Koláč som nazvala jednoduchý lebo taký naozaj je. A v jednoduchosti je krása. Základné suroviny, k tomu čerstvé jahody a je to. Pôdovne som rozmýšľala aj nad bublaninou, čo je asi najjednoduchší koláč ever, ale neodolala som posýpke. Na koláčoch ju totiž milujem. Vďaka nej je každý kúsok trochu chrumkavý a kombinácií s jahodami aj šťavnatý.
Jahody sú prvé slovenské ovocie, ktoré tak trochu preznamenávajú to úžasné obdobie kedy ovocie chutí tak ako má, a aj tie paradajky sú konečne sladké. Jar a začiatok leta práve kvôli tomuto milujem. Tento rok sa už asi nedostanem na samozber, ale hádam sa čo to urodí aj na záhrade a v auguste plánujem už nový záhon výhradne len s jahodami. Pred pár rokmi mi prišlo zbytočné ich pestovať ale posledné mesiace a príchod drobca môj názor zmenili.
Do koláča som použila droždie, ale nebojte sa, cesto nekysne, len ho zamiešate a rovno ide na plech. Krásne nakysne počas pečenia bude chutiť skvelo. Tento krát som použila okrúhlu formu s priemerom 30 cm a cesto vyšlo tak akurát, ani hrubé ani tenké . Na koláč si teda prichystajte:
Cesto:
150 g hladkej múky
150 g polohrubej múky
175 ml rastliného mlieka (ak používate živočíšne, dajte 200 ml)
60 g práškového cukru
1 žĺtko
15 g čerstvého droždia
75 ml repkového oleja
štipku soli
posýpka:
60 g masla (ja spom použila vegánske)
90 g práškového cukru
80 g polohrubej múky
500 g čerstvých jahôd
Postup:
- V mise zmiešajte múky s cukrom. Urobte v strede dieru, do ktorej pridajte mierne teplé mlieko a rozdrobte droždie. Pomocou lyžice droždie zamiešajte.
- Pridajte žĺtko, olej a soľ, a dobre zamiešajte. Ideálne varechou. Vznikne také hustejšie cesto, ktoré pomocou varechy preneste na vymazaný plech na pečenie.
- Na končeky prstov si dajte trochu oleja a pomocou prstov cesto roztlačte po celom plechu. Ide to úplne jednoducho.
- Jahody si nakrájajte na menšie kúsky a rovnomerne rozprestrite na cesto.
- Nakoniec zmiešajte všetky suroviny na posýpku a posypte celý koláč.
- Pečte ho vo vyhriatej rúre na 175 stupňov približne 30 minút, kým celý nezozlatne.
A to je celé. Jednoduché však? Jediné, čo musíte urobiť je počkať, kým koláč aspoň trochu vychladne. Namiesto jahôd viete použiť akékoľvek iné ovocie, viem si predstaviť ríbezle, čučoriedky či egreše, a pokojne aj mrazené. A ak chcete, môžete koláč pred podávaním zľahka poprášiť cukrom.
A ak si ho upečiete dajte mi vedieť ako chutil. Každej vašej spätnej väzbe sa vždy veľmi poteším. Tak si užívajte víkend a pečeniu zdar!
Monika
Klarike
25 mája, 2020Vyzera vyborne, urcite skusim len prosim je mozny aj so spaldovou mukou? Skusali ste?
LaPetit
26 mája, 2020Neskúšala som, ale myslím, že špaldová múka je veľmi podobná tej pšeničnej tak by to malo fungovať. Keby bolo cesto príliš husté tak dajte trochu viac mlieka. Špaldová ho môže vypiť trošku viac. Ale inak to cesto má byť dosť husté aj tak, tak opatrne s tým extra mliekom.
Gabriela
17 júna, 2020Ja som dnes robila a bez problémov. Koláč vyniajúci.
Radka
25 júla, 2024Kolac výborný, variabilný s akýmkoľvek ovocím. Vdaka za recept, u vas mam vždy istotu, že to vyjde, ste detailistka a mate vychytane všetky „rizika“ v receptoch.
Prajem veľa radosti v tom co robíte!
LaPetit
26 júla, 2024Ďakujem krásne!
Anet
9 júna, 2020Neviem sa dočkať kedy ho skúsim! Dal by sa spraviť namiesto droždia s kaváskom? Ďakujem.
