Tiramisu je dezert, ktorý ste už asi niekedy doma skúšali. Pre mňa je tiramisu jeden z najlahodnejších dezertov. Milujem totiž kombináciu sladkého a kávy. A chuť pravého mascarpone je ako z iného sveta. Pre mňa doslovne. Mascarpone totiž tak často kvôli Romanovej intolerancii nekupujem, a preto ak sa vyskytne v mojom nákupnom košíku, je to výnimočná príležitosť.
A kedže sa nám tento rok podarilo na záhrade dopestovať vlastné černice, nadišiel čas konečne ich zužitkovať. Černice som použila mrazené, takže ak máte zásoby aj vy, ideálna príležitosť siahnuť do mrazáku. Na tento dezert som použila aj trochu nezvyčajné ale zato vynikajúce pišktóty od Nature Line. Sú z celozrnnej múky, len z pár surovín a tak teda trochu odľahčili môjmu svedomiu:) Ikeď som ich pár zjedla len tak, tak neviem:)) A celý balík zdravých, zväčša bezlaktózových, či bezlepkových a cereálnych výrobkov od Nature Line, môžete vyhrať ak sa zapojíte do súťaže o balíček Nature Line na facebooku. Tak čítajte dokonca:)
Ale späť k receptu. Ten je úplne jednoduchý a tiramisu som sa teraz rozhodla rovno naservírovať do pohárov. Ideálne je, ak mu doprajete čas, aby sa spojili všetky chute. Tak ho kľudne pripravte deň vopred a uchovajte v chladničke. Tiež som v recepte použila žĺtka ale pre istotu som ich vyšľahala nad parou, aby sa pasterizovali. Ak vás však predstava surových vajec vystrašila, pokojne ich vynechajte. Len pridajte do mascarpone trochu jemne vyšľahanej smotany na šľahanie. Aby bol mascarpone krém jemnejší:)
A čo budete potrebovať?
500 g mascarpone
125 černíc (môžu byť aj mrazené) + pár na ozdobu
4 žĺtka
125 g kryštálového cukru
200 g celozrnných piškót Nature Line
300 ml filtrovanej kávy alebo espressa
holandské kakao na poprášenie
Toto množstvo vám postačí pre 6 osôb, dezert je celkom sýty, tak pokojne použite menšie poháriky.
Postup:
- Žĺtka zmiešajte s cukrom a vo vodnom kúpeli pomocou elektrického šľahača vymiešajte, kým nebudú žĺtka takmer biele. Šľahaním vo vodnom kúpeli sa žĺtka zároveň pasterizujú.
- K vyšľahaným žĺtkam pridajte mascarpone a dobre premiešajte.
- Černice rozmixujte na pyré a pridajte do polovice mascarpone krému. Získate tak dva krémy s rôznymi farbami. Do cukrárskeho vrecka s guľatou špičkou dajte na jednu stranu biely krém, na druhú ten černicový a pustite sa do plnenia pohárikov.
- Celozrnné piškóty namočte do kávy aby sa dobre napili a uložte na dno pohára.
- Pomocou cukrárskej špičky dajte vrstvu krému, opäť vrstvu piśkót a nakoniec poslednú vrstvu krému.
- Takto pripravené poháriky jemne posypte kakaom a dajte na minimálne 2 hodiny do chladničky aby sa všetky chute spojili.
- Podávajte vychladené a dozdobené černicami.
Ak použijete uzatvárateľné poháriky, ľahko ich prenesiete. A pokojne môžete tiramisu urobiť aj do klasickej zapekacej misky alebo jednoducho vašej obľúbenej formy. A teraz súťažná otázka, do komentára pod post na facebooku >>> TU<<< mi napíšte: 1) produkt od Natur Line, ktorý by ste chceli ochutnať a 2) váš obľúbený jesenný dezert. Budúci týždeň vyžrebujem jedného z vás, ktorému poputuje balíček plných tých zdravých dobrôt. Tak sa nazbudnite zapojiť, držím palce a som zvedavá na vaše naj jesenné dezerty:)
Dobrú chuť!
Monika
Čo si myslíte