Kto by nemal rád šišky. Ja ich zbožňujem. Naposledy som jedla parádnu šišku na londýnskom Borough Markete a hoci sa mi zdalo dať 2,5 libry za jeden kus veľa, keď som ju ochutnala, bolo mi všetko jasné. Čučoriedkový džem z nej tiekol prúdom a ja som bola v siedmom nebi. Preto som sa rozhodla starý recept trochu oprášiť a znova ho pre vás nafotiť a podrobným postupom.
Ikeď nakoniec to tak nevyzerá, ale najprv som si myslela, že to bude úplná katastrofa. Cesto nie a nie vykysnúť ale nakoniec malý fix a rozpálený olej všetko zachránili. Použila som totiž otvorené sušené drožie, takže sa veľmi nechytilo. Stačilo však otvoriť nové balenie (vďaka bohu, že som ešte jeden balíček vôbec našla), zarobila som nový kvások, ktorý som pridala do pôvodného cesta a už to išlo. Druhá kríza nastala neskôr, keď som cesto kvôli fotke priveľmi vyváľkala, a až keď som všetko naplnila a vykrojila, tak mi to cvaklo. Skoro plač, panika, že teda pokračujem zajtra s ďalším cestom (lebo už nemám tretie droždie:D), ale akosi sa tie neveľké toliariky v oleji tak nafúkli, že fotenie bolo zachránané. Ehm, aj taký je život foodbloggera:) Nervy do poslednej chvíle.
Poviem to rovno. Ak čakáte väčšiu návštevu alebo máte doma viac strávnikov, urobte šišky rovno z dvojnásobnej dávky. Aj tak sa po nich zapráši. Inak na cca 16 menších šišiek potrebujete:
5g sušeného droždia* (prípadne cca 20g čerstvého)
125 ml plnotučného mlieka (funguje aj akékoľvek rastlinné)
2 PL krupicového cukru
50 g rozpusteného masla (prípadne vegánskej alternatívy)
340 g hladkej múky + na spracovanie cesta
2 vajíčka
olej na smaženie (napr. repkový má vysoký bod prepálenia)
práškový cukor na obalenie
malinový džem
*Ak používate sušené droždie, na obale je uvedené, na aké množstvo múky je určené. Môžete mať 7g balenie ale aj 10g. Vždy záleží od jonkretnej značky.
K oleju a správnemu vysmážaniu si pozrite moje tipy „Ako na vysmážanie šišiek“ na tomto linku! Môže vám to ušetriť sklamanie, pretože správne vysmážanie je kľúčové.
Postup:
- Základom je samozrejme kvások. Do misky si dajte mierne teplé mlieko, lyžicu cukru a droždie, zakryjte utierkou a nechajte cca 10 minút postáť aby vzišiel kvások.
- Do kvásku zapracujete múku, roztopený tuk, vajcia a zostávajúci cukor.
- Vypracujte cesto, ktoré sa bude len mierne lepiť. Ja som miesila v mojom mixéri a po 10 minútach bolo cesto ako obláčik. Ak mixér doma nemáte, presuňte cesto na pomúčenú dosku a rukami vypracujete hladké cesto. Ak sa bude lepiť, pridajte trochu múky.
- Vypracované cesto dajte do misky, ktorú jemne potrite olejom a dajte vykysnúť na teplom mieste.
- Po cca hodine sa cesto minimálne zdvojnásobí. Opäť ho preneste na pomúčenú dosku, ručne prepracujte a rozdeľte na dve časti.
- Cesto vyváľkajte na hrúbku asi 1 cm.
- Na to aby ste mohli šišky naplniť potrebujete dve vykrajovátka, jedno väčšie a jedno menšie:) Ja som použila 6 cm vykrajovátko a vínový pohár, ktorý mal menší polomer. Väčším vykrajovátkom naznačíte kolieska a polovicu z nich aj vykrojíte. Na naznačené kolieska dajte lyžičku džemu, prikryjte vykrojeným kolieskom, trochu pritlačte okraje a opatrne vykrojte menším vykrajovátkom, v mojom prípade vínovým pohárom.
- Cesto, ktoré zostane z vykrojených koliesok znovu spracujete a urobte ďalšie šišky.
- Šisky ešte zakryjte a nechajte 30 minút kysnúť.
- V užšom a vyššom hrnci si pomaly rozohrejte olej. Bude to chvíľu trvať, ale ak teplota bude stúpať pozvoľne, viete ju potom lepšie udržať ako by ste olej prudko rozohriali. Ideálna teplota je okolo 175 stupňov ak máte teplomer. Ak nie, zistíte že je olej dostatočne rozohriaty ak do neho hodíte štipku múky. Ak zasyčí, máte hotovo. Ak nie, chvíľu ešte počkajte.
- Do hrnca dajte vždy toľko šišiek, aby sa Vám nedotýtali. Vysmážajte z každej strany do zlata. Ak sa šišky počas smaženia neprehupnú na druhú stranu samé, pomôžte im lyžicou.
- Pri vysmážaní šišiek neodchádzajte.
