Sezónna jahôd je v plnom prúde a táto detská klasika patrí asi k mojim najobľúbenejším jedlám, ktoré robím tak dvakrát do roka. Keď sú jahody a potom neskôr v júli keď dozrievajú marhule. Jahodové guľky som zvykla robiť najmä z tvarohu ale keďže sme dvaja, musela som ich mierne prispôsobiť našej bezlaktózovej domácnosti. Výhody celozrnnej múky asi nemusím spomínať, ale fakt nám každému stačili 4 guľky a mali sme dosť. Ostalo teda aj na večeru. Ak predsa len celozrnnej múke neholdujete nám pre vás aj recept na klasické kysnuté guľky s marhuľami, ktoré sú jemné ako obláčik.
Na cca 12 -15 tofu guliek s jahodami bude potrebovať:
200 g bieleho tofu
2 vajcia
1 PL trstinového cukru
170 g celozrnnej špaldovej múky
štipku soli
12-15ks očistených jahôd
Tofu nastrúhajte na jemnom strúhadle a pridajte všetky ostatné suroviny okrem jahôd. Rukami spracujte na nie až tak lepivé cesto. Myslím tým, že nedávajte zbytočnej veľa múky, guľky tak budú zbytočne tuhšie. Radšej majte mierne lepivé cesto.
Podľa veľkosti jahody odkrojte kúsok cesta, v rukách vytvarujte guľku, ktorú rukou rozpučte (tiež odporúčam cesto rozpučiť rukami čo najtenšie – ide tu predsa o jahodové guľky a nie tofu guľky), vložte jahodu a keďže je cesto mierne lepivé parádne sa spojí a vy dokážete vytvarovať takmer perfektnú guľku.
Potom už len mierne pomúčte aby sa pred varením guľky neprilepili a varte v osolenej vriacej vode cca 10 minút. Občas premiešajte, len tak pre istotu aby sa guľky nepolepili:)
Čím guľky dozdobíte je na vás, ja som predsa len neodolala a dala si na ne klasický tvaroh ale skvelá je aj opražená strúhanka, čerstvé jahody a trochu cukru a samozrejme rozpustené maslo:) Mnohí používajú na dosladenie med, agáve alebo javorový sirup ale to je úplne na vás. Ja si z detstva pamätám ešte jednu vychytávku a to bola nastrúhaná napolitánka, neviem či to bola horalka, skôr asi nejaká jej česká verzia. A ako hovorí Dita P. bolo to boží:). Ale už som z toho naštastie vyrástla.
A čo vy aké sú vase obľubené detské jedlá?
Monika
Barbora
1 augusta, 2015Mňaaaam :OO toto dneska určite vyskúšam :)) Na tento blog som narazila náhodou, ale ukladám si ho a určite sa vrátim :P
Anna
14 septembra, 2015Dnes som objavila Vaše recepty a
milo ma prekvapili,rada sa sem vratim
LaPetit
14 septembra, 2015Ďakujem Anna, teším sa!