Nie je u nás zvykom nejak zvlášť oslavovať Valentína pretože si spolu s mužom zájdeme do reštaurácie a na dobrú večeru keď máme práve chuť. A tak som využila príležitosť, a asi ako každý foodblogger, sme si sadli za spoločný “valentínsky” stôl o týždeň skôr:) a tak vznikol tento post:)
Tuším, že sladkých dezertov na valentína bude super veľa, už vidím samú čokoládu, maliny, red velvet alebo skrátka čokoľvek, čo bude krásne červené a srdiečkové. Ja som u nás doma stavila skôr na tú slanú nôtu a vedela som, že s dochrumkava vypečenými kačacími prsiami nič nepokazím. A prejde mi aj moje obľúbené risotto, z ešte obľúbenejšej cvikle. Mali ste vidieť moju radosť keď som rozmixovanú cviklu priliala do ryže. Tak krásnu farbu som asi nikdy v živote nevidela. 100 % prírodná, plná chuti od upečenej cvikle, a obyčajné risotto som zmenila na nádhernú večeru. A kačiacie prsia sa mi ešte nikdy tak nepodarili. Tajomstvo ich prípravy vám prezradím v recepte.
na 2 porcie budete potrebovať:
200 g ryže arborio
1 šalotku
4 PL olivového oleja
2 menšie cvikle
1 dcl bieleho suchého vína
2 PL masla (ale kľudne aj viac)
30 g parmezánu
bylinky ako petržlenová vňať, prípadne kôpor
0,7 l vývaru
2 kačacie prsia
soľ
čierne korenie
Cviklu ošúpte, nakrájajte na väčšie kusy a dajte na plech. Pokvapkajte ju olejom, a dobre osoľte a okorenťe. Dajte piecť na 180 stupňov na cca 20 – 30 minút. A cviklu pečte pokiaľ nebude mäkká.
Počas pečenia cvikle sa pustite do risotta. Vývar postavte na sporák a udržiavajte ho teplý. Ak nemáte po ruke vývar, hoďte do vody koreňovú zeleniu a nechajte ju chvíľu povariť.
Šalotku nakrájajte na drobno a v plytkom hrnci ju na troche oleja speňte. Dávajte pozor aby vám nezhnedla. Keď bude šalotka priesvitná pridajte ryžu, premiešajte a po cca 2 minútach pridajte víno. Pri risotte sa celkom namiešate:) ale víno nechajte odpariť a už len postupne pridávajte teplý vývar. Vždy tak, aby ryža nebola na sucho.
Popri tom ako varíte ryžu zvládnete aj kačacie prsia. Kožu narežte tak aby ste neprerezali mäso. Potom dajte prsia na studenú panvicu kožou dole, a na najmiernejšom plameni začnite ohrievať. Touto formou sa všetok tuk vypečie a vám zostane len chrumkavá koža. Po cca 10 minútach (treba kontrolovať), keď už je kôrka krásne zlatá a vypečená, prsia otočte, na minútu nechajte zatiahnuť z druhej strany a potom dajte dôjsť na cca 7 minút do rúry, v ktorej pečiete cviklu.
Keď bude ryža skoro mäkká, risotto odstavte, primiešajte maslo a parmezám, a vyberte cviklu z rúry. Cviklu dajte do mixéra, pridajte 1 – 2 dcl vývaru a rozmixujte do hladka. Cviklu potom pridaje do risotta, premiešajte, ochutnajte a pridajte ešte soľ, korenie a bylinky.
Kačacie prsia vytiahnite z rúry, nechajte chvíľu odpočinúť a nakrájajte na plátky.
Ja som kačicu podávala aj s plátkami rýchlo nakladanej cvikly. V troche červeného vínneho octu som rozmiešala lyžicu cukru a pridalal som na tenké plátky nakrájanú baby cviklu. Aby malo jedlo aj niečo svieže a chrumkavé.
A risotto by malo byť krásne krémové, žiadne suchotinky. Tak kľudne pridajte vývar, maslo a o parmezáne ani nemusím hovoriť:)
Pre más je risotto na tento spôsob win win, muž dostane kus mäsa, ja naopak svoju obľúbenú cviklu s množstvom parmezánu a môžeme spolu stráviť príjemný čas za stolom.
Tak verí, že aj vám sa tento recept podarí a strávite, nielen Valentína, spolu s tým kým máte.
Dobrú chuť!
a c t i v a t a blog
10 februára, 2017cvikla, rizoto, kačka… nebíčko v papuľke.. no nie? plus tá krásna fotografia
LaPetit
11 februára, 2017Ďakujem:)