej múky
12 g prášku do pečiva
100 g nesladeného jablkového pyré
50 ml rumu
100 ml čiernej kávy
6 bielok
štipku soli
Poleva:
6 žĺtok
200 g práškového cukru
40 g tmavej čokolády
Všetky suroviny si vyberte pred pečením aspoň 2 hodiny, tak aby mali pri pečení izbovú teplotu. Múku aj oba cukre preosejte.
Postup:
- V mise dobre vymiešajte maslo s cukrom, malo by zväčšiť objem a obelieť.
- Potom pridajte orechy, múku zmiešanú s práškom do pečiva, pyré, rum aj kávu a už len ručne premiešajte.
- Z bielok a soli vyšľahajte tuhý sneh. Opatrne ho primiešajte k zbytku cesta.
- Plech vysteľte papierom na pečenie a cesto v ňom rovnomerne rozprestrite. Uhlaďte pomocou špachtle a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov na približne 25 minút.
- Tesne pred dopečením si vymiešajte žĺtky s cukrom a hneď ako koláč vyberiete z rúry polejte žĺtkovou polevou. Pracujte rýchlo aby ste stihli polevu rozprestrieť po celom koláči pred tým ako zaschne.
- Potom nechajte koláč úplne vychladnúť. Nakoniec pomocou vidličky naneste roztopenú čokoládu a nakrájajte pomocou noža namočeného v horúcej vode na rezy.
Na krájanie som použila vykosťovací tenký nôž, ktorý som namáčala do horúcej vody. Mne sa s týmto typom noža akosi lepšie pracuje, hoci viem, že niekto preferuje nôž so zúbkami. Tak či tak, tým, že bude nôž nahriaty prejde cez polevu ako maslo a menej popraská. Netreba sa toho báť. A viete čo je na tomto zákusku najlepšie? No predsa odrezky. Najprv opatrne odkrojte okraje, tak aby ste získali pekné rovné kraje, tie vyberte pomocu cukrástej špachtle a zvyšok zákusku sa vám už bude krájať ľahšie.
Ako každý takýto zákusok, najlepšie chutí na druhý deň, keď sa trochu odleží v chladničke. A ak vás zaujíma aj video postup nájdete ho u mňa na instagrame. Ak ak chcete niekoho potešiť takýmto zákuskom ako ja, ideálne sú na to takéto krabičky od packpack, ktoré rada používam.
Tak krásne sviatky a oddýchnite si trochu.
Monika
Lubka
24 marca, 2022Dobry den, na aky rozmer plechu je prosim prisposobeny recept? Dakujem :)
LaPetit
24 marca, 2022Použila som plech 37cm x 29 cm;)
Katka
11 apríla, 2022Prave vcera som ho upiekla. Vyborny je. Vdaka tomu pyre je vlacny. A ja som aspon zlikvidovala z pivnice jednu flasu domacej „vyzivy“. :o)