Usmažené šišky nechajte odkvapkať v sitku, prípadne použite papierové útierky. A použitý olej nezabudni riadne zrecyklovať. A nakoniec to najlepšie, posypte šišky práškovým cukrom a poďakovať sa mi môžete inokedy. Toto je totiž úplne food heaven. Šišky sú mäkké ako obláčik, plné sladkého malinového džemu. Už teraz sa na ne o rok teším:)
A ak ste veľký fanúšik šišiek na blogu mám ešte jeden recept na vynikajúce mini škoricové šišky, tak ho vyskúšajte tiež. Ak budete šišky robiť, a chcete sa pochváliť fotkou, nezabudnite ma označiť @lapetit.sk. Budem len rada!
Dobrú chuť! A P.S. keby ste sa pýtali, kvietky mám od KVETY.SK
Monika
Lucia
26 júna, 2013Tie vyzerajú dokonale! :)
Pavlína
9 júla, 2013Překrásné, přímo ukázkové koblížky. S domácí zavařeninou je to poezie na druhou :-) Navíc nádherný talíř a prostě všechno tady… :-)
P.
LaPetit
9 júla, 2013Ďakujem Pavlínka!;)
Domi
20 mája, 2014ahoj :) naozaj krasne sisky :) wau bombovo vyzeraju len by som sa chcela opytat ten postup vykrojovania :) skoda ze si nedala foto :) z toho
LaPetit
20 mája, 2014Domi, bohužiaľ nemám fotku postupu, ale ide o tom aby si väčším vykrajovátkom naznačila 6 koliesok a 6 ďalších vykrojila. Ak potom na naznačenú časť dáš plnku a prikriješ vykrojeným kolieskom, okraje pritlačíš a opäť celé vykrojíš menším vykrajovátkom, čím vlastne dosiahneš to, že okraje sa nanovo pretlačia a plnku pekne zostane vnútri;) dúfam, ze som pomohla;)
Domi
21 mája, 2014Dakujem za odpoved :) takze potom ako uz vykrojim s mensim vykrojovatkom sa na novo pretlacia a uz nemusim pritlacit okraje nic? :)
LaPetit
21 mája, 2014Presne tak, ak použiješ menšie vykrajovátko, tak vykrojením stlačíš okraje a šišky budú pekne držať.:)
Domi
21 mája, 2014wau fajnovo ti to drzi spolu tie sisky som zvedava ci aj mne tak budu urcite to vyskusam :) a myslis ze by bolo dobre ich dat upiect do rury ked nechcem ich vysmazat
LaPetit
21 mája, 2014Môžeš ich aj upiecť, ale nebudú také dobré ako vysmážané;)
Kristina
10 januára, 2015práve som dokončia, sú neuveriteľné! lekvár som nedávala dnu ale navrch, vynikajúce cesto, nadýchané a chutné :) ďakujem za inšpiráciu
Martina
11 septembra, 2015Dobry den, chcela by som sisky spravit na ranajky a chcela by som, aby rano boli teple a cerstve, preto sa chcem opytat, ci by som si ich podla Vas mohla vecer predpripravit, uz vykrojene naplnene sisky odlozit na noc do ladnicky (alebo skor na teple miesto?) a rano ich uz len vyprazit. Bude cesto stale dobre a nadychane? Dakujem velmi pekne za odpoved :)
LaPetit
11 septembra, 2015Dobrý deň Martina, neviem, či vám viem odpovedať pretože som to nikdy neskúšala. Cestu by sa teoreticky nemalo v chladničke nič stať ale určite by šišky potom trebalo nechať znovu na teple vykysnúť.
Katka
25 februára, 2018Dobrý deň, skvelý recept z prípravy šišiek som mala zážitok, až kým som nezačala šušky vypražať. Šišky sa mi začali rozlepovat a dzemik začal vytekať myslite si že som cesto slabo pritlačila ? Alebo máte na to ešte nejaký zlepšovák ? Ďakujem
LaPetit
27 februára, 2018Katka, a pri kysnutí sa cesto v mieste spoja nerozchádzalo? To je taká prvá indícia, že sú šišky zle vykrojené a pri vyprážaní sa rozlepia:( Dôležíté je ich dobre prekryť druhým kúskom cesta, a vykrojiť tak, aby bolo cesto po celom obvode dobre spojené. Pri kysnutí sa šišky zväčšia a spoj by mal stále držať spolu.
g
3 júla, 2020Cesto je famózne, ale určite treba do cesta aj soľ. Keď som si ich dala holé, bez džemu, tak krásne nadýchané, mäkké, ale chuťovo jemne mdlé. To je tým, že v ceste nie je soľ. Je to už druhý recept na lapetit, ktorý som objavila, že v kysnutom ceste chýba soľ. Každopádne určite sú to šišky, ktoré budem robiť pravidelne, len osolím cesto.
Na základe komentov som skúšala aj tie plnené a keďže to niekomu vytekalo, tak som spoje ešte jemne postláčala prstami, aby som okraje zlepila a poistila proti vytečeniu. Žiaľ, otvárali sa ako mušle a džem vytekal :( Navyše tá deformácia šišiek po otvorení bola taká, že sa nechceli obrátiť a keď som ich chcela dopiecť z druhej strany, tak som ich musela pridŕžať vareškami….
Takže nabudúce radšej bez plnky a džem na vrch po upečení.
Vďaka za recept, budem sa k nemu vracať. Inak prvé šišky, čo sa mi vydarili, že boli vo vnútri dopečené a nenasiaknuté olejom. Vedela som, že musím hľadať u Vás recept, aby sa vydarili :)