a niečo o bábovkových formách
Písanie ma nikdy tak nebavilo ako fotenie, ale chcem vám trochu rozpovedať, ako vznikla táto bábovka. Vždy v januári, a najmä od kedy sa narodila Romi (naša dcéra), zvyknem piecť niečo na mužove a moje narodeniny, ktoré máme obaja v januári. Je to krásna príležitosť vymyslieť niečo nové, hlavne keď začiatok nového roka je pre mňa pracovne taký pomalší a spamätávam sa z hektických posledných mesiacov. Takže aj tento rok som sa muža opýtla, či mu mám niečo na narodeniny upiecť. Chvíľu ma jeho štandardná odpoveď, že netreba, nechala tak, ale potom som si spomenula, že špajzi, ktorú budeme dúfajme tento rok búrať, je určite plechovka kokosového mlieka. Ideálna príležitosť niečo s ním vymyslieť. Tak som sa pustila do googlenia, kokosových báboviek je neúrekom, ale ani jedna mi necvengla do nosa. Tak som sa vrátila k receptu svojho detstva a len som jednoducho prerobila recept na klasickú bábovku, ktorú som piekla už ako dieťa.
A fungovalo to parádne. Ale aby to nebolo také jednoduché, keď som sa pustila do práce a išla som po konzervu kokosového mlieka do špajze, nenašla som ju. Tak som vyskúšala použiť sušené kokosové mlieko a strúhaný kokos a výsledkom bola krásne jemná bábovka s chuťou ako rafaello:) Viem, že nie každý má doma sušené kokosové mlieko a tak som chcela vyskúšať ešte jednu verziu s kokosovým mliekom z plechovky a hups, nemala som dosť strúhaného kokosu. Tak nič to, upiekla som bábovku aj tak a vedela som, že bude nasledovať pokus č. 3. A do tretice vám poviem ešte jednu historku. Poctivo som si objednala strúhaný bio kokos, kokosové mlieko a ešte nejaké dobroty v online obchode, až som nakoniec opäť všetko nakúpila v kamennom obchode, pretože mi zásielka nestihla prísť. Takže teraz mám doma asi dve kilá kokosu a kopec kokosového mlieka, ktoré snáď vydržia do ďalšieho kokosového nápadu:)
Znamená to ale, že bábovka je 3 x overená, a poviem vám všetko, čo by ste o nej mali vedieť.
- Nakoniec som použila kokosové mlieko z plechovky. Neviem, či viete ale snáď každé má iné zloženie. Niektoré sú skoro 100% dužiny kokosu, iné obsahujú len cca 65% a zvyšok je voda a iné prísady. Tak či tak, v recepte je použité kokosové mlieko z Lidla (obsahuje 95% kokosovej dužiny). Bolo veľmi husté a musela som ho pred pridaním do cesta zohriať aby malo tekutú formu. Druhý pokus bol kokosovým mlieko z Tesca s obsahom 65% dužiny (iné nemali) a vyšla rovnako chuťovo dobre. Samozrejme doprajte si najkvalitnejšie aké môžete.
- Ak by ste chceli spotrebovať sušené kokosové mlieko, zarobte ho s vodou. Ideálne je rozmiešať cca 200g prášku so 100g vody aby ste dostali vo výsledku 300g „kokosového mlieka“.
- Na moje prekvapenie, keď vynecháte strúhaný kokos, bábovka bude veľmi vláčna, prirodzene bezlaktózová, ale nepovedali by ste, že ste použili kokosové mlieko.
- Aby bola teda bola ozaj kokosová, pridajte aj ten strúhaný kokos. Ja som navyše zo zvyšku kokosového mlieka urobila krásnu polevu a posypala bábovku opečenými plátkami kokosu na podtrhnutie chuti.
- Do bábovky používam repkový olej. Je bez chuti a bez zápachu (na rozdiel od slnečnicového), a vďaka tomu je bábovka, ako som už spomínala prirodzene bezlaktózová.
Recept vychádza z pôvodného receptu na olejovú bábovku, ktorý s askladá z 250g cukru, 250g polohrubej múky, 250 ml oleja a 4 vajec + PDP (prášok do pečiva). Postupným experimentovaním som došla k tomu, že cukru sa dá ubrať, taktiež oleja, ktoré z časti nahradí kokosové mlieko. Vec, ktorá ma ale trápila, bola, že bábovka bola príliš nízka. Na chuti to samozrejme neuberá, ale na vzhľade áno. Takže pre účely receptu som použila 1,5 násobnú dávku surovín.
