A že tento rok nebudem zavárať:) Dlho som to teda nevydržala, najprv len môj obľúbený višňový džem, potom prišli ríbezle, egreše, a nakoniec som neodolala ani marhuliam:) Jednoducho som si nevedela pomôcť. Hoci nám dobrí ľudia obrali starú marhuľu a nechali len zopár plodov, ani to ma neodradilo. Vybehla som na miestny trh, kde sa to mahuľami hemžilo, a domov som odchádzala s košíkom, ktorý som ledva odniesla.
Marhuľový džem je klasika. Tento rok som vďaka nadprodukcii bazalky (naozaj neviem, čo s ňou), vyskúšala ochutiť marhule práve bazalkou. A poviem vám, je to veľmi dobrá dvojka. A aby bazalka v džeme časom nezhnedla, použila som fintu. Vďaka nej budete v džeme bazalku cítiť ale nie vidieť:)
Bazalku som totiž v džeme len macerovala a povarila. Nakoniec trochu vymačkala, a potom ju jednoducho vyhodila. To najlepšie už džemu odovzdala, tak nebol dôvod kaziť ho hnednúcimi lístočkami, zostal len krásny oranžový džem. Ako som už tento rok písala, začala som variť džemy s pektínom, a tým sa zmenil celý proces môjho džemovania. Už nemusím stáť po nociach nad sporákom. Stačí ak si pripravím ovocie, dám sterilizovať poháre, a do 15 maximálne 20 minút je džem hotový. Zachová si krásnu farbu, viac vitamínov a mne sa lepšie plánuje čas v kuchyni.
Džem som pripravovala z menšej dávky, iba 1,2 kg marhúľ, takže ak máte väčšie množstvo, kľudne si recept vynásobte, bude fungovať rovnako:) Z tohto množstva mi vyšli 3 poháre s objemom 0,5 l. A hoci takéto poháre znejú hrôzostrašne veľko, mne sa krásne osvedčili. Zvyšok marhúľ pôjde ešte do koláča, a časť som zavarila ešte počas Pohody, keď sme si odskočili domov:)
Na marhuľovo – bazalkový džem budete potrebovať:
1,2 kg zrelých marhúľ
400 g cukru
30 g čerstvej bazalky
12 g pektínu
2 ČL kyseliny citrónovej / šťavu z 1 citrónu
Na džem použite naozaj zrelé marhule, ak budú veľmi tvrdé a nebudú sa dať rozmačkať rukami, budete musieť džem variť trochu dlhšie. A určite nechce skočiť so zaváranými marhuľami namiesto džemu:)
Postup:
- Marhule umyte, vykôstkujte a zbavte všetkých hnedých častí. Ako krásne budú marhule, tak krásny bude džem:)
- Marhule zasypte 3/4 cukru a ručne rozmačkajte.
- Bazalku umyte, zviažte potravinárskym špagátikom a pridajte k marhuliam.
- Džem varte 5 minút na miernom ohni a občas premiešajte.
- Zvyšok cukru premiešajte s pektínom a pridajte do džemu. Varte ďalších 5 minút.
- Nakoniec pridajte kyselinu citrónovú a varte posledných 5 minút.
- Vyberte bazalku a zahoďte ju.
- Nakoniec džem opatrne prelejte do pohárov, ihneď uzavrite, otočte dole hlavou a nechajte úplne vychladnúť.
Ak vám poháriky úplne presne nevyjdú, dajte si džem do chladničky a spotrebujte nasledujúce dni. Ja takto veľmi rada ochutnávam:) a často vyškrabem aj celý hrniec. Na raňajky alebo palacinky akoby som našla.
Tiež si pri marhuľovom džeme dajte pozor na teplotu varenia, ak by bola príliš vysoká, džem má tendenciu sa pripalovať zo spodu. Ak sa to aj stane tak nezúfajte, nie je to stratené. Buď pri miešaní nezoškrabujte spodok hrnca, alebo ho prelejte do nového a dovarte tam. Nič sa nedeje:)
Dobrú chuť a dajte vedieť, či ste džem vyskúšali:)
Monika
Marish
13 júla, 2017Po troch nociach stravenych miesanim „klasickeho“ marhulaku, to bol urcite osud, ze som narazila na tento tvoj recept ;) Pektin mal u nas dnes premieru, aj tej bazalky v lekvare som sa trochu obavala, ale nakoniec som sla podla receptu. Monika, toto je totalna supa! Marhulovy lekvar som vzdy milovala, ale toto je este o level vyssie.
Bazalka sa mi miesanim rozpadla, tak som sa nakoniec zabavala lovom listkov z oranzovej masy, ale nevadiii. Zajtra pojdem na marhule aj k susedom :D
LaPetit
13 júla, 2017Super! To som rada! Ďakujem za krásny koment:) Bazalku treba poriadne zviazať, u nás v záhrade už bola skoro drevnatá takže sa mi ju podarilo udržať v celku pri tom varení:) Ale tá chuť, tá je parádna:)
Mima
31 mája, 2018ahoj, prosím ťa, takýto džem s pektinom je dobrý aj do buchiet, či sa tam celý rozleje a vytečie? Robievam s agarom, ale ten teplo v trube nevydrží a celý sa rozleje :( Ďakujem
LaPetit
7 júna, 2018Mima, malo by to byť ok, pretože pektín je želirujuca latka, ktorá to drží pohromade;)
Lucia
24 júna, 2018Dobrý deň práve ho robím , ale chcem vedieť, či 15 minút od zovretia keď začne bublať alebo 15 minút varenia hneď od začiatku?
LaPetit
25 júna, 2018Lucia, džem varím len tých 15 minút a počítam ich od začiatku, hneď ako idú marhule do hrnca. Ale záleží aj od toho ako veľmi zrelé sú marhule. Samozrejme čím tvrdšie, tým sa čas trochu predĺži.
Maruska
28 októbra, 2018Parada, dakujem za super recept, trocha som ho obmenila rozmarinom, skoricou a zazvorom namiesto bazalky a tiez super. Uz sa tesim na palacinky!
LaPetit
28 októbra, 2018Nie je za čo! Tie palacinky by som si dala aj ja:) tá kombinácia so škoricou a rozmarínom znie super!