Dobré raňajky sú pre mňa základ. V poslednej dobe som však nemala žiadny elán variť a urobiť klasické smoothie do práce mi prišlo ako nesplniteľná úloha. A pri tom stačí len vytiahnuť z chladničky ovocie, nakrájať ho a smoothie je na svete. Raz mi ale chýbal banán, inokedy sa mi nechceli odšťavovať pomaranče a mám ešte aj milión iných výhovoriek prečo to nešlo. Tiež známe ako lenivosť:) Tak som vymyslela niečo čo je ešte jednoduchšie. Niečo čo stačí len vytiahnuť z chladničky hneď ako vstanem, a kým sa doma aspoň trochu preberiem, rozplýva sa na opečenom toaste.
Originál nutela je z veľkej časti samý cukor, lieskové oriešky a predpokladám, že aj čokoláda:) Ja som nahradila lieskovce mandľami, pretože ich mám radšej, a pridala som len trochu čokolády a kokosový olej. Kokosový olej milujem, a aj jeho jemnú chuť. Olej pomôže nielen pri mixovaní ale ľahko sa s ním temperuje aj konzistencia. A to isté robí aj čokoláda. Keď je nutela v chaldničke stuhne, ale keď ju vytiahnete, olej povolí a získa krásnu krémovú štruktúru.
Tajomstvom je aj opečenie madlí. 10 minút v rúre a mandle sa rozvoňajú a ľahšie ulovnia svoje oleje. Mixovanie pôjde ľahšie a je to poznať aj na intenzívnejšej chuti.
Takže ak si chcete domácu mandľovú nutelu pripraviť, stačí ak v špajzi nájdete tieto suroviny:
200 g celých mandlí ( aj so šupkou)
3 PL kokosového oleja (odporúčam ten s vôňou)
25 g kvalitnej horkej čokolády
Z tohto množstva si vyrobíte jeden pohárik.
Mandle nasypte na plech vystlaný papierom na pečenie a dajte ich piecť na 200 stupňov na 10 minút. Ešte horúce mandle nasypte do výkonného mixéra, zalejte roztopeným kokosovým olejom a roztopenou čokoládou. A mixujte, mixujte a mixujte, kým sa všetky suroviny spoja a mandle sa premenia na hladký krém.
Nutelu potom prelejte do pohára a môžete ihneď jesť. Ja som neodolala a toasty som posypala ešte nasekanými orechmi. Inak, viete si predstaviť, že namiesto tmavej čokolády, by ste si takto pripravili biely nutelový krém? Mandle bez šupky, biela čokoláda a pár semiačok vanilky…hm… alebo si pridajte do nutely obľúbené korenie. Mňa napadá škorica, vanilka alebo štipka kardamónu. Tu sa dá naozaj experimentovať.
Dajte vedieť, či ste nutelu vyskúšali, a či vám chutila rovnako ako mne:)
Monika
Lu
18 februára, 2017……tak toto ma dostalo
LaPetit
19 februára, 2017dúfam, že v dobrom:)
Lenka
10 mája, 2017Prave si na nej pocutnávame pridali sme ešte trošku soli a lyžičku trstinového cukru