BÁBOVKOVÉ FORMY
Aj na instagrame som sa vás pýtala, či tušíte aký máte objem bábovkovej formy, a vedel to len málokto. Pri novších a moderných formách sa udáva objem, či priemer formy. Ani jeden údaj nie je až tak smerodajný, že by som hneď vedela koľko čoho treba. Tak som sa na to trochu pozrela. A už viem trochu lepšie:) Populárne nordic ware formy sú v rozmedzí 1,6 l -cca 2,8 l, čo je celkom široká škála. Dve mám aj ja osobne a hoci som bola nadšená dizajnom, mala som jednu tú najmenšiu a druhú, tú najväčšiu. Pri pečení mi to robilo šarapatu a bežná bábovka zo 4 vajec bola do malej formy veľká a do veľkej malá. Tým vás samozrejme nechcem odradiť od týchto foriem, sú úžasné, len si dajte pozor na veľkosť, ktorú kupujete. Pri všetkých tých dizajnoch, z ktorých si vyberáte, na to ľahko zabudnete. Ideálny objem na 6 vajec a cca 375g múky je forma s objemom cca 2,4L. Krásne v nej upečiete aj bábovku zo 4 vajec a 250g múky. Takže ak je toto vaše rozmedzie surovín, pokojne si takú formu zaobstarajte.
Ja osobne mám skoro tretím rokom hliníkovú formu zn. Patisse s priemerom 24 cm a objemom cca 2,4 l. A som spokojná. Piekla som v nej tvarohovú, a aj túto kokosovú. Dobre sa vymazáva a ešte sa mi nestalo, že by nešla vyklopiť. Spomínané nordic ware formy nájdete na rôznych eshopoch, a všimla som si, že aj značka Tescoma má po novom bábovkovú formu, ako píšu, z ušľachtilých kovov. Tú síce neviem odporučiť, ale, ak s ňou máte skúsenosti, dajte mi vedieť, rada doplním.
AKO VYMAZAŤ FORMU
Okrem toho existujú aj keramické, sklenené, plechové, či silikónové formy. Osobne sa vyhýbam silikónovým lebo sa mi s nimi zle pracuje, tak isto som nemala v rukách keramickú či sklenenú formu. Ale takú obyčajnú plechovú áno. A zatiaľ sa mi pri všetkých osvedčilo, že musia byť naozaj dobre vymazané tukom a vysypané múkou a potom idú vždy vyklopiť. Priznávam, že to vymazávanie je moja najneobľúbenejšia činnosť, ale robím to fakt poctivo a bábovka sa vždy odvďačí. Za mňa vám teda odporúčam používať maslo/tuk (kvôli bezmlienčnej diéte môjho muža používam jeho vegánske maslo) a polohrubú múku. Písali ste, že používate aj olejový sprej, ale s tým nemám osobnú skúsenosť, a naopak nedarí sa vám vyklopiť ak ste vymazali formu klasickým olejom. Tak to skúste tým maslom a uvidíte. Ja dávam tenkú vrstvu bez väčších kúskov masla (trvá to chvíľu vymazať), vďaka čomu je potom krásne vIdieť vzor bábovky. Inak tiež myslite na to, že čím ozdobnejší bude dezén bábovkovej formy a to ťažšie sa forma vymazávava a ľahko vám zaniknú detaily. A tiež stačí polohrubá múka. Odporúča sa aj hrubá (tú nemám vždy po ruke) alebo strúhanka. Ja si však myslím, že tá strúhanka je už trochu moc. A môže pokaziť práve vzor bábovky.
Dôvodov prečo sa vám nepodarí dobre vyklopiť bábovku môže byť ale viac. Bábovka môže byť napríklad nedopečená. Ja dávam piecť na horkovzduch, teda pečenie s ventilátorom, nie na horný a dolný ohrev. Tak sa bábovka pečie rovnomernejšie.
Takisto po vybratí z rúry počkám aspoň 10 minút a potom bábovku vyklopím. Jendak sa nepopálim o horúcu formu a bábovka má dosť času aby usadila. Z rúry totiž vyjde nafúknutá a potrebuje dostať zo seba trochu pary.
Dúfam, že som vám aspoň trochu pomohla zorientovať sa v bábovkových formách, a že sa vám od teraz vždy podaria. Ak máte nejaké tipy na doplnenie, pokojne mi nechajte komentár. Teraz už naspäť k receptu.
