Neviem čo je viac vianočné ako vianočka:) Sladké pečivo plné hrozienok a mandlí, s kopou masla úplne zbožňujem. Pečiem ju už roky a vždy len na Vianoce, takže sa s ňou veľmi rada pohrám. Ale nebojte nie je to nič zložité.
Na maslovú vianočku potrebujeme:
500 g polohruhej múky
1 balenie droždia (42 g čerstvého alebo balíček sušeného)
3 žĺtka
100 g kryštálového cukru
150 g masla alebo rastlinnej alternatívy
kôra z jedného citróna
100 g hrozienok
30 g mandľových lupienkov
250 ml mlieka (prípadne mandľového alebo ovesného)
5 PL rumu
1 bielko
práškový cukor na posypanie
Postup:
- Do veľkej misy dáme múku, droždie rozmiešané s trochou cukru, žĺtka, maslo, citrónovú kôru, cukor a premiešame.
- Pridáme hrozienka naložené v rume a podľa potreby prilievame mlieko. Miesime aspoň 15 minút tak aby sa cesto krásne spojilo, bolo vláčne a nelepilo sa.
- Vymiesené cesto necháme kysnúť aspoň hodinu, resp. dokým nezdvojnásobý svoj objem.
- Vykysnuté cesto rozdelíme ho na 9 približne rovnakých častí. Budeme totiž skladať trojposchodovú vianočku.
- Jednotlivé časti vyšúlame na rovnako dlhé vrkoče.
- Spodnú časť vianočky upletieme zo štyroch vrkočov. Začneme z ľava do prava. Ľavý vrkoč prestrčíme najprv nad vedľajší vrkoč a potom popod ďalší vrkoč smerom do prava. Takto pokračujeme, kým spodnú časť nezapletieme.
- V strede urobíme dlaňou priehlbinu, potrieme bielkom a uložíme druhú vrstvu vianočky z troch vrkočov. Tiež urobíme priehlbinu a dáme poslednú vrstvu z dvoch vrkočov. Tie urobíme trochu dlhšie a keď ich položíme na vrch, konce budú prevísať tak, že ich budeme môcť zahnúť pod vianočku, čím skryjeme nepekné zakončenia.
- Dáme ešte nakysnúť na teplé miesto aspoň na 30 minút, potrieme žĺtkom, posypeme mandľami a pečieme vo vyhriatej rúre do zlatova približne 45 minút.
Necháme vychladnúť a pustíme sa do nej! Raňajky alebo sladká večera na nezaplatenie:)
Dobrú chuť a šťastné a veselé Vianoce praje
Monika
Veronika
9 januára, 2014Vianocka vyzera skvelo! Mam ale jednu otazku: mala by si navrh na alternativu k cukru? A ked ano, tak v akom mnozstve? Myslela som na agave sirup, med, viac hrozienok…Vdaka!
Marika
25 decembra, 2022a priamo k nahradzovaniu cukru v receptoch: https://biocare.sk/zdrava_vyziva/clanok/ako-nahradit-biely-cukor-pri-peceni
Gréta
23 decembra, 2020Dobrý deň, existuje aj verzia z kvásku, ak áno aké au pomery a postup?
Ďakujem
LaPetit
1 januára, 2021Gréta, pozrite si skôr blogy, kde sa venujú kváskovému pečeniu. Ja vám v tomto veľmi neporadím:)