Tak túto paradajkovú omáčku sme toto leto robili asi milión krát. Naučila ma ju moja kamarátka Catia Pastalab Tuscany, ktorá pochádza z Toskánska. A verte mi, lepšiu sme nedejli. Za tri dni s Catiou sme ju varili 2 krát. Najprv som len počula ako niečo silno prská v hrnci ale až keď som ochutla rýchly obed, ktorý Catia uvarila, vedela som, že toto si musíme pripraviť ešte raz. A ja som sa pýtala čo a ako sa robí aby som vedela tento vynikajúci recept zopakovať aj doma.
Omáčka je úplne jednoduchá a jediné čo na ňu okrem bežný vecí zo špajze potrebujete sú dozreté cherry paradajky. Geniálnosť tejto omáčky je v postupe. Paradajky sa najprv skaramelizujú a nasajú chuť cesnaku a bazalky. A to je celé jej tajomstvo. Napadlo by vám karamelizovať paradajky? Mne teda určite nie. A čo je super je, že paradajky nemusíte nijak zložito šúpať ani nijak zvlášť pripravovať:)
Ideálne je použiť na prípravu hrniec s hrubým dnom. Dutch oven alebo liatinová panvica sú asi najlepšia voľba. Ten môj je zo Chefshopu a neviem si ho vynachváliť. Ale ak ich nemáte, skúste predsa len hrniec s hrubším dnom. Ako pri každom talianskom recepte si dajte záležať aj na surovinách, takže použite kvalitný olivový olej, namelte si čerstvé čierne korenie a fakt nevynechajte čerstvú bazalku.
A čo teda potrebujete? Na dve porcie si pripravte:
250 – 300 g g cherry paradajok
2 – 3 strúčiky cesnaku
pár lístkov čerstvej bazalky
1 PL trstinového cukru
pár lyžíc olivového oleja
soľ a čierne korenie
cestoviny alebo gnocchi podľa chuti
Cherry paradajky som kvôli receptu odvážila, ale v podstate je to na vás. Ja zvyknem zbehnúť na záhradu odtrhnúť pár červených a pár žltých paradajok podľa toho ako nám dozrievajú. Tento typ omáčky som neskúšala robiť do zásoby, ikeď áno, presne takúto chuť si predstavujem aj v zime z pohárika. Ale asi bude najlepšia čerstvá, hneď ako sa uvarí. Inak sa bojím, že by sa sterilizáciou stratila tá parádna čerstvá chuť.
Postup:
- Cherry parajky prekrojte na polovicu.
- V hrnci rozohrejte tak 1 – 2 PL olivového oleja a pridajte paradajky prerezanou stranou smerom dole.
- Pridajte nožom roztlačený cesnak a natrhané lístky bazalky.
- Paradajky jemne osoľte, okoreňte a posypte trstinovým cukrom. Nechajte bublať na miernom ohni a nemiešajte. Paradajky sa musia opiecť až skaramelizovať. A trvá to približne 10 – 15 minút.
- Medzitým si uvarte obľúbené cestoviny, či sú tagliatele, gnocchi alebo čomáte radi.
- Omáčku po skaramelizovaní paradajok jemne premiešajte, paradajky pustili šťavu a úplne zmäkli, a pridajte uvarené cestoviny. Dobre spolu premiešajte a máte hotovo.
Na tejto omáčke mám rada, že je chuťovo tak výrazná a dobrá sama o sebe, že ani raz mi nenapadlo pridať na cestoviny parmezám. A to ho mám fakt veľmi rada. A ten nožom roztlačený cesnak je ošúpaný cesnak, ktorý stlačíte plochou noža. Trochu sa rozpadne a pôjde z neho tak akurát cesnakovej chuti. Ak by ste cenak klasicky pretlačili bol by príliš výrazný, a ak by ste ho nakrájali na plátky bol by naopak nevýrazný.
Tak čo? Ľahšie to už nemôže byť, ale vetre mi, aspoň pre nás to bol jeden z tých life changing receptov, ktoré sa u nás ani po rokoch nestratia. Domáce paradajky, dobrý olivový olej a čerstvá bazalka. Tak jedoduché ale najlepšie na svete:)
Ó, a ak chcete robiť omáčku vo veľkom, použite veľký hrniec. Bude to síce vyzerať, že máte prázdny hrniec ale v Toskánsku sme to robili presne tak. A ak ste zvedaví ako sme s Catiou túto omáčku pripravovali, pozrite si viac v mojich stories na IG . Tak dobrú chuť a nezabudnite vaše výtvory označiť @lapetit.sk alebo použite #lapetit. Budem sa tešiť.
Monika
joja
12 januára, 2019Neverim, ze toto este nikto neskusil. Tak jednoduche a taaaaaak dobreeee. Muz s detmi chceli na obed maso, ja nieco bez masa, tak som skusila toto megaskvele jedlo. Skoro sa mi z neho neuslo :) Velka vdaka. U nas to uz bude stalica.
LaPetit
12 januára, 2019Ani ja:)) Keď nám ju naša kamoška urobila, bolo to tak dobré, že sme na tej omáčke fičali celé leto:) Som rada, že chutilo <3
joja
20 marca, 2020Opätovne píšem recenziu na toto jedlo. U nás stálica. Milujeme ho úplne všetci a mám vychytané, že top paradajky na to sú odroda Bioso. Sú väčšie ako cherry, preto ich dávam na tri časti a tak ukladám do hrnca. Odrodu Brioso pestujú aj v SR a predáva ich Paradajkovo. Bežne dostať v potravinách KRAJ.