Ešte pred nedávnom by ma ani vo sne nenapadlo, že džemy sa dajú robiť aj s jesenným surovinami ako jablká, hrušky či cvikla. Ale ono to ide, a čo viac sú super chutné z lokálnych surovín a vpodstate si ich môžete urbiť aj kedykoľvek v zime. Teda okrem toho figového. Figy sú trochu viac sezónna záležitosť ale ak raz tento džem ochutnáte budete sa na neho celý rok tešiť.
A aby to nebola žiadna nuda, hrušky som piekla so super voňavým korením, jablkový džem som oživila cviklou, no a ten figový, ten vôbec netrevalo nijak šperkovať.
Džem z pečených hrušiek
Hrušky pečením skaramelizujú a nasajú chuť korenia. Viete si to predstaviť? Džemu to dodá úplné iný rozmer a takto upiecť viete aj iné ovocie ako napríklad jablká. Na tento džem použite krásne mäkké a šťavnaté hrušky, tie tvrdé sú viac vhodné na kompót.
[left]2,5 kg mäkkých hrušiek100 ml citrónovej šťavy
700 g kryštálového cukru
1 balenie pektínu od Dr. Oetker
1 ČL mletej škorice[/left] [right]10 klinčekov
2 hviezdičky badiánu
štipku mletého muškátového oriešku
5 cl rumu
1 ČL kyseliny citrónovej[/right]
Postup:
- Hrušky ošúpeme, vyberieme jadrovník a nakrájame na menšie kocky. Po očistení by nám malo zostať 2 kilá čistého ovocia. Poukladáme na plech na pečenie a pridáme všetko korenie. Dáme piecť do vyhriatej rúry an 175 stupňov a pečieme približne 20 minút.
- Z upečených hrušiek vyberieme klinčeky a badián a polovicu hrušiek rozmixujeme do hladka.druhú polovicu si necháme aby džem obsahoval kúsky ovocia.
- Rozmixované aj celé hrušky dáme do hrnca, pridáme pektín zmiešaný s 2 lyžicami cukru a za občasného miešania privedieme do varu. Necháme 5 variť a pridáme zvyšný cukor a rum. Premiešame a necháme 5 minút povariť.
- Odstavíme, pridáme kyselinu citrónovú a horúcim džemom naplníme vysterilizované poháre až po okraj. Zatvoríme a otočíme viečkom smerom dole. Necháme úplne vychladnúť.
Figový džem
Figový džem je úplne bomba. Neviem, či ste ho niekedy skúšali, ale toto bol game changer. A chutil ešte lepšie ako vyzeral. Figy musia byť zrelé a varia sa aj so šupkou, vďaka ktorej bude mať džem krásnu rubínovú farbu.
[left]1,3 kg zrelých fíg100 ml citrónovej šťavy
150 ml vody[/left]
[right]500 g kryštálového cukru
10 g pektínu Dr. Oetker
1 ČL kyseliny citrónovej[/right]
Postup:
- Figy umyjeme, zbavíme stopiek a nakrájame na menšie kúsky.
- Do hrnca pridáme nakrájané figy, vodu a citrónovú šťavu. Varíme na miernom ohni približne 5 minút a figy potom zľahka popučíme. Pridáme pektín zmiešaný s 2 PL cukru a za občasného miešania privedieme do varu. Varíme 5 minút.
- Potom pridáme zvyšný cukor, premiešame a necháme 5 minút prevariť. Horúci džem plníme do sterilizovaných pohárov. Zatvoríme a otočíme viečkami dole. Necháme úplne vychladnúť.
Jablkovo cviklový džem
Že je to zvlástna kombinácia? Áno je, ale ak ste milovníkov cvikle ako ja, tento džem vás presvedčí. Je ideálny aj k syrom alebo jednohubkám. Dôležíté je použiť menšiu, mladšiu cviklu, ktorá nemá až tak výraznú drevitú chuť.
A čo budete potrebovať?
[left]2 kg jabĺk0,5 kg cvikle
700 g kryštálového cukru[/left] [right]100 ml citrónovej šťavy
1 balenie pektínu Dr. Oetker
1 ČL kyseliny citrónovej[/right]
Postup:
- Cviklu očistíme a odšťavíme. Ideálne aby nám vzniklo hustejšie cviklové pyré.
- Jablká ošúpeme, nakrájame na menšie kocky a ¾ takto pripravených jabĺk rozmixujeme spolu s cviklovou šťavou.
- Dochutíme citrónovou šťavou a dáme do hrnca spolu s pektínom, do ktorého sme pridali 2 PL cukru. Dobre premiešame a za občasného miešania privedieme k varu.
- Potom pridáme zvyšný cukor, opäť dobre premiešame a necháme zovrieť. Džem varíme 5 minút, a potom ho odstavíme.
- Pridáme kyselinu citrónovú a plníme do vysterilizovaných pohárov.
- Zatvoríme a otočíme viečkom smerom dole. Necháme úplne vychladnúť.
Tak dúfam že sa vám recepty páčia, a jesenné džemenova vyskúšate tiež. Dobrú chuť a nezabudnite vaše výtvory označiť @lapetit.sk alebo použite #varimslapetit. Budem sa tešiť.
Zuzana
22 júla, 2024Dobrý deň, prosím Vás do hruškového džemu dávame kedy citrónovú šťavu. V recepte to nevidím. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.
LaPetit
23 júla, 2024Dobrý deň, dávam vždy pred dovarením. Dobre zamiešam, nechám prevrieť a odstavím.
Zuzana
23 augusta, 2024Ďakujem veľmi pekne za odpoveď. Robila som aj figový džem podľa Vás a všetkým veľmi chutí.