Toto obdobie v roku mám najradšej. Všade sú rozkvinuté stromy, slniečko krásne svieti, a tento rok akoby sme zo zimy skočili priamo do leta. Tak dúfam, že to počasie vydrží a naša stará, veľká čerešna bude plná skvelých čerešní aj túto sezónu. V záhrade som už čo to posadila ale najväčšiu radosť mi urobila rebarbora. Začala vykúkať už začiatkom apríla a dnes je z nej už obrovská skoro dvojmetrová rastlina. Sadila som ju minulý rok ako takú mini rastlinku a veľmi už nepodrástla, tak mi teraz urobila poriadnu radosť. A keďže je teraz najchutnejšia, musela som z nej niečo vyskúšať. Po minulé roky som z nej robila tvarohový koláč či trochu netypickú BBQ omáčku. Tak teraz bola na rade klasika.
V poslednej dobe som pri pečení trochu experimentovala a vyšlo to až na druhý pokus. Teraz som však nechcela riskovať a vedela som, že upečiem niečo podľa Lindy Lomelino z blogu Call me cupcake. Od Lindy som raz piekla mrkvovú tortu a bolo to heaven on earth. A teda môžem zodpovedne povedať, že jej fotky nie len dobre vyzerajú ale koláče sú fakt mega dobré! Rebarborové muffiny od upiekla podľa tohto jej receptu –> na rebarborový koláč, len som pri pečení použila vegánsky tuk + mandľové maslo. Muffiny som ešte ozdobila koksovým jogurtom a ľahko opečenými mandľami a kokosom, a bolo. Po muffinoch sa zľahla zem a ja som vedela, že vám tento recept musím sprostredkovať:)
Na cca 12 muffinov budete potrebovať:
180 g hladkej špaldovej múky
1 1/2 ČL prášku do pečiva
štipku soli
200 g kryštálového cukru
1 vajce
100 g vegánskeho tuku (napr. Alsana) izbovej teploty
1 ČL vanilkovej esencie
125 ml mlieka
150 g rebarbory
150 g kokosového jogurtu (napr. Harvest moon)
1 ČL malinového prášku (na farbu) – ale môžete vynechať
1 Pl mandľových lupienkov
1 PL kokosových lupienkov.
Postup:
- V miske vymiešajte cukor s tukom do peny.
- Potom pridajte vajce a vanilkovú esenciu a dobre zmiešajte tak aby sa všetky suroviny spojili.
- V druhej miske zmiešajte múku, soľ a prášok do pečiva, a pridajte ku zbytku cesta.
- Prilejte mlieko a všetko spolu poriadne premiešajte. Vznikne hustejšie cesto ale tak to má byť.
- Rebarboru umyte a nakrájajte na cca 1 hrubé kúsky. Zamiešajte ju do cesta a plnte košíčky na muffiny. Ideálne tak do cca 3/4, aby vám cesto pri pečení nevytieklo.
- Pečte vo vyhriatej rúre na 175 stupňov približne 25 – 30 minút.
- Po upeční nechajte muffiny na mriežke úplne vychladnúť.
- Na suchej panvici zľahka opečte mandle a kokos jemne do zlata.
- V menšiej miske zmiešajte malinový prášok s jogurtom a muffiny tesne pred podávaním jemne potrite jogurtom a na záver posypte opečenými mandľami a kokosom.
Pri pečení s tukom alebo malsom majte rúru vždy rozohriatu na požadovanú teplotu. Inak sa maslo v ceste začne topiť skôr ako sa začne piecť múka a bude galiba:) Verte mi:) Tiež nemusíte používať malinový prášok do jogurtu, ale ja ho mám ešte z našich ciest, chutí super, tak prečo ho nepoužiť. Kokosový jogurt mám fakt rada, je príjemne kyselý, svieži a dodá muffinom trochu ľahkosti. Tie sú príjemne vláčne a vďaka rebarbore tak akurát šťavnaté. A nakoniec v kažom jedle musí byť aj niečo chrumkavé, takže kokos a mandle to krásne dotvoria.
Muffiny nikdy nepartili k mojim favoritom a musím sa priznať, že celkom neoprávnene:) Sú totiž veľmi jednoduché a rýchle na prípravu, dobre sa prenášajú, sú tak akurát do ruky a skvelo sa hodia so sebou na výlet, či na piknik. Ja som si ich vzala do záhrady pod našu čerstvo rozkvintnutú čerešnu a cítila som sa ako na ozajstnom pikniku.
Tak si užite víkend aj dajte mi vedieť, či chutilo. A najviac super by bolo, keď svoje výtvory otagujete hastagom #spolupristole alebo ma rovno označte.
Monika
Čo si myslíte