s chrumkavou mandľovou krustou
Ak by som vám mala túto jeseň odporučiť jeden jediný jablkový recept, bude to tento. Je to totiž úplne iné cesto ako ste zvyknutý a tá vrchná chrumkavá vrstva … Je v ňom veľa jabĺčok a len trochu cesta, ktoré ich krásne spojí dokopy. Navyše ho ľahko upečiete v bežnej tortovej forme. A podľa vašich ohlasov na Instagrame, vám chutí rovnako ako mne!
Momentálne pri pečení preferujem jednoduchosť a na tento francúzsky jablkový koláč stačí našúpať a nakrájať jablká, zarobiť cesto, a jablká len zľahka premiešať s cestom. Pred zamiešaním si z neho trochu odoberiete, pridáte žltky a múku, a razom vznikne husté a krémovejšie cesto, ktoré nalejete na vrch koláča. Ten ešte posypete trochou cukru, pridáte mandľové plátky, ktoré sa krásne upečú do zlata a koláč tak získa jemnú chrumkavú krustu.
Navyše je prevoňaný vanilkou a rumom, a to je úžasná kombinácia. Ak chcete môžete si koláčik aj zamraziť, ale myslím, že sa zje skôr ako by ste mali príležitosť:)
Znie to dobre, však?
Tak si ho poďte upiecť spolu so mnou.
Francúzsky jablkový koláč
- Čas prípravy: 1 hodina 20 minút
- Počet porcií: 12 1x
Suroviny
800g celých jabĺk
šťava z 1 citrónu
150g hladkej múky + 2 PL na krustu
200g kryštálového cukru + 2 PL na krustu
2 ČL prášku do pečiva
3/4 ČL soli
1 vajíčko
2 žĺtky
240g mlieka
125g masla + na vymazanie formy
1 ČL vanilkového extraktu
1 PL rumu
30g mandľových plátkov
práškový cukor na posypanie
Postup
Jablká ošúpte a nakrájajte na tenké plátky. Aby nezhnedli, pokvapjate ich šťavou z citróna a premiešajte.
Tortovú formu vymažte maslom a dajte bokom.
Vo väčšej misky zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva a soľ.
Do mlieka pridajte vajíčko, rozpustené maslo, dobre premiešajte a po častiach, za stáleho miešania prilejte k sypkým surovinám.
Do cesta pridajte ešte vanilku a rum.
Z cesta odoberte približne 250 ml cesta a pridajte doň obe žĺtky, 2 PL múky a dobre premiešajte.
Do zvyšného cesta pridajte jablká a opatrne premiešajte.
Do formy vylejte najprv cesto s jablkami a pomocou varešky alebo rúk ich utlačte tak, aby povrch zostal v jednej rovine a jablká sa ponorili.
Na vrch vylejte druhé cesto tak aby pokrylo celý povrch koláča, posypte 2 PL cukru a plátkami mandlí.
Pečte v rúre vyhriatej na 165 stupňov približne 1 hodinu. Odporúčam program horkovzduch, a nie horný a dolný ohrev. Pri tom druhom sa môže stať, že bude koláč v strede nedopečený.
Koláč po upečení nechajte úplne vychladnúť, musí si trochu sadnúť a ztuhnúť. Podávajte ho posypaný práškovým cukrom.
Poznámky
Cesto je veľmi riedke, tak pre istotu spodok formy zabaľte na tesno do alobalu, prípadne použite keramickú formu s vyšším okrajom.
- Čas prípravy: 20
- Čas varenia: 60
- Kategória: koláče
- Spôsob prípravy : pečenie
- Druh kuchyne: Francúzska
Maria
17 novembra, 2022Koláčik vynikajuci!!!mozem sa opýtať aký priemer formy ste zvolila? Ja som mala 28 a piekla podľa inštrukcií ale trosku tekutejsi bol. Chuťovo ale skutočne vynikajuci. Ďakujem za recept.
★★★★★
Anicka
22 októbra, 2023Velká paráda!!!!!
★★★★★
Nina
18 októbra, 2024Toto je brutal kolac. Pecieme ho velmi casto. Najlepsi je ked vychladne, no je to narocne si nedat hned po upeceni:)
★★★★★
LaPetit
18 októbra, 2024Ďakujem krásne Nina!
Zuzana
26 októbra, 2024Dobrý deň, prosím Vás tých 800 g celých jabĺk je váha pred ošúpaním, alebo to je už čistá váha jabĺk? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.