PrintKokosová bábovka
- Čas prípravy: 1 hodina 15 minút
- Počet porcií: 16 1x
Description
Jednoduchá a rýchla bábovka s príchuťou kokosu
Suroviny
275g kryštálového cukru
6 vajec z voľného chovu (veľkosť M)
375g polohrubej múky
150g strúhaného kokosu
300ml kokosového mlieka
160 ml repkového oleja
1 prášok do pečeiva (12g)
štipku soli
maslo/tuk a múka na vymazanie formy
Poleva:
150g práškového cukru
2–3 PL kokosového mlieka
30g kokosových lupienkov
Postup
Oddeľte si žĺtky od bielok.
Vo väčšej mise zmiešajte cukor so žĺtkami a vyšľahajte do svetlej peny.
Pridajte kokosové mlieko a dobre premiešajte. Prisypte strúhaný kokos, opäť premiešajte, pridajte aj múku spolu s práškom do pečiva a olej. Zamiešajte aby sa všetky suroviny krásne prepojili.
Z bielok a štipky soli vyšľahajte tuhý sneh a opatrne zapracujte do cesta.
Cesto opatrne prelejte do vymazanej a pomúčenej formy a dajte ihneď piecť do rúry vyhriatej na 165 stupňov. Pečte približne 1 hodinu na programe teplovzduch.
Či je bábovka upečená zistíte, keď do cesta pichnete špajdlu a vyjde vám suchá. Bábovku vyberte z rúry, nechajte 10 minút postáť a potom opatrne vyklopte na tanier, a nechajte úplne vychladnúť.
Ak chete, na bábovku urobte si aj polevu. Práškový cukor preosejte a pridajte po častiach kokosové mlieko. Aby poleva dobre držala musí byť naozaj hustá. A viac ako si myslíte. Takže začnite s jednou lyžicou a keď tak pridajte po troške, kým sa nevytvorí hustá poleva, ktorá bude po lyžici len pomaly tiecť. Ak by tiekla príliš rýchlo pridajte trochu cukru a naopak. A ak chcete dostať bábovku na ďalší level, upečte si na ňu kokosové lupienky. Dajte ich na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte cca 3 minúty na 160 stupňoch. Len tak aby jemne zhnedli. Na poleve budú lupienky krásne držať a budú krásnym chrumkavým elementom.
Poznámky
Bábovka skvele funguje aj v pomere 150g cukru, 4 vajcia, 250 g múky, 125 ml oleja a 200 ml kokosového mlieka, 100 g strúhaného kokosu a 1/2 PDP, ak riešite cukor a chcete ho mať v bábovke menej.
- Čas prípravy: 15
- Čas varenia: 60
- Kategória: koláče
- Spôsob prípravy : pečenie
- Druh kuchyne: Tradičná
Paulina
13 marca, 2023Ta babovka je uplne dokonala, kokosova a vlacna vnutri a chrumkava na povrchu, u nas teda dlho nevydrzala :-)
★★★★★
LaPetit
13 marca, 2023Jej, super, ďakujem krásne. Som rada, že vám chutí!
Ela
6 apríla, 2023Ahoj Moni, vyskusam niekedy babovku, vyzera uzasne. Aj ja som tuzila po forme Nordic Ware a kupila tu najvacsiu samozrejme bez kontroly objemu a tak ju malo vyuzivam. Ale mam aj sklenenu, dar od svokry (totalne retro – sklarny Sazava :) a pecie sa v nej vyborne, aj sa dobre vyklopi.
Babovku sme uz dlho nepiekli, teraz s detmi len bleskovky ako mafiny. Pozdravujeem:) Ela
★★★★★
LaPetit
7 apríla, 2023Ďakujem krásne však toto, že človek pozera na dizajn, a zabudne na iné a tiež podstatne veci:) a retro je super! Pozdravujem aj ja vás;)
Ivana
29 apríla, 2024Dobrý deň,
Zatiaľ som bábovku neskúšala, no veľmi chválim podrobný a logicky odôvodnený postup
★★★★★
LaPetit
30 apríla, 2024Ďakujem!
Monika
30 októbra, 2023Úžasná bábovka, krásne nadýchaná, tak akurát sladká a poleva a kokosové lupienky to posunú fakt na iný level návštevníci si pochutili a pýtali dupľu ☺️
LaPetit
6 novembra, 2023Ďakujem krásne! Som rada, že chutila.