Vláčne, šťavnaté, chrumkavé a neuveriteľne dobré! Presne také sú tieto mrkvové muffiny plné orieškov. Ja som nikdy nebola veľký fanúšik muffinov, ale od kedy ich moja dcéra Romi niekde videla, neustále sa pýta, kedy ich budeme piecť. Ju síce na nich najviac zaujíma krém a ozdôbky, ale mne chutí práve to, čo je pod tým. Kombinácia šťavnatej mrkvy, kúskov orieškov, jemne karamelovej chuti trstinového cukru je totiž úžasná.
Suroviny na muffiny máte určite doma, nie je na nich nič zvláštne, hoci ja rada experimentujem a pridala som namiesto mlieka, či inej tekutiny, jablkové pyré. Už sa mi to viac krát osvedčilo, je to moja super ingrediencia napríklad pri žĺtkových rezoch a rovnako skvelo funguje aj tu.
Dobrá správa je, že v týchto muffinoch je len 100g masla, a ak nemôžete mliečne výrobky, ľahko ho zameníte za rastlinné náhrady.
Recept je inak veľmi jednoduchý. Stačí vymiešať cukor s vajciami do peny, pridať ostatné suroviny a len dobre premiešať. Nič viac, nič menej. Recept som kúšala 5x kým vyšiel úplne podľa predstáv, a cesto vám vyjde presne na 12 muffinov. Ani kúsok na zmar:)
Na svojom instagrame som sa pýtala, či mám muffiny ozdobiť nejakým krémom a keďže väčšina hlasovala za, pustila som sa do krému z krémového syra, teda po anglicky z cream cheese-u. Najprv som skúsila americkú verziu, do ktorej ale ide veľmi veľa cukru, a tak som vyskúšala jeho odľahčenú verziu. Len krémový syr, cukor a trochu smotany na šľahanie. Dochutila som ho ešte pomarančovou kôrou a bola to dokonalosť! Mrkva a pomaranč sú totiž najlepší kamoši:)
Ako základ môžete použiť pravú philadephiu ale dobre funguje aj brandový krémový syr zo supermarketu. Len vyberajte klasický, bez príchute a bez zníženého obsahu tuku (tzv. light). Krémový syr najprv zlejte pretože skoro vždy má na povrchu trochu tekutiny a až tak navážte. Tiež by som odporučila túto povelu dávať tesne pred podávaním, resp. skladovať muffiny s krémom v chladničke. Krémový syr má tendenciu sa jemne topiť.
Tak všetko, čo som k receptu chcela napísať už viete, tak smelo do toho. Sú to fakt široko ďaleko najlepšie mrkvové muffiny. Ja som na ich prípravu použila môjho skvelého pomocníka Kenwood Chef Titanium Patissier, ktorý nielen že všetky suroviny naváži priamo v mise, ale aj cesto bez námahy vymieša.
PrintMrkvové muffiny
- Čas prípravy: 50 minút
- Počet porcií: 12 1x
Description
Rýchle, jednoduché a úžasné mrkvové muffiny
Suroviny
Cesto:
100g kryštálového cukru
80g trstinového cukru
2 vajcia (veľkosť M)
100g rozpusteného masla
180g hladkej špaldovej múky
10g prášku do pečiva
1/2 ČL sódy bikarbóny
120 ml nesladeného jablkového pyré
75g nahrubo nasekaných vlašských orechov
170g najemno nastrúhanej mrkvy
Krémová poleva:
240g krémového syra
125 ml smotany na šľahanie
100g práškového cukru
kôra z 1 bio pomačanča
na ozdobu pistácie alebo vlašské orechy
Postup
Do veľkej misy dajte oba cukre, celé vajcia a pomocou šľahača vymiešajte do peny. Pridajte rozpustené ale nie horúce maslo a opäť premiešajte.
Prisypte múku spolu s práškom do pečiva a sódou bikarbónou, jablkové pyré, a dobre premiešajte.
Nakoniec pridajte nasekané orechy a nastrúhanú mrkvu a už len ručne premiešajte.
Do formy na muffiny dajte papierové košíčky a cesto rovnomerne rozdelte. Dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov (teplovzduch) na 30 – 35 minút. Po upečení nechajte vychladnúť, a ak chete dostať tieto mrkvové muffiny na ďalší level, pripravte si aj krémovú polevu.
V mise vyšľahajte krémový syr s cukrom, pridajte studenú smotanu na šľahanie a vyšľahajte do tuha. Zbytočne ale nešľahajte aby sa smotana nezrazila. Nakoniec pridajte pomarančovú kôru a už len zľahka premiešajte.
Krém môžete dať do cukrárskeho vrecka s ozdobnou špičkou a naniesť na mufinny alebo ho jenoducho natrite pomocou lyžice. Muffiny môžete ešte dozdobiť nasekanými pistáciami alebo orieškami.
Poznámky
Recept je na 12 muffinov.
- Čas prípravy: 15
- Čas varenia: 35
- Kategória: Dezerty
- Spôsob prípravy : pečenie
Čo si myslíte