Zemiaky, ryža a tarhoňa sú u nás doma prílohy č. 1. A gratinované zemiaky som sa chystala urobiť už dávno. Milujem totiž natenko nakrájané zemiaky preložené smotanou a zapečené do chrumkava. Tieto som ochutila rozmarínom, cesnakom a trochou parmezánu.
Gratinované zemiaky môžete podávať ako prílohu ale aj ako samostatné jedlo, len tak so šalátom. Ako som to urobila ja. Sú totiž dostatočne sýte. Dajú sa aj predpiecť, odložiť do chladničky a dopiecť vtedy keď vám to vyhovuje. Ja som ich však piekla špeciálnym spôsobom.
Mám totiž v mojej Boške (mám presne typ HNG6764S6) špeciálnu funkciu Assist, ktorá v podstate napečie za vás. Fakt. Jednoducho keď neviete, na akú teplotu či aký program použiť, nájdete si databáze príslušné jedlo, zvolíte jeho hmotnosť a o ostatné sa postará rúra. Rúra si sama zvolí optimálny režim ohrevu, teplotu a čas prípravy.
Nájdete tam mnoho jedál ako koláče, pizzu, lasagne rôznu hydinu či ryby. Ale aj zeleninu, a samozrejme mäso. Keď si nájdete jedlo, ktoré chcete variť, rúra vám odporučí vhodnú úroveň zasunutia, aký riad by ste mali použiť, ale aj čas, kedy treba jedlo obrátiť či zamiešať.
Pri niektorých jedlách je vhodné pre ešte lepší výsledok použiť aj vstavanú teplotnú sondu. Ja som teda jedlo pripravila, dala do rúry, v assist funkcii som si našla gratinované zemiaky, nastavila celkovú hmotnosť (len som cca spočítala všetky suroviny) a stačila som štart. Išla som na prechádzku s Romi a Vlnkou a keď som sa vrátila, čakal nás už upečený obed. Za mňa veľmi šikovná vec.
Ak však takúto funkciu na svojej rúre nemáte, pečte gratinované zemiaky na cca 180 stupňoch cca 35 – 45 minút. Ak by sa povrch posypaný syrom príliš pripekal a zemiaky by ešte neboli upečené, zakryte ich alobalom.
Rozmarín sa mi k zemiakom hodí ale nepoužívam ho až tak často. Príde mi, že je dosť tvrdý a v jedle mi bude vadiť. Tu som ho ale zbavila všetkých tuhých stoniek a nakrájala naozaj na drobno. To, že čerstvé bylinku sú viac aromatické a chutia lepšie vám asi nemusím písať. Ale ak nemáte čerstvé, použite aj tie sušené. Rozmarín môžete vymeniť aj za tymian.
Cesnak a šalotka dodá smotanovej omáčke príjemnú chuť a keď ju rozlejete po zemiakoch postupne, dostane sa všade. Ja som každú vrstvu zemiakov navyše posypala aj trochou parmezánu a tak je cítiť v každej vrstve. Aj tu platí, že môžete použiť aj iný syr, mozzarellu či cheddar, presne tak ako vám to najviac chutí.
PrintGratinované zemiaky
- Čas prípravy: 1 hour
- Počet porcií: 4–6 1x
Description
Vynikajúce gratinované rozmarínové zemiaky zapečené s parmezánom
Suroviny
1 kg zemiakov
2 vetvičky čerstvého rozmarínu
2 šalotky
2 strúčiky cesnaku
1 PL masla
1 PL olivového oleja
250 ml smotany na šľahanie
250 ml plnotučného mlieka
soľ a čierne korenie
50 g parmezán
maslo na vymazanie zapekacej formy
Postup
Zemiaky ošúpte a nakrájajte na rovnako hrubé plátky. V mise ich premiešajte so soľou a korením.
Zapekaciu misu vymažte maslom.
Šalotku, cesnak a rozmarín nakrájajte na drobno. V panvici rozohrejte olej, priadajte maslo a nechajte ho roztopiť. Potom pridajte nakrájanú cibuľu s cesnakom a rozmarínom a chvíľu restujte, kým cibuľa nezosklovatie. Pridajte smotanu aj mlieko a priveďte do varu.
Do zapekacej misy začnite ukladať zemiaky tak aby sa čiastočne prekrývali, každú vrstvu zemiakov posypte trochou parmezámu a zalejte časťou smotanovej zmesi. Takto pokračujte kým neminiete všetky zemiaky aj smotanu.
Dajte piecť na program gratinované zemiaky, prípadne do rúry na 185 stuňov na približne 35-40 minút.
Poznámky
Použite dostatočne veľkú zapekaciu misu a nechajte aspoň 2 cm vysoký voľný okraj. Smotana má pri pečení tendenciu sa nafúknuť a nechcete aby vám z misy vytiekla.
- Čas prípravy: 20
- Čas varenia: 40
- Spôsob prípravy : pečenie
Čo si myslíte