LaPetit
9 júna, 2020Určite by sa dal aj s kváskom, ale neskúšala som to, tak vám bohužiaľ neviem povadať ako a koľko kvásku:)
Ľubka
15 júna, 2020Vyskúšala som klasicky s mliekom. Je dokonaly. Velmi pekne ďakujem za inšpiraciu.
g
17 júna, 2020Tak dnes som vyskúšala a vynikajúce cesto, vynikajúca posýpka. Robila som z višní. Odkôstkovala som, poprekrajovala napoly a nechala som trochu odkvapkať v sitku, lebo púšťali dosť šťavy, bála som sa, že bude mokré cesto. Piekla som v okrúhlej nádobke z jenského skla, ale v takej na tortu. S ňou mám skúsenosť, že treba umiestniť na spodok v rúre, inak sa poriadne neprepečie spodok koláča, ale to asi záleží od rúry. Ostatné však pekávam v hornej časti.
Koláč bol geniálny a musím povedať, že roky robím posýpku na koláč, ale táto bola extra chrumkavá aj napriek šťavnatým višniam a aj po niekoľkých hodinách odstátia sa z ovocia nerozmočila. Ostal mi malý kúsoček na ráno, tak som zvedavá, že ako sa ešte prepoja chute a čo spraví posýpka :) Rozhodne, moja stálica už. Ďakujem za recept, ďalší skvost. z tejto stránky
LaPetit
18 júna, 2020To som veľmi rada!
Daniela
19 júna, 2020Vynikajúci koláč! :) Použila som sušené droždie, zmiešala som hladkú múku so špaldovou celozrnnou, pridala hrudkový tvaroh pod jahody a chutilo to skvele! Ďakujem za recept, určite vyskúšam aj s iným ovocím :)
Melania
20 júna, 2020Najlepši tohto druhu . S droždím a ovocím už len tento budem robiť. Ďakujem
Amálka
19 augusta, 2020Včera jsem upekla koláče, udělala jsem jednotlivé a ovoce dala nakrájené broskve. Koláče byly naprosto dokonalé, nadýchané, jednoduše skvělé. Je úžasné, že se nemusí čekat na vykynutí, stihla jsem všechno za necelou hodinu, takže návštěva byla nadšená. Moc Vám děkuji za recept!
Lucie
19 septembra, 2020JE výborný!
Patricia
22 septembra, 2020Vyskúšala som z akýmkolvek ovocím a vždy sa podaril. Super receptík. Ďakujem.
Naďa
23 mája, 2021Dobrý den Moniko,
včera jsem vyzkoušela váš “ jednoduchý koláč“ a já jsem ho dělala s borůvkami.
Opravdu vynikající a míra surovin akorát do formy o průměru 30 cm.
Jen já jsem formu vyložila pečícím papírem a po upečení byl koláč vrchem krásně upečený,
ale spodní část byla jen světlá, tak příště formu vymažu jen tukem.
Nadchla mě i vaše fotografie koláče na nádherném mramorovém podnosu tak,
že jsem si jej (podobný) hned večer objednala.
Ráda podle vašich receptů tvořím. K mým stálicím už patří „zapékané těstoviny
s tuňákem“.
Moc děkuji za nádherné fotografie a pěkně a podrobně popsané recepty.
dominika
11 júna, 2021vyborny recepis! funguje aj s veganskym „vajickom“ (1 lyzica mleteho lanu a 3 lyzice vody namiesto zltka) a 60 ml oleja (olej zrovna dosiel :)). Ja som piekla 35 min, ale to asi hlavne preto, ze som ho piekla v novej 23cm forme, ktoru bolo treba otestovat, takze bol vyssi.
Elena
27 marca, 2022Dobrý deň,
Koláčik je vynikajúci dala som sušené droždie, obyčajne mlieko a odkvapkané mrazené jahody.. Piekol sa síce skoro hodinu a mam ho aj oveľa vyšší ako na vašich fotkách, no chuť a pohľad naň je dokonalý..ps:(prvy krát som robila koláčik s posypkou ) Ďakujem za recept
Barbora
8 júna, 2022Úžasné cesto :-)
LaPetit
9 júna, 2022Ďakujem, som rada, že sa podarilo!
LaPetit
9 júna, 2022Ďakujem, som rada, že sa podarilo!
Lucia
15 júna, 2023Vynikajuci koláčik určite ho urobím znova
LaPetit
15 júna, 2023Super, teším sa a ďakujem za komentár
Zuzana
23 augusta, 2024Výborný koláčik, šťavnatý, robím počas celého roka z ovocia aké je momentálne poruke. Nemá chybu.