Veľmi špeciálny recept pri veľmi špeciálnej príležitosti. Pretože svet už nikdy nebude ako pred tým. Už viac ako 10 mesiacov som mama a ani vo sne mi nenapadlo aké úžasné to bude. Romi je jedno usmievavé a veselé dievčatko, ktoré ma síce občas potrápi spánkom ale inak je to krásne a spokojné dieťa. V jednej knihe som čítala, že prvý rok je o tom sa do dieťaťa zamilovať a myslím, že u nás je to každým dňom väčšia a väčšia láska.
Ja som sa nikdy nerozplývala nad cudzími bábätkami ale až teraz to chápem. Vždy keď sa zobudí a kukne na mňa je to tam! Má ten najkrajší rumenec v tvári a ja sa cítim najšťastnejšia na svete. Preto sme spolu pripravili tento zákusok. Je to naopak obľúbená kombinácia mojej maminy a po mesiacoch v bubline sme sa konečne mohli vidieť a ochutnať. No, a že to plus mínus vyšlo na deň matiek, je len čerešnička alebo skôr malina na torte. Síce ho s vami zdieľam trochu neskôr, ale to mi hádam pri všetkých tých mamičkovských povinostiach odpustíte.
Tento recept nepatrí medzi 20 minútové recepty ale zvládnete ho relatívne rýchlo, hoci budete musieť počkať kým si koláč „sadne“. Ja som najprv upiekla piškótový korpus, pri ktorom som to chcela vzdať, pretože sa mi zdal vysoký a na povrchu praskol. Už už som išla zarobiť nový, ale potom som si s tým poradila. Piškót po vychladnutí trochu padol, teda tak akurát aby sa do formy vošli ešte dalšie dve vrstvy. A to že popraspakal na povrchu som vyriešila tak, že som ho jednoducho otočila dole hlavou. Easy as that. A ešte jeden trik som použila. Aby tvaroh nepretiekol po bokoch, vystlala som formu po okrajoch papierom na pečenie.
Ale aby ste si nemysleli, že je koláč zložitý, piekla som ho ešte raz a omnoho úpešnejšie. Korpus sa upiekol krásne rovnomerne, tvarohová plnka tiež krásne stuhla a ja vám ho môžem len a len odporučiť. Nie je to žiadna veda-
A čo budete na tento zákusok potrebovať? Na tortovú formu s priemerom 22 si prichystajte:
[col1]Kakaový piškót:3 vajcia
150 g práškového cukru
125 ml repkového oleja
125 ml teplej vody
150 g hladkej múky
1/2 ČL prášku do pečiva
20 g kakaa[/col1] [col2]Tvarohová časť:
500 g polotučného termizovaného tvarohu
100 g práškového cukru
10 g alebo 6 plátkov želatíny
1 ČL vanilkovej pasty/extraktu[/col2] [col3]
Malinová časť:
250 ml malinového sirupu
200 ml vody
1 zlatý klas
250 g čerstvých malín[/col3]
Postup:
Piškót
- V miske vymiešajte žĺtky s cukrom. Pridajte preosiatu múku s práškom do pečiva, kakao, olej aj vodu. Vymiešajte hladké cesto. Z bielok vyšľahajte tuhý sneh a opatrne primiešajte do zbytku cesta.
- Tortovú formu vysteľte papierom na pečenie (iba spodok) a nalejte piškótové cesto. Boky formy nevymazávajte.
- Dajte piecť do vyhriatej rúry na 175 stupňov a pečte 35 minút.
- Korpus potom vyberte a nechajte vo forme úplne vychladnúť. Ak je to potrebné, cesto môžete po vychladnutí zarovnať. Zo zvyšku cesta urobíte napríklad kokosové guľky, alebo zjete len tak:) Keď som piekla korpus prvý krát objavila sa v ňom aj trhlinka. Keďže som nechcela aby sa tam tvarohová plnka „vpila“ jednoducho som ho otočila dole hlavou.
- Keď je korpus vychladnutý,opatrne otvorte formu a po bokoch dajte papier na pečenie tak aby pretŕčal aspoň pár cm. Ja som papier preložila na polovicu, čím som vytvorila dvojitú vrstvu papiera a tak som ho dala dokola celého korpusu a formu som znovu zatvorila. Jednak som tým chcela zabrániť aby sa tvaroh vylial cez korpus až na spodok formy a jednak som tým zvýšila okraj formy.
Tvarohová plnka
- Keď máte takto pripravený korpus, zmiešajte tvaroh s cukrom a vanilkou. Plátkovú želatínu nechajte napučať v 4-5 PL vody cca 10 minút a potom ju dajte aj tou vodou do menšieho hrnca a opatrne zahrievajte, kým sa želatína nerozpustí. Nevarte, naozaj stačí len aby sa rozpustila, čo trvá naozaj krátko. Potom želatínu odstavte a hneď pridajte za 2 lyžice tvarohovej zmesi a dobre rozmiešajte. Takto pripravenú želatínu vylejte do zvyšku tvarohu a dobre premiešajte. Hneď vylejte na korpus, môžete aj jemne pobúchať, aby ste nemali v tvarohu nejaké vzduchové bubliny a povrch uhľadte lyžicou. Dajte stuhnúť do chladničky. Ja som dávala na noc, ale nie je potrebné čakať aj dlho, vďaka želatíne stuhne tvaroh pomerne rýchlo.
Malinová plnka
- Nakoniec sa pustite do malinovej časti. V 100 ml vody rozmiešajte zlatý klas. Zvyšok vody a sirupu dajte do hrnca a privedte k varu. Pridajte zlatý klas a miešajte pokiaľ nevznikne hustý puding. Ten potom odstavte, a miešajte ešte chvíľu kým mierne nevychladne. Potom do pudingu pridajte maliny a zľahka premiešajte. Nechcete maliny veľmi popučiť tak pracujte jemne. Keď je puding s malinami dobre zamiešaný preneste ho na tvarohovú plnku a pekne uhľaďte.
- Takto pripravený zákusok dajte do chladničky opäť stuhnúť a pred podávaním ho len nakrájajte na pekné rezy!
Myslím, že tá námaha bude stáť za to. My sme si zákúsok vychunali a pri druhom pečení mi vyšiel ešte krajšie. Asi to bude tým, že som okolo neho tak veľmi nestresovala ako prvý krát a hoci som rozmýšala, že celý recept prefotím, tak som to neurobila. Tieto fotky majú pre mňa väčšie čaro. A možno aj to, že nie je úplne dokonalý mi bude navždy pripomínať ten krásny a môj prvý deň matiek.
Dobrú chuť!
Čo si myslíte