Tiramisu asi poznáte všetci, jeden z najobľúbenejších talianskych dezertov. A u mňa to nie je inak:) Mascarpone nebýva často v mojom nákupnom košíku, ale čo vám poviem, taliansky týždeň v jednom z obchodov vo mne prebudil chuť urobiť si tento klasický dezert. Voľakedy klasický kaviarenský zákusok, ktorý bol ale riadne ošidený. Asi to nie je úplne spisovné slovo, ale namiesto mascarpone sa používali rôzne tvahory, nátierkové maslá a pod. Ekonomiku asi chápem, tiež nie som až tak rada ak mám dať za pol kila mascarpone 7 eur, ale teda raz čas, prižmúrim oči. Milujem kávu a všetky kávové dezerty tiež, a keďže tu za tie roky nemám tento recept, konečene som ho pre nás a pre vás pripravila.
V receptoch na tiramisu som videla pridávať okrem mascarpone aj smotanu, prípadne bielka. Tie som úplne vynechala – prišli mi ako zbytočná náhrada, ktorá má dodať len objem. Ale nedielnou súčasťou sú aj žĺtka. Z tých som mala osobne trochu strach. Ale jemne som ich pasterizovala nad parou, kým nedosiahli určitú teplotu a musím povedať, že tiramisu vydržalo niekoľko dní. Všetci konzumenti sme zdraví, a kedy lepšie zjesť surové žĺtka ako teraz, keď je ešte chladno.
Vždy keď mi napadne pripraviť nejaký nový recept, mám ho ako tak v hlave premyslený, myslím teda ako by mal vyzerať, v čom ho budem servírovať a cca aj fotiť. Tentokrát som mala v hlave túto moju obľúbenú zapekaciu misku, ktoré mám z favi.sk, čo je taký malý zázrak na vyhľadávanie všetkých fancy vecičiek od mojich obľúbených kuchynských tretiek až po veľké nábytky. Niekedy totiž potrebujem zohnať pre klienta učitý tanier, pohár a nemám čas prechádzať 25 stránok. Čoho som sa ale pri tiramisu najviac obávala bolo servírovanie. Ako pekne vybrať ten jeden kúsok aby ste videli ako vyzerá rez… dumala som skoro dva dni, a z praxe teraz môžem povedať, že ak vám nezáleží ako budete tiramisu servírovať, nelámte si s tým hlavu a urobte ho do akejkoľvek formy akú máte…Ak by ste predsa len túžili mať krásne narezané kúsky, použite buď formu s odnímateľným dnom alebo vyložte dno potravinovou fóliou, ktorú nechajte poriadne pretŕčať cez okraj. Pomocou nej itramisu ľahko vyberiete z formy a nakrájajte na ľubovolné kúsky.
A ako pri každom talianskom jedle, najdôležitejšie sú suroviny. Talianska kuchyňa je veľmi jednoduchá a je to vďaka tomu, že sa používajú len tie nejlepšie suroviny. A čo budete na tiramisu potrebovať?
Na cca 6 – 8 porcií si prichystajte
[left]500 g mascarpone6 žĺtok
230 g kryštálového cukru[/left] [right]dlhé piškóty (cca 15 ks)
350 ml kávy
50 ml amareta/marsaly alebo portského vína
kakao na posypanie[/right]
Postup:
- V miske zmiešajte žĺtka spolu s cukrom a pomocou ručného šľahača šľahajte na parou vo vodnom kúpeli. Šlahajte približne 8 – 10 minút, a ak máte doma teplomer, teplota by mala dosiahnuť nad 60 stupňov celzia.
- Vyšľahané žĺtka dajte preč zo vodného kúpeľa a pridajte mascarpone. Zľahka premiešajte. Teplo jemne rozpustí mascarpone a pojde pekne spojiť so žĺtkami.
- Uvarte kávu, ideálneespresso alebo filter, nechajte ho vychladnúť a zmiešajte s alkoholom.
- Vyskúsajte si ako budte ukladať do misy piškóty tak aby ste zabrali čo najväčšiu plochu formy a potom ich z každej strany manočte do kávy. Je lepšie ak sa piškóty dobre napijú, tiramisu bude potom šťavnatejšie.
- Striedavo potom do formy poukladjte piškóty, jemne pretrite krémom tak aby piškóty nebolo vidieť, formu otočte o 90 stupňov a rovnako naukladajte ďalšiu časť piškót. Pridajte ďaľší krém a ak plánujte robiť ozdobné ďobky ako ja, urobte poslednú vrstvu tenšiu a pomocou guľatej špičky a cukrárskeho vrecka naneste zvyšný krém.
[/right]
- Takto pripravené tiramisu dajte do chladničky aspoň na niekoľko hodín, ideálne aj do druhého dňa. Lepšie sa spoja všetky chute, piškóty vďaka káva zmäknú a tiramisu sa bude lepšie vyberať a podávať.
- Pred podávaním tiramisu ešte posypte kakaom.
A to je všetko. Žiadna jadrová fyzika, len pár surovín a jeden z najlepších dezertov máte hotový. Keby môj muž mohol vajcia aj mascarpone robila by som ho častejšie, Tak snáď možno raz:)
Dobrú chuť a krásny víkend ešte. A prosím, ak si tiramisu podľa môjho receptu urobíte, nezabudnite ma otagovať @lapetit. Budem sa tešiť na vaše výtvory.
Monika
g
4 júla, 2020Uyasný nápad tie kopčeky z krému na vrchu.
Robila som tento recept. Krém bol výborný, ale na mňa moc sladký. Oceňujem, že nemá bielky a žĺtky sú varené, ale cukru podstatne menej. Krém som mala riedky, čo nevadilo pri vrstvách na piškóty, ale asi by sa ten zvyšok na robenie kopčekov na vrchu tiramisu mal dať vychladiť do chladničky, aby stuhol. Neskúšala som dávať, nemala som čas, tak neviem, či stuhne.