Naša 5 dňová dovolenka v Toskánsku ubehla ako voda ale ja sa z tohto nášho krátkeho výletu naozaj teším. Pripomenul mi totiž ako veľmi mám rada Taliansku kuchyňu. Je jednoduchá, ale tak rafinovovane dobrá, že stačí len pár základných surovín a viem, že sa budem usmievať do prázdného taniera. A tých zážitkov čo sme si doniesli:)
Čo je viac talianske ako paradajky. Pár som si ich priviezla domov aby som mohla vyskúšať toskánsku klasiku papa di pomodoro. Polievka, ktorá skôr pripomína kašu je však jedno z tých najlepších jedál aké som kedy mala. A je presne tým receptom, ktorý dokonale zahreje.
Na 2 porcie budete potrebovať:
400 g papradajok – ideálne mäsitých
1 plechovka celých paradajok
1 stredná cibuľa
3 strúčiky cesnaku
hrsť čerstvej bazalky
400 g bieleho chleba
soľ
čierne korenie
Čerstvé papradajky umyte a jemne narežte šupku jedným ťahom noža. Paradajky dajte potom do hrnca, zalejte vodou tak aby boli ponorené a varte na miernom ohni. Keď sa začne voda variť a paradajky začnú praskať, zlejte ich, nechajte ich chvíľu vychladnúť a nakoniec ich ošúpte, zbavte jadierok a jednoducho v ruke roztlačte.
Cibuľu a cesnak nakrájajte na drobno. Na oleji speňte najprv cibuľu, potom pridajte cesnak a keď začne cesnak voňať pridajte rozmačkané paradajky. Dobre všetko osoľte a okoreňte a pridajte na drobno nakrájanú bazalku. Pár krát premiešajte a pridajte konzervovu paradajok. Opäť premiešajte a varte asi 10 minút. Ak by ste nemali dostatok šťavy, podlejte paradajky pohárom vody.
Potom pridajte rukami natrhaný chlieb aj s kôrkou a varte ďalších 10 – 15 minút. Chlieb musí paradajkami úplne nasiaknuť a rozpadnúť sa. A keď získa polievka krásne hustú konzistenciu máte hotovo:)
Polievku lyžicou naberte na tanier, dozdobte ešte čerstvou bazalkou, posypte trochou korenia a štedro polejte olivovým olejom. Ak chcete môžete polievku posypať aj parmezánom alebo hoblinami hľuzovky:) Tak sme jedli polievky vo Florencii a bol to teda zážitok.
Možno vám konzistencia polievky bude na začiatku trochu zvláštna ale jej chuť je parádna. Jednoduchá ale v podstate geniálna. A tak trochu skvelý nápad, ak máte doma starší chlieb:))
Dobrú chuť!
Monika
Čo si myslíte