Viete si predstaviť leto bez zmrzky? Ja veľmi nie. Ikeď jej nejeme veľa, raz za čas si doprajeme. Obľubujem skôr ovocné príchute a hoci je teraz všade naokolo kopec slovenského ovocia, mňa už vyslovene roky lákalo vyskúšať mangovú zmrzlinu. A hviezdy mi teraz priali – mala som v mrazničke dostatok manga aby som ju mohla konečne urobiť. A zmrzlina sa podarila parádne. Krémová, plná mangovej chuti a k tomu pipravená len z troch surovín a úplne bez laktózy.
Zmrzlinu je najjednoduchšie vyrobiť pomocou zmrzlinovača, ale ani bez neho to nie je nemožné. Takže to určite vyskúšajte. Mangová zmrzlina je svieža, ľahká a keďže som použila kokosové mlieko aj krémová, a keď ju dáte na misku, krásne sa topí. Neviem ako vy, ja ja milujem, keď sa zmrzlina roztápa v miske. Preto ju pred servírovaním vždy nechám postáť na kuchynskej linke a až potom ju naberám. Nielenže to ide ľahšie, ale mne tak akosi lepšie chutí:)
A čo budete teda potrebovať?
Na 1,8 l zmrzliny potrebujete:
1 kg manga (to sú cca 3 ks veľkého manga)
400 ml kokosového mlieka
1/2 až 1 šálka kryštálového cukru (množstvo použitého cukru závisí od toho ako veľmi sladké je mango a ako cchete aby bola sladká výsledná zmrzlina)
Mango môžeze použiť mrazené aj čerstvé. Ja som mala zásoby mrazného manga, ktoré som nechala mierne rozmraziť, aby sa dalo rozmixovať. Kokosové mlieko bolo izbovej teploty, a odporúčam to aj vám. Inak sa oddelí kokosový tuk od vody a môže byť problém to spolu rozmixovať do hladka. A nakoniec – cukor. Ten je tu podstatný – zmiešate ho s vodou v pomere 1:1 (1 šálka cukru : 1 šálka vody) a keď sa cukor rozpustí vytvorí sa cukrový sirup. Vďaka nemu bude zmrzlina krásne hladká a bude mať minimum kryštálikov.
Postup:
- Mango ošúpte a nakrájajte na menšie kúsky.
- Cukro a vodu zmiešajte, dajte na sporák a mierne zahrievajte, kým sa cukor nerozpustí. Dajte bokom a nechajte chvíľu vychladnúť.
- Do mixéra dajte kúsky manga, cukrový sirup a kokosové mlieko. Rozmixujte do hladka.
- Túto zmes dajte do zmrzlinovača a postupujte podľa návodu. Ak túto mašinku nemáte, prelejte zmrzlinu do mrazuvzdornej nádoby (mne sa osvedčila táto z kolekcie Ikea 365+), dajte do mrazničky a každú pol hodinu premiešajte. Po pár hodinách je zmrzlina pripravená na podávanie.
Zmrzlinu môžete dochutiť bylinkami ako je mäta alebo bazalka, či trochou citrónovej šťavy ak chcete, určite tým zmrzku ešte viac vytuníte:) A postup a pár videí z prípravy nájdete aj v stories na mojom instagrame.
Tak čo, je to jednoduché že? A ak sa pýtate, či sa dá takto pripraviť zmrzlina aj s iným ovocím tak hovorím, že určite hej:) Či sú to jahody, broskyne alebo možno aj melón. A nezabudnite svoje výtvory označiť s hastagom #lapetit.
Tak dobrú chuť a krásnu nedeľu ešte!
Monika
Miška
31 augusta, 2018Tá farba je úplne neskutočná <3
Kristína
21 júna, 2021Dobrý deň, rada by som sa opýtala či je možné to robiť aj z klasického mlieka alebo smotany. Bohužiaľ mi kokosové mlieko mlieko nechutí. Ďakujem krásne !