Osobne cheesecaky milujem. A keď je niekde príležitosť, tak ich aj veľmi rada ochutnám. Dlho som sa pečeniu tohto inak skvelého koláču vyhýbala, pretože poviem úprimne, niekoľko krát sa mi nepodaril podľa predstáv, nebola príležitosť, toľko cream cheesu v chladničke, a trochu som mala aj rešpekt. Lenže opäť mi raz boli hviezdy naklonené a ja som mala v chladničke všetko čo bolo treba, a tak som ho už nemohla nevyskúšať. A mám pocit, že tentokrát vyšiel parádne a ja som konečne odhalila tajomstvo cheesecaku.
A veľmi rada sa oň s vami podelím. Jedným je pridanie kyslej smotany a druhým je teplota pečenia. Keby ste ma videli ako som skákala okolo rúry a snažila sa ju rozplátiť na presne 160 stupňov. Dokonca som používala sondu pretože si nie som 100 % istá tým gombíkom na rúre. Celé to bolo veľmi komické ale aj teplota je tajomstvom úspechu:) Navyše som sa do cheesecaku pustila večer a behala som okolo necho až do jednej v noci. Nie že by to tak dlho trvalo, to nie, ale keď do toho zarátam upratovanie kuchyne, 2 x pokus o dokonalý korpus, pečenie a chladenie, tak som išla spať celkom vyčerpaná. Na druhej strane, všetko je otestované, a ak nie ste taký freak ako ja, že musíte mať na foto tej najdokonalejší cheesecake aký ste schopný urobiť, pôjde vám to od ruky.
A čo budete potrebovať? Na kruhovú formu s priemerom 20 – 23 cm si nachystajte:
200 g celozrnných sušienok
100 g masla
680 g krémového syra
300 g kyslej smotany
200 g práškového cukru
1 PL vanilkového extraktu
3 vajcia
2 žĺtka
3 Pl hladkej múky
125 g smotany na šľahanie
maliny + práškový cukor na podávanie
Postup:
- Sušienky rozmixujte a pridajte rozpustené maslo. Premiešajte a rovnomerne vtlačte na dno formy.
- Dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov na približne 10 minút. Nechajte potom mierne vychladnúť.
- Rúru potom vyhrejte na 160 stupňov.
- V mise zmiešajte syr a kyslú smotanu úplne do hladka. Pridajte cukor, vanilkový extrakt a vajcia. Nakoniec pridajte múku a smotanu na šľahanie, a len zľahka premiešajte.
- Vylejte na korpus a dno formy zabelte do albolalu. Ideálne aj do dvoch vrstiev.
- Cheesecake vložte do pekáča s vyšším okrajom, dolejte horúcou vodou do výšky cca polovice cheesecaku a dajte piecť.
- Pečte približne 1 hodinu a 15 minút, potom vypnite rúru a nechajte cheesecake ešte 45 minút dôjsť.
- Maliny rozmixujte, prepasírujte a podľa chuti môžete aj dosladiť. Omáčkou si polejte kúsok cheesecaku.
Zámerne som neuviedla presné množstvo malín, pretože je to na vás:) môžete použiť akékoľvek bobuľové ovocie, čerstvé aj mrazené. To mrazené vždy povarím s trochou vody aby rozmrzlo, potom rozmixujem a keď nemám chuť na semiačka, tak ich aj prepasírujem cez sitko. Vznikne tak ovocná a hladká omáčka.
Cheesecake je ideálne nechať odpočinút v chladničke niekoľko hodín, ideálne aj cez noc. Preto ja osobne pečiem večer. Ráno ako by som našla. Cheesecake sa pekne usadí, bude sa dobre krájať a bude lepší. A po tomto sa celkom zaprášilo. Teda najprv sme sa na neho dva dni pozerali pretože ho bolo treba nafotiť, a dokonca som sa s ním vybrala na výlet, na ktorom vznikli tieto fotky nižšie. Ale myslím, že to stálo za to:)
A najlepšie bolo, že som to naplánovala, zbalila si veci, naložila do auta, poodnášala na miesto a konečne zacačala fotiť, a viete čo? Došla mi baterka na fotoapráte, tak som sa znovu zbalila, prišla domov a za odmenu si dala prvý kúsok cheesecaku:))
A veľa z vás aj zaujíma, ako to celé vzniká a čo je to ten foodstyling a tak. A preto som sa rozhodla, že vám z času na čas napíšem aj o tom. A ideálne je rovno aj na príklade tohto cheesecaku.
Ako som už písala, vždy sa jedlo snažím urobiť čo najkrajšie vizuálne už od začiatku. Preto mi to netrvá 20 minút ale povedzme hodinu, pretože to, ako utľapkám sušienky a vyformujem korpus, ovplyvním len pri príprave. Keď by som to tam ledabolo upravila, potom keď sa cheesecake upečie už nad tým nemám moc. Toto je u ňa pravidlo číslo 1. Dať si čas veci urobiť poriadne. Ak zle vyváľkam cesto, rýchlo ho natlačím do formy, a už vtedy budem vedieť, že je „najkrajšie“ potom to už nenapravím. Nejde o 100 % dokonalosť, ale je to asi ako keď sa upravíte na večierok keď máte čas a keď nestíhate a ponáhľate sa:) Rozdiel tam je:)
Už vopred uvažujem a plánujem ako bude cheesecake vyzerať, čím ho chcem ozdobiť a vyberám dekorácie (živé aj neživé) tak aby spolu ladili – vizuálne aj chuťovo. Toto je vyslovene vec vkusu a každý to môže mať inak, ale ak som si ako kontrast ku krémovej chuti cheesecaku vybrala maliny, ktoré sú červeno ružovú, ladila som k tomu aj kvietky, ktoré sú svetlej ružovej farby. Ak by som mala doma čučoriedky a robila tento istý cheesecake, nedala by som k nim tieto ružové kvietky alebo zvolila by som biele, prípadne modré violky. A takto by som mohla pokračovať aj s ďalšími dekoráciami. Aby vynikol cheesecake, už som nedávala žiadne kontrastvé veci naokolo. Takto z fotiek vybehne cheesecake a malinová omáčka, a nie tanierky s makovými kvetmi, fialový príbor alebo veci čo s cheesecakom nesúvisia.
No a nakoniec je to o tom sa s jedlom pohrať. Skúšam, z ktorého uhlu to funguje najlepšie, najprv nafotím cheesecake v celku, premiestňujem ho kade tade, hore dole a až potom sa rozhodnem ho nakrájať. Urobiť jednu parádnu fotku je úplne o niečom inom ako ich urobiť 10. Preto sú niektoré „krajšie“, fungujú lepšie a ukazujú jedlo z toho najlepšieho uhla. Ja mám z tohto cheesecaku jasného favorita, ale som zvedavá, ktorý je ten váš? Vážne, ktorá fotka je tá, kde si poviete, že wow, toto by som hneď zjedla? Som zvedavá, či sme sa trafili:)
Tak verím, že ste sa dočítali až sem a aby som nezabudla, tento nádherný mramorový podnos, na ktorý nedám dopustiť, mám z Butlers.cz . Tak mrknite tam, majú super vecičky za normálne ceny:)
A najviac ma poteší, ak si cheesecake upečiete a dáte mi vedieť, ako vám chutil. Ideálne na IG, kde ma stačí ottagovať alebo použiť #lapetit.sk, budem sa tešiť!
Monika
Ela
12 mája, 2019vyborne citanie :) moja verzia cheesecaku je trochu “setriaca”, davam aj kremovy tvaroh a menej vajec. tvoj vyzera fantasticky, takze ho v lete vyskusam s cerstvym ovocim. velmi sa mi paci predposledna foto v sade so stolom a prekrasnym svetlom, ale ze je to najkremovejsi cheesecake ma presvedcila ta fotka, kde pozuje jeden trojuholnik kolaca rovno do kamery :D mnam!
LaPetit
12 mája, 2019Ďakujem Ela Tie exteriérové foto sú aj moje naj Však ak si videla stories na IG, tak to bola sranda takto zbaliť a ísť fotiť von A ten záber som skúšala prvý krát tak som rada že sa páči.
Katarína Hlinková
28 mája, 2019Koláč je vynikajúci, vydaril sa mi na prvýkrát :)
Napadla ma však otázka, či smotana má byť v tekutom stave alebo vyšlahaná ?
Fotky ako aj cit pre detail a jemnosť sú pozoruhodné a úchvatné, milujem všetko, čo je na stránke lapetit.sk.
