Tvarohové taštičky sú od detstva moje obľúbené. Úplne mi stačí tá subtílna chuť tvarohu, opečenej strúhanky a výdatná porcia masla. Priznám sa, že som ich robila prvý krát a donútila ma súčasná kríza. U mňa momentálne nehrozí aby som si len tak skočila do obchodu na niečo na čo mám chuť, a tak denne varím, a keď príde chuť na sladké aj pečiem.
Tieto taštičky sú z obyčajného cesta, len múka, voda, vajíčka a soľ. Tým, že som ich plnila tvarohom, nerobila som žiadne špeciálne tvarohové alebo iné cesto. Navyše som polovicu naplnila slivkovým lekvárom, aby ich mohol aj Roman, a hoci je toto recept na tie tvarohové, odporúčam vám ich urobiť tiež. Alebo aspoň pár. Pridáte ich na tanier k tým tvarohovým a nastane výbuch chutí, a určite dostanete požiadavku na dupľu.
Na 3 – 4 porcie budete potrebovať:
Cesto:
300 g polohrubej múky
2 celé vajcia + jedno bielko
60 ml vody
štipku soli
Tvarohová náplň:
250 g tučného hrudkovitého tvarohu
1 žĺtko
2 – 3 PL práškového cukru
kôra z 1/4 citróna
Ak náhodou nemáte tvaroh, skúste slivkový lekvár, a ak chcete 50:50 tak len zarobte menej tvarohovej plnky. Na posypanie použite opečenú strúhanku, práškový cukor a maslo. Alebo čokoľvek, čo máte radi, prípadne si nechajte ten čerstvý tvaroh z plnky (bez vajíčka). Je to len na vás. Ja milujem strúhankovú klasiku.
Postup:
- Na pracovnej doske zmiešajte múku s vajíčkami, bielkom a štipkou soli. Vytvorte si v strede múky miesto na vajíčka a pomocou vidličky alebo noža zapracujte vajíčko. Postupne pridávajte aj vodu a cesto nakoniec ručne spracuje. Zhltne celú múku a vo výsledku by sa malo krásne odlepovať a byť vláčne.
- Vypracované cesto dajte do misky, prikryte fóliou aby nepookrialo a pripravte si plnku.
- Na tú zmiešajte všetky suroviny. Ja najskôr vymiešam tvaroh s cukrom aby som mohla ochutnať, či je dosť sladký na moju chuť, a až potom pridám žĺtko. Nedávam už žiadnu vanilku ani priveľa citrónovej kôry (hoci sa k tvarohu náramne hodí), pretože mám rada čistú chuť.
- Cesto potom rozdeľte na dve časti, jednu opäť prikryte a druhú vyváľkajte na veľmi tenko – približne 2-3 milimetre. Pomov pomocou vykrajovátka alebo pohára vyrežte kúsky cesta. Tie naplňte tak lyžičkou náplne, okraje potrite vodou, preložte a ešte utlačte vidličkou. Ukladajte na pomúčenú dosku aby sa pred varením neprilepili. Takto postupujte aj s ďalším cestom. Cesto pri ďalšom váľkaní však zbytočne nepremúkujte. Ak pridáte veľa múky, bude cesto po uvarení tvrdšie.
- Varte v osolenej vriacej vode približne 5 – 7 minút. Záleží od ich veľkosti. Ja si jednu vždy vyberiem a ochutnám:) Varím ich vo veľkom hrnci a postupne, aby sa zbytočne neprilepili. Potom ich vyberiem a skladujem v hrnci, kde som si už roztopila maslo. Takto ich udržím v teple pokým ich uvarím všetky.
Napísala som, že toto množstvo je tak na 3-4 porcie. Tie tvarohové som jedla na dva krát ale Roman svoju veľkú polovicu slivkových zjedol na jeden šup. Takže ak máte doma 2x toľko hladných krkov, tak pokojne zarobte cesto z dvojnásobného množstva surovín. A keď vám zostane môžete dať aj do mrazáku. U nás toľko nezvýšilo:)
Dobrú chuť!
Monika
Kata
21 apríla, 2020Detstvo. Takto ich robila mama. Alebo zo zemiakoveho cesta. Co som zatial robila z tvojho blogu bol zakazdym velky uspech. Svedske masove gulky su recept roka urcite. Cheesecake bol vyborny. A dnes som sa inspirovala cmarovymi palacinkami, ale to som menila trosku recept … Dakujem.
LaPetit
25 apríla, 2020Juj to som rada!