a tipy a triky ako naň!
Neviem, či viete, ale za svoj život som urobila stovky hamburgerov a dôverne poznám celý procas jeho prípravy. Pred rokmi môj muž zakladal Regal Burger, a ja som pri tom nechýbala. Od testovania receptov, zloženia, ochutnávania až po ich prípravu od festivalov, cez kamennú prevádzku a rôzne súkromné akcie. Dokonca, deň po našej svadbe, sme si išli schrupnúť na dve hodinky, a už o chvíľu sme vstávali a išli riešiť nefungujúcu elektrinu na prevádzke. Ja v teplákoch a ešte s kvetinovou korunkou zo svadby:))
Takže ak vás zaujíma, aké fígle a triky som sa za tie roky naučila čítajte ďalej.
Základom dobrého hamburgeru je správne mäso. Ak dostanem chuť na burger, vždy poviem Romanovi aby priniesom svoje mleté hovädzie z mäsiarstva. Ideálne je aby malo aspoň 20% tuku, aby boli hamburgery chutné a správne tučné. Áno tučné:) Lebo tuk je nositeľom chuti, že?
Nesmie chýbať ani briošková žemla, ktorú si ľahko upečiete podľa môjho receptu. Je to maslové hutnejšie cesto, ktoré krásne udrží šťavu a nerozpadne sa pod tiahou ostatných surovín.
Ja osobne nedám dopustiť na omáčku, ktorá je kombináciou zaúdenej BBQ omáčky a majonézy s trochou kyslých uhoriek.
No a nakoniec milujem aj trochu slaninky. Tiež kupujem od Romana z mäsiarstva. Predávajú tam špeciálnu jemne prerastenú a zaúdenú slaninu, ktorú ešte dorazím tým, že ju opečiem s trochou trstinového cukru a škorice. To je úplná bomba.
No a na záver používam už len kyslé uhorky, trochu čerstvého šalátu a je to. V tomto burgri mi nič nechýba. Ale pokojne znesie aj plátok čedaru a čerstvú paradajku. To už je na vás.
Tipy na prípravu skvelých burgrov
Hamburgerové placky urobte cca o 2-3 cm väčšie ako je priemer žemle. Mäso sa vždy, vždy zmenší, tak nech nekončíte s fašírkou namiesto hamburgerovej placky.
Pripravené placky položte na potravinovú fóliu, ľahšia sa vám s nimi bude namipulovať keď ich budete dávať na panvicu/gril.
Použte liatinovú alebo oceľovú panvicu alebo gril s hladkým povrchom. Nesnažte sa ich grilovať na mriežke.
Spudka ich opečte (nech prebehne mailardova reakcia) a pokojne dajte mäso dohriať v rúre na 100 stupňov (tak zostanú vnútri ružové).
Pri skladaní burgru dajte omáčku na spodok aj vrch opečenej žemle a šalát dajte vždy nad mäso. Nerozmočí sa tak skôr ako stihnete do burgru zahryznúť:)
PrintNajlepší burger
- Čas prípravy: 30 minút
- Počet porcií: 4 1x
Description
Skvelý burger do každej rodiny:)
Suroviny
600g mletého hovädzieho mäsa (aspoň 20% tuku)
soľ
1 Pl oleja
4 ks hamburgerových žemlí
8 plátkov americkej slaniny
2 PL trstinového cukru
1/2 ČL mletej škorice
omáčka:
5 PL majonézy
4 PL údenej BBQ omáčky
2 menšie sterilizované uhorky
na dokončenie
4 sterilizované uhorky
čerstvý šalát
syr a paradajky (ak chcete)
Postup
Najprv si pripravte omáčku. Zmiešajte majonézu s BBQ omáčkou a pridajte na drobno nakrájané uhorky. Ochutnajte a keď tak pridajte 1-2 PL šťavy z uhoriek. Omáčku dajte potom bokom, do chladničky.
Mäso vytvarujte do hamburgerových placiek. Ideálne je to robiť na potravinovej fólii a pomocou formičky s priemerom väčším tak 2-3 cm oproti veľkosti žemlí. Takto pripravené mäso zľahka potrite olejom (najmä ak používate oceľovú panvicu) a dajte opiecť na rozpálenú panvicu alebo gril. Sprudka opečte. Keď prebehne mailardova reakcia, mäso sa samo odlepí. