Silvester už budeme tráviť doma (asi zavretý v kúpeľni v našou Vlnkou) ale teším sa. Práve teraz sedím v prenajatom airbnb v Gutemale city a normálne by som si priala teleport:) Cesta tam aj naspäť je fakt dlhá, a tak mi nezostáva nič iné len si posťahovať netflix, objednať lounge a hlavne to nejako prežť:)
A aby som po návrate nemala toľko starostí, čo na Silvestra, aby sme sa aj trochu zabavili, a niečo dobré zjedli, pripravila som tieto hroznové jednohubky. Nechcela som totiž nakupovať tisíc vecí, z ktorých zostane veľa zvyškov, ktoré možno ani nezjeme. Takto stačí naozaj len pár surovín, a bude pre Romana (bez mlieka) aj pre mňa (s mliekom), a aj niečo sladké. Celá príprava je super easy, jednohubky sú rýchlo hotové a dajú sa pripraviť aj vopred. Pred návštevou stačí len vytiahnuť z chladničky, takže no stress, a ani veľa cukru, či čipsov.
Ja som si za hrdinu silvestrovského večera vybrala hrozno. Je totiž úplne univerzálne a ľahko sa pripraví na sladko aj na slano. Hrozno obsahuje veľa vitanímov, minerálov a stopových prvkov ako vápnik, fosfor, meď, mangán, železo, draslík, sodík, kyselina listová a vitamíny skupiny B, provitamínom A, vitamínom C a E. Znie to dobre však?
Pre seba som urobila syrové jednohubky s hroznom, pre Romana hroznové chebíčky so skaramelizovanou cibuľou, na koniec aj hrozno obalené v „zdravom“ karameli s pistáciámi.
A čo všetko budete potrebovať?
Pre cca 4 – 6 osôb si pripravte:
1 kg červeného hrozna
Na chlebíčky:
1 väčšiu chlebovú bagetu
750 g červenej cibule
1 PL oleja
1 PL trstinového cukru
200 g obľúbenej šunky
soľ
čierne korenie
Na hrozno v karameli:
nesolené pistácie
Na syrové jednohubky:
250 g kvalitného camembertu
2 PL kvalitného balsamica
a baby šalát na podávanie
Ak nemáte po ruke vegánsky karamel, môžete si urobiť aj klasický, nič sa nestane. Tento vegánsky mám v chladničke už pomaly dva mesiace, a ak som chcela urobiť toto sladké hrozno aj pre Romana, nebol dôvod robiť klasický. Len myslite na to, že by to mal byť karamel s maslom a smotanou. Tak aby úplne neztuhol a vy si nevylámali zuby:) jednoduchý recept nájdete v –> tomto recepte <– .
Hroznové chlebíčky so skaramelizovanou cibuľou
Postup:
- Všetko hrozno dobre umyte, odstopkujte a rozdeľte na tri časti.
- Cibuľu ošúpte a nakrájajte na kolieska.
- Na veľkej panvici zohrejte 1 PL oleja, pridajte cibuľu, zasypte cukrom, ochuťte soľou a korením, a pomaly duste za občasného miešania. Trvá to cca 15- 20 minút, záleží na veľkosti panvice. Cibuľa je urobená, keď je úplné mäkká.
- Keď je cibuľa udusená, nechajte ju chvíľu vychladnúť a potom ju šedro naberte na nakrájanú bagetu. Pridajte plátok šunky (alebo aj dva), a spolu s bobuľkou hrozna napichnite.
Hrozno v karameli s pistáciami
Postup:
- Pripravte si karamel – recept nájdete –<TU<– a –>TU<–.
- Ak ste ho mali už pripravený a v chladničke, je potrebné rozohriať ho vo vodnom kúpeli.
- Vezmite časť hrozna, ktoré ste si už umyli a natrhali, a po jednom hrozne napichnite na drevenú špajdu, namočte do karamelu a posypte nasekanými postáciami.
- Dajte na tanier a nechajte ztuhnúť v chladničke.
Syrové jednohubky s hroznom
- Syr má tendenciu roztekať sa, tak ho do poslednej chvíle pred prípravou nechajte v chladničke.
- Nakrájajte ho na menšie kúsky a napichnite spolu s hrozno na špajdlu. Pred podávaním ho jemne pokvapkajte kvalitným balsamicom.
Ak chcete, aby boli slané jednohubky chrumkavejšie, posypte ich ešte baby šalátom, žeruchou alebo čo máte po ruke. Chutiť budú rovnako dobre. Sladká a slaná chuť skaramelizovanej cibule, jemný ale aromatický syr, a keď raz ochutnáte hrozno obalené v karameli, verte mi, že ho budete chcieť stále, nie len na Silvestra:)
Tak nakoniec vám želán dobrú chuť a hlavne všetko dobré v Novom roku! Nech sa vám splnia všetky priania, sny a túžby, a hlavne, jedno veľké ďakujem, že varíte spolu so mnou!
Monika
Čo si myslíte