Pozdravujem
Katka
LaPetit
2 júna, 2019Katka, ďakujem veľmi pekne! Smotanu dávam v tekutom stave, nerobím z nej šľahačku:)
Janka
5 februára, 2020Dobrý deň.
Ja ho práve pečiem, ale tá hodina 15 min mi príde strašne veľa. Teraz je v rúre 40 minút a už má hnedý povrch. Neviem si predstaviť, ako bude vyzerať po ďalších 35-tich minútach.
LaPetit
5 februára, 2020Janka môže sa stať. Každá rúra pečie inak, ja som mala teplomerovú sondu v rúre, a stopovala som čas a bolo naozaj 1 hod 15 min pri 160 stupňoch. Samozrejme ak vám pečie viac alebo intenzívnejšie, povrch by nemal úplne zhnednúť ale byť pevný po bokoch a trochu pohyblivý v strede.
Janka
7 februára, 2020Rúru som nakoniec vypla po 45 minútach a nechala ho tam ešte pre istotu dôjsť. Upečený bol dostatočne. Zhnednutý povrch som zamaskovala malinovou vrstvou (mrazené maliny som chvíľu povarila, zahustila malinovým pudingovým práškom a osladila hnedým cukrom). To len info pre iné gazdinky, že sa nemusia báť ho vybrať aj skôr. Po vychladnutí bola jeho konzistencia perfektná :-)
Musím povedať, že ide skutočne o pravý americký cheesecake. Netreba v ňom hladať chuť tvarohu, smotany ani mascarpone. Pre odporcov spomínaných chutí je to to pravé syrové :-)
Ďakujem!
Majka
17 mája, 2020Chcem sa spýtať – po vypnutí treba rúru otvoriť alebo nechať dôjsť v zatvorenej? Ďakujem
LaPetit
26 mája, 2020nechať dôjsť v zatvorenej, aspoň moja skúsenosť:)
Lea
26 mája, 2020Rada by som sa spýtala – vajcia vyšľahať? A prečo a ako konkrétne tam mám dať tu vodu prosím? Lebo to počujem prvý krát
Ďakujem krásne
LaPetit
26 mája, 2020Vajcia netreba nijak extra šľhahať, iba ich pridáte a všetko dobre zamiešate – samozrejme majú byť rozmiešané ale nie našľahané. A tá voda. Cheesecake sa pečie vo vodnom kúpeli, to znamená že si dáte plech s vyšším okrajom, do neho dáte vodu a do tej vody vložíte formu s cheesecakom. Preto sa tá forma na cheesecake obaľuje zospodu do alobalu, aby sa voda náhodou nedostala ku korpusu. Ak používate otváraciu formu na cheesecake, tak tie netesnia na 100 % a nechcete by sa počas pečenia dostala čo i len kvapka vody do korpusu.
Lea
28 mája, 2020Ďakujem krásne :)
Kristína
28 apríla, 2022Ak mám rúru so záparou môžem použiť to namiesto plechu s vodou? Ci to nebude mať ten efekt?
LaPetit
28 apríla, 2022Kristína skúšala som piecť aj s parou, a cheesecake praskol. Chuťovo je to rovnaké a mohla to byť len náhoda;) takze možno záleží na akú príležitosť cheesecake potrebujete. Ak chcete väčšiu istotu išla by som do plechu s vodou. Ak si chcete cheesecake doma len tak upiect a nevadí, ak by praskol skúste paru
Kristína
3 mája, 2022Ďakujem Monika. Mám Bosh rúru so záparou a robila som presne podľa vás. Po 45 min som ho vypla, lebo dlhšie by to už bolo veľa. Použila som funkciu pary a po vychladnutí v rúre krásne klesol a bol ako tak rovný a bez diery. Chutil výborne. Ďakujeme za recept :)
Martin
9 júla, 2020Mozem sa prosim opytat ake su to tie celozrnne susienky ? Idealne aj znacka, alebo nejako opisat podla coho by som ich nasiel v obchode/na webe. Dakujem
LaPetit
12 júla, 2020Martin, kupovala som tuším nejakú privátnu značku v kauflande. Len si ich už presne nepamätám:)
Dada
11 februára, 2021Dobrý deň prajem, môžem sa opýtať či používate pri pečení teplovzduch?
Ďakujem :-)
LaPetit
13 februára, 2021Pri tomto cheesecaku áno.