Šišky <3 Fašiangová klasika. Ja som na sladké pečivo vysadená a ak predo mňa dáte čokoládu alebo si môžem dať šišku, verte mi, že čokoláda by mohla byť na stole aj rok. Receptov na šišky je určite veľa, ale tento môj je overený. Tento rok dokonca dva krát. Milujem ich plnené malinovým džemom ale tento krát som chcela vyskúšať niečo nové. Pár krát som jedla výborné šišky s vanilkovým krémom, ktorý bol taký jemný a lahodný s malými čiernymi vanilkovými bodkami. Źiadny umelý puding, Takže som si napísala nákupný zoznam aby mi vyšlo aspoň na dva pokusy plus som vyskúšala aj bezlaktózovú variantu pre Romana. Obe dopadli super, takže ak vás omrzeliklasické šišky a chcete skúsiť niečo nové, toto je ideálna príležitosť. A aj preto, že je práve sezóna červených pomarančov. A tú netreba premeškať.
Červené pomaranče sa urodia len ak v oblasti kde sa pomaranče pestujú v noci mrzne, takže sa objavujú len v priebehu januaára a februára. Sú sladšie a tá farba je jednoducho nádherná. Zvyknú ich predávať aj bežných potravinách, u mňa bola istota keď som zbehla do Rakúska. Ale dostať ich aj v Metre, ak máte prístup. Z pomarančov som do krému použila šťavu aj kôru a v’daka tomu je krém zľahka cirusový a taký sviežejší. Ak by ste chceli vyskúšať len klasický vanilkový krém, pomarančovú šťavz vymeňte za mlieko a je to:) Žiadna jadrová fyzika.
Tieto šišky som najprv vysmažila a až potom plnila. Krém je tekutejší ako džem a nechela som riskovať, aby sa niečo nepodarilo. Na druhú stranu, chcela som ich vyskúšať naplniť cukrárskym vreckom, dopriať si čo najviac plnky a nechať na kraji takú tú sexi ďobku, ako som videla na Londýnskom Borough Markete. Misia splnená, pri zakusnutí je krém všade, nie je v jednom hryze a čo vám poviem, prsty si budete olizovať:)
Recept je tradičný z týchto malinových šišiek ale dám vám ho aj sem. Funguje rovnako dobre s klasickým plnotučným mliekom ale aj s tými rastlinnými či vegánskym tukom. Je to len na vás.
2 ČL sušeného droždia (5 g)
125 ml vlažného plnotučného mlieka (prípadne rastlinnú alternatívu)
2 PL krupicového cukru
50 g masla (môžete použiť aj vegánsku náhradu)
340 g hladkej múky + na spracovanie cesta
2 vajcia
olej na vysmážanie (napr. repkový)
kryštálový cukor na obalenie
K oleju a správnemu vysmážaniu si pozrite moje tipy „Ako na vysmážanie šišiek“ na tomto linku! Môže vám to ušetriť sklamanie, pretože správne vysmážanie je kľúčové.
Na krém budete potrebovať:
50 g kryštálového cukru
15 g škrobu
2 žĺtka
200 ml plnotučného mlieka
50 ml šťavy z červených pomarančov
25 g masla
1 vanilkový struk
kôra z jedného pomanču
Postup:
- Základom je kvások. Do misky si dajte mierne teplé mlieko, lyžicu cukru a droždie, zakryjte utierkou a nechajte cca 10 minút postáť aby vzišiel kvások.
- Do kvásku zapracujete múku, roztopený tuk, vajcia a zostávajúci cukor.
- Vypracujte cesto, ktoré sa bude len mierne lepiť. Ja som miesila v mixéri s nádstavcom hák a po 10 minútach bolo cesto ako obláčik. Ak mixér doma nemáte, presuňte cesto na pomúčenú dosku a rukami vypracujete hladké cesto. Ak sa bude lepiť, pridajte trochu múky.
- Vypracované cesto dajte do misky, ktorú jemne potrite olejom a dajte vykysnúť na teplom mieste.
- Po cca hodine resp. hodine a pol sa cesto minimálne zdvojnásobí. Opäť ho preneste na dosku, jemne prepracujte a rozdeľte na 10 častí
- V ruke vytvarujte guľku, pomocou krúživého pohybu ruky o pracovnú dosku vytvarujte guličky, ktoré dajte eše podkysnúť aspoň 30 minút pod útierku.
- Medzitým si pripravte krém.
- Žĺtky vymiešajte s cukrom a škrobom Musia sa dobre spojiť.
- V menšom hrnci zmiešajte mlieko s pomarančovou šťavou, semiačkami z vanilky aj s luskom a pomarančovou kôru. Zahrievatej, kým nezačne mlieko zľahka bublať a vyberte vanilkový lusk.
- Polovicu horúcej tekutiny opatrne prilievajte do žĺtok počas neustáleho miešania. Ideálne je použiť ručný šľahač a pod misku si dať útierku.
- Žĺtkovú zmes zmes vylejte do zvyšného mlieka a za neustáleho miešania varte, kým krém nezhustne.
- Uvarený krém prelejte do misky, vmiešajte maslo a prikryte fóloiu (musí sa dotýkať krému, aby sa nevytvorila šupka) a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Potom dajte do chladničky, kým urobíte šišky.
- V užšom a vyššom hrnci zohrejte olej. Mal by dosiahnuť teplotu okolo 175 stupňov. Ideálne je použiť teplomer, ak ho nemáte, vhoďťe štipku múky do oleja a ak zasičí je akurát. Pred smažením dajte olej na najmenší plameň aký máte a podľa veľkosti hrnca opatrne vložte poskysnuté šišky. Vyprážajte z jednej aj z druhe strany. Ide to celkom rýchlo, takže ideálne je pri tom stáť. Inak sa šišky samé otočia:)
- Usmažené šišky opatrne vyberte, nechajte odkvapkať na papierovej útierke a obaľte v kryštálovom cukre. Nechajte mierne vychladnúť a ponocou úzkeho noža urobte z boku dierku a trochu v srede nožu pootočte.
- Krém si dajte do cukrárskeho vrecka s tenkou špičkou a naplňte šišky. A voilá! Môžete jesť!
A verte mi nie je to vôbec zložité ani náročné:) A z tohto množstva vyjde asi 10 šišiek, tak ak čakáte návštevu alebo je vás doma viac zdvojnásobte dávku. A k tomu krému, ak ho chcete pripraviť v bezlaktózovej verzii, jednoducho použite rastlinné mlieko. Vegánske masla mi do pečenia nevadia, na chuť je to horšie, ale pokojne ho použite tých 25 g tam nebude cítť a krém bude jemnejší:)
Tak čo vyskúšate ich? Ak áno, nezabudnite ma na instagrame otagovať @lapetit.sk alebo použite hashtag #spolupristole, budem sa tešiť! Vážne <3
Krásnu nedeľu a dobrú chuť,
Monika
Čo si myslíte