Po letnej prestávke a vlastne našich prvých prázdninách s Romi som si pre vás pripravila jeden voňavý, rýchly a tak trochu exotický recept. Stačilo použiť jedno špeciálne korenie, trochu zázvoru a hneď sme sa preniesli do ďalej Indie. A to aj vďaka ryži SOS, ktorá tento recept podporila. Mala som ho totiž už dlhšie v hľadáčiku, ale nie a nie sa k nemu dosťať. Je to v podstate butter chicken, prispôsobené tak, aby sa dalo navariť z odstupných surovín ale zároveň bolo stále dosť zaujímavé a nevšedné.
Ryža ako príloha, či hlavný chod sú u nás dosť často pretože ich ľúbi Romi, muž aj ja. Basmati ryža pochádza práve z oblasti Indie a jej príprava je veľmi jednoduchá. Stačí dodržať pomer 1 časť ryže na 1,5 časti vody, priviesť to spolu k varu, prikryť a nechať 12 minút variť. Potom sa klasicky ryža nechá ešte dôjsť pod pokrievkou a máte hotovo. Ja som ryžu ozvlášnila aj korením, troškou škorice a dvoma klinčekmi, ktoré ju krásne prevoňali.
Samotné butter chicken ako sám názov predpokladá je pripravené na panvici s maslom, korením, a nakoniec sa uvarí s pasírovanými paradajkami, zjemní smotanou a to je všetko. Celé varenie vám nezaberie viac ako 30 minút. Navyše vám doň postačuje len jedno indické korenie – garam masala. Zoženiete ho vo väčších superkamarketoch alebo potravinách s exotickým tovarom. Tak, čo vyskúšate ho? Recept nájdete nižšie.
PrintKura na indický spôsob s voňavou basmati ryžou
- Čas prípravy: 30 minút
- Počet porcií: 4 1x
Description
Rýchle kuracie kúsky na masle v paradajovej omáčke na indický spôsob.
Suroviny
400g kuracích pŕs bez kože
2 PL repkového oleja
1 stredne veľká cibuľa
60g masla
2 strúčiky cesnaku
1 ČL nastrúhaného čerstvého zázvoru
3 PL korenia garam masala
1/2 ČL mletého čili korenia (môžete vynechať)
2 ČL paradajkového pretlaku
250g pasírovaných paradajok
250 ml smotany na šľahanie
soľ a čierne korenie
2 klinčeky
štipka mletej škorice
na podávanie – trocha bieleho jogurtu
Postup
Kuracie prsia nakrájajte na približne rovnako veľké menšie kúsky. V panvici s vyšším okrajom rozohrejte olej. Cibuľu nakrájajte nadrobno a orestujte do zlata. Pridajte maslo, pretlačený cesnak aj zázvor a dobre premiešajte. Keď sa maslo roztopí pridajte korenie garam masala a čili, nechajte prevoňať a pridajte mäso. Zprudka orestujte tak aby sa mäso čo najrýchlejšie zatiahlo. Potom pridajte paradajkový pretlak, pasírované paradajky a nakoniec aj smotanu. Premiešajte a nechajte variť na miernom ohni približne 5-10 minút. Omáčka mierne zhustne a mäso sa príliš nevysuší. Ochutnajte a dochuťte soľou a korením.
Medzi tým si do menšieho hrnca dajte ryžu, zalejte ju 450 ml vody. Pri varení ryže basmati sa dáva vždy pomer 1:1,5. Teda 1 časť ryže a 1,5 násobok vody. Pridajte korenie, trochu soli a sprudka priveďte do varu. Hneď ako sa ryža začne variť pri prikryte pokrievkou, stíšte plameň na minimum a varte 12 minút. Potom ryžu odstavte a nechajte prikrytú ďalších 10 minút. Potom bude ryže krásne nadýchaná a uvarená akurát.
Mäso spolu s omáčkou naservírujte spolu s ryžou, a skvele sa hodí na záver aj lyžica bieleho jogurtu, hlavne ak vám ušla ruka s čili korením. Naopak pre detskú, neštipľavú verziu, čili úplne vynechajte a pochutnáte si aj tak.
- Čas prípravy: 10
- Čas varenia: 20
- Kategória: Hlavné jedlá
- Spôsob prípravy : varenie
- Druh kuchyne: Indická
Čo si myslíte