Rybie prsty sú u mňa spomienka na detstvo. Myslím, že to istý čas bolo moje top jedlo. A dokonca som mala rada aj tie rybacie fašírky. Tak či tak, väčšina rybích prstov sú pomleté zvyšky rýb a ja som už dosť stará na to, aby som jedla polotovary. Preto ma lákalo vyskúšať rybacie prsty trochu inak. Použila som moju obľúbenú rybu – tresku morskú a navyše som prsty upiekla. A boli mňam. Šťavnaté, chrumkavé a upečené za necelých 15 minút. Tým, že teraz nemôžem jesť ťažké jedlá, kladickú tatársku omáčku som vymenila za avokádovú „majonézu“ a tú vám v lete môžem len odporučiť.
Na domáce rybie prsty vám odporúčam tresku. Ale nie klasické tenké filety ale filety z chrbta. Tie sú vyššie, hrubšie a lepšie pripomínajú klasické rybie prsty. Takúto tresku zoženiete ich v obchode s rybami, alebo napríklad aj v metre. Čerstvá ryba je najideálnejšia ale pôjde vám to aj zo z mrazenej. Čo je pri pečení rybých prstov dôležité je, aby ste ich mali na mriežke a tak mohol prúdiť horúci vzduch okolo celých prstov. Inak to nie je žiadna veda.
Rybie prsty som obaľovala v klasickej strújanke, ale vylepšila som ju trochou parmezánu a čerstvými bylinkami. Určite to vyskúšajte, dodáte tak rybe extra chuť.
A čo budete potrebovať?
Na dve porcie si prichystajte:
600 g morskej tresky
Na obalenie:
hladkú múku
2 vajíčka
strúhanku
2 PL strúhaného parmezánu
2 PL čerstvých byliniek ako petržlenová vňať, bazalka
soľ, čierne korenie
1 citrón olivový olejna avokádovú majonézu:
1 zrelé avokádo
4 PL kyslej smotany
šťavu zo 1/4 citróna
soľ, čierne korenie
Naschvál nepíšem koľko múky, či strúhanky, lebo sa to ťažko váži. Je to trojobal ako každý iný a vždy tej múky, strúhanky aj vajec trochu zostane. Tak to nechám na vás a vaše kuchárske umenie, pretože verím, že ste už aspoň raz v živote obaľovali rezne, karfiol či syr:)
Postup:
- Záleží ako veľké kúsky ryby budete mať, ale moje filety, stačilo prekrojiť pozdĺžne na polovicu tak, aby pripomínali tvar klasických rybích prstov. Potom jednotlivé kúsky osušťe papierovou útierkou, jemne pokvapkajte citrónovou šťavou, dobre osoľte a okreňte.
- Pripravte si tri misky alebo taniere. Do jednej dajte múku. do druhej vajíčka, a do tretej strúhanku. Tú zmiešajte s nasekanými bylinkami a nastrúhaným parmezánom. Rybu najprv obaľte v múke, potom vo vajíčku a nakoniec v strúhanke.
- Takto pripravenú rybu dajte na papier na pečenie a dajte na chvíľu odpočinúť do chladničky.
- Medzitým si pripravte avokádovú majonézu. Avokádo poriadne rozmačkajte vidličkou, pridajte smotanu a dobre dochuťte soľou, čiernym korením a citrónovou šťavou.
- Pred pečením rybie prsty dajte na mriežku, a dobre z každej strany poprášte olivovým olejom. Ja mám olivový olej v spreji, ten je na to ideálny, ale ak ho nemáte, potrite prsty pomocou mašľovačky. A z každej strany. To je extra dôležité. Počas pečenia nebudete rybu obracať a keď je budete piecť na mriežke, opečenie sa aj zo spodu. Pre istotu, mrižku potrite trochou oleja. Ja som to neurobila a trošička sa prsty prichytili, takže nabudúce potriem aj ja.
- Prsty pečte vo vyhriatej rúre na 220 stupňov približne 10 – 15 minút do zlata. Ideálne ak máte horhovzdúšný ohrev, tak bude telo lepšie cirkulovať. Začnite pre istotu na 10 minútach, na jednom kúsku skúste či je ryba už hotová (bude krásne biela) a ak nie, pečte ešte pár minút. Z mojej skúsenosti je ale 15 minút top, inak sa ryba zbytočne vysuší.
- Rybie prsty ihneď podávajte aj s poriadnou lyžicou majonézy. A nezabudnite ani na plátok citróna lebo treska ho znesie naozaj veľa.
Ako prílohu môžete použiť čokoľvek čo máte radi. Ja som stavila na klasické zemiaky, ktoré som najprv uvarila a potom na rýchlo piekla a trochu rozmačkala. Ale či si k prstom dáte takého zemiaky, hranolky alebo len varené zemiaky, tak či tak, garantujem vám, že rybie prsty už v obchode nekúpite. A ak sú vám vysmážané jedlá ťažké tak ako mne, tento spôsob prípravy si zamilujete.
Tak dajte vedieť, či mali rovnaký úspech aj u vás doma. Budem sa tešiť.
Monika
Čo si myslíte