Nie je u nás zvykom, že som si robila predjedlá, ale občas sa tieto mini jedlá hodia. Či už len tak pred telku, keď zazvoní návšteva, alebo ak si fakt chcete dopriať viac chodovú hostinu. Tak či onak, príprava týchto toastov vám nezaberie viac ako 15 minút a nech si to vezmete akokoľvek, ručím vám, že vám budú tieto toasty chutiť.
A prečo sú to taosty a nie pečené batáty. Pretože sa naozaj pripravujú v hriankovači. Ako klasické hrianky. Ak sa pýtate, či to na ich prípravu stačí tak poviem, že áno. Batáty boli mäkké, držali tvar a na ich opečenie som neminula ani kvapku oleja.
Tak sa do nich pustime. Ako predjedlo zasýtia 4 – 6 ľudí, ak ich chcete vyskúšať na večeru, toto množstvo vystačí pre 2 – 3 osoby.
Na toasty zo sladkých zemiakov si pripravte:
1 väčší sladký zemiak (cca 600 g)
100 g údeného lososa
200 g krémového syra
1 ČL granulovaného cesnaku Mäspoma
5 guličiek zeleného korenia Mäspoma
1 PL sezamových semiačok Mäspoma
1 PL píniových orieškov
žeruchu na posypanie
Postup:
- Zemiak dobre umyte, osušte a nakrájajte na tenké kolieska.
- Jednotlivé kolieska upečte v hriankovači ako klasické toasty. Hriankovač dajte na najsilnejšie opekanie a zemiaky takto opečte 2 x.
- Medzi tým ako sa sladké zemiaky toastujú, zmiešajte všetko korenie (zelené korenie pomelte v mažiari) s krémovým syrom.
- Syr ani zemiaky netreba soliť, údený losos je sám o sebe dosť slaný.
- Na suchej panvici opečte píniové oriešky, a keď už budú skoro zlaté, pridajte aj sezamové semiačka. Spolu opekajte kým všetko krásne nezozlatne.
- Opečené toasty sladkých zemiakov potrite lyžičkou ochuteného syra, pridajte kúsok lososa, posypte chrumkavými orieškami so sezamom a nakoniec posypte čerstvou žeruchou.
Ak nemáte doma toastovač, môžete zemiaky upiecť aj v rúre. Ale tento spôbmi prišiel zábavnejší a veľmi som chcela vyskúšať. A funguje:) Tak ak máte radi jednohubky, hľadáte recept na párty food ale si len chcete spestriť vačeru, toto musíte vyskúšať. Tak krásny víkend a dajte vedieť, či chutilo:)
Monika
Čo si myslíte