Po kačaích prsiach siahnem vždy, keď mám chuť na kačicu ale nemám čas ju upiecť celú. Sú totiž pripravené neporovnateľne rýchlejšie ako keď pečiem celú kačicu alebo keď konfitujem stehná. Tie potrebujú svoj čas a chutia vynikajúco, a toto je len ďalší recept ako si vychutnať túto výnimočnú hydinu. Píšem výnimočnú pretože predsalen, kačicu nejedávame často. Ale práve v nomembri a na svätého Martina si ju rada dám.
Kačacie prsia sú jemné a podávajú sa ružové. Teda nie tak ako ste zvyknutý keď sa pečie celá kačica. Je to v podstate rovnaké ako u kuraťa. Keď pečiem kuracie prsia mám ich rada šťavnaté, a to sa pri pečení celehé kuraťa nedá úplne dosiahnuť. Prsia tam vždy „trpia“ na úkor správne upečeného stehna. Ale keď ich pripravujete samostatne, môežete sa im venovať presne tak ako si zaslúžia. Odmenou vám bude jemné a šťavnaté mäso a chmukava opečená koža, z ktorej ste pomalým opekaním (začínate na studenej panvici) dostali všetok tuk.
No a čo robí tieto prsia úplnou delikatesou je práve omáčka. Všimli ste si, že v lepších reštauráciách sa mäso nikdy nepodáva suché ale práve s jemnou a delikátnou omáčkou, ktorej tam podľa mňa nikdy nie je dosť? Podľa toho vždy spoznáte aj lepšiu reštauráciu od tej obyčajnej. Omáčky! Základ je vždy vývar, z ktorého sa dochutením môže urobiť tzv. demi glace alebo akákoľvek omáčka. Dobrá správa je, že už ho nemusíte vy ani ja vyrábať doma (hoci môžete) ale viete si ho kúpiť. V tej malej fľaštičke je totiž tá najlepšia chuť, a budete ho mať vždy po ruke. Ak sa k demi glace nedostanete, môžete použiť domáci, ideálne hovädzí vývar. Nechajte zvyšok vývaru nabudúce odpariť resp. zredukovať, a odložte si ho vo forme na ľad do mrazničky. Tak ho budete mať poruke.
A posledná vec, ak ste ešte neskúšali, pridajte strapec hrozna ku kačke do rúry, nielen že je to efektná a chutná príloha ale hrozno pustí trochu šťavy a spolu s výpekom z neho vyrobíte jedinečnú vínovú omáčku. Tak dúfam, že som vás navnadila a recept vyskúšate!
PrintKačacie prsia s vínovou omáčkou
- Čas prípravy: 35 minút
- Počet porcií: 4 1x
Description
Do ružova upečené kačacie prsia s chrumkavou kožou preliate vynikajúcou vínovou omáčkou.
Suroviny
1 farmárske kačacie prsia (cca 800 g)
150 ml červeného vína – také aké vám chutí
50 ml hustého hovädzieho vývaru (demi glace)
1 ČL trstinového cukru
100 g červeného hrozna
soľ a čerstvé korenie
Postup
Kačacie prsia osušte papierovou útierkou a kožu opatrne narežte do mriežky. Ideálne, ak prerežete iba kožu nie mäso.
Prsia potom dobre z obidvoch strán osoľte a dajte do studenej panvice kožou dole. Pomaly opekajte na najmenšom plameni približne 10-12 minút, respektíve, kým nie je koža opečená do zlata. Pomalým opekaním sa z kože vypečie všetok tuk. Potom prsia otočte a nechajte zatiahnuť aj z druhej strany.
Potom do panvice pridajte aj celý strapec hrozna a takto opečené prsia dajte dopiecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov (telovzduch) na približne 5-7 minút, resp. kým vnútorná teplota nedosiahne približne 55 stupňov. Takto budú prsia šťavnaté a vnútri ružové. Ak preferujete prepečeniejšie mäso, môžete ho piecť trochu dlhšie.
Upečené kačacie prsia vyberte a zabaľte do alobalu. Hrozno dajte tiež bokom. Väčšinu tuku zlejte a do trochy tuku s výpekom pridajte víno. Na prudkom ohni víno zredukujte za občasného miešania. Keď sa víno zredukuje (zhustne a vyvarí sa) pridajte aj vývar, cukor, a podľa chuti omáčku osoľte a okoreňte.
Kačacie prsia potom nakrájajte na plátky, prelejte teplou omáčkou a podávajte s obľúbenou prílohou.
Poznámky
Na rýchlu prípravu omáčky je vhodné mať po ruke buď veľmi hustý domáci hovädzí vývar, alebo tzv. demi glace, ktorý kúpiť v lepších potravinách.
- Čas prípravy: 10
- Čas varenia: 25
- Kategória: Mäso
- Spôsob prípravy : varenie + pečenie
- Druh kuchyne: Tradičná
Čo si myslíte