Neskorá jeseň znamená, že už je poriadne chladno, a či už ráno alebo večer, mám čoraz väčšiu chuť piť čaj. Už len držať teplý hrnček je veľmi príjemné, a hneď ma to zohreje. Najradšej mám ovocné čaje (viem, nie sú to pravé čaje), prípadne bylinkové z domácej záhrady, a keď je ozaj najhoršie, a mám pocit, že na mňa niečo lezie, okamžite vyberám zázvor. Zázvor sa po slovensky oficiálne volá ďumbier lekársky, a z názvu môžete tušiť aj jeho priaznivé účinky na naše zdravie. Zázvor obsahuje vitanímy, minerály, éterické oleje a antiobotické látky, a jeho štiplavosť spôsobuje gingerol. Je ideálny na chrípku, nachaldnutie a podporuje tiež imunitu.
Zázvor pochádza z Ázie, kde sa často používa pri príprave jedál. A okrem parádneho základu na curry je to široko – ďaleko najlepší liek na nachladnutie.
Posledné dni sú u nás doma dosť hektické, ikeď to na blogu nie je vidieť. Ale varím a fotím každý deň:) Už o dva týžde totiž balíme kufre a ideme na Vianočnú dovolenku, tak nadrábam:) Takže vianočné recepty sú u nás každý druhý deň, a už sme mali aj vyrážanú rybu so zemiakovým šalátom, tak sa máte na čo tešiť. A hádam stihnem aj silvestrovský recept, ktorý nosím v hlave už nejaký ten týždeň:)
Ale späť k horúcemu drinku. Na cca 700 ml tohto horúceho zázraku si pripravte:
4 cm dlhý kúsok zázvoru
šťavu z jedného pomaranča
šťavu z 1/2 citróna
1/2 ČL mletej kurkumy
2 PL medu
a samozrejme vodu:)
Postup:
- Zázvor nastrúhajte na jemnom strúhadle a celý aj s drevnatou časťou zalejte približne 500 ml horúcej (nie vriacej) vody. Nechajte aspoň 5 minút vylúhovať a potom preceďte.
- Do precedeného čaju pridajte citrónovú a pomarančovú šťavu, primiešajte kurkumu, a keď nápoj trochu vychladne pridajte med.
- Všetko dobre premiešajte a podávajte.
Med stráca zahrievaním svoje účinky, preto ho pridávajte až na koniec, zachová si tak čo najviac svojich vitamínov, minerálov a ďalších dobrých látok.
Mňa vždy tento drink dostane na nohy, a donedávna som ho pripravovala bez pomanačovej šťavy. Býva však veľmi ostrý až štiplavý, ale pridaním šťavy je ľahšie piteľný a jemnejší. Navyše, čerstvá šťava = viac vitamínov, že?:) A aby som bola úprimná, tento recept vymyslel môj muž. Zázvorový čaj veľmi nemusí ale sám vie, že mu pomáha:) Takže pridaním pomanču pomohol sebe a možno aj vám, ak ste na tom rovnako.
A kurkuma je tiež malý zázrak, obsahuje látku kurkumín, ktorá má silné protizápalové účinky, je to antioxidant, a krásne celý nápoj zafarbí. Používa sa bežne aj ako korenie, a ak ste ho ešte v čaji neskúšali, neboje sa. Dostane ho bežne v obchode ako korenie, a ak chcete kurkumu v raw kvalite, kúpite ju napríklad tu.
Drink je ideálne vypiť ešte teplý aby ste sa poriadne zahriali. Ale môžete ho pripraviť aj vopred, ďalším ohrievaním však stráca na sile. Ja práve dopíjam druhú šálku a hoci idem kúrenie skoro na plno, sedím pod dekou a užívam si to. Zatiaľ, klop, klop, bez choroby. Tak dúfam, že to tak po zvyšok roka takto zostane:)
Máte aj vy nejaké tipy a triky,a ko sa v tomto studenom počasí zahriať?
Monika
Priska
7 decembra, 2017Ďakujeme za dobrý tip. Ja nepijem sladké, takže mne to vyhovovalo viac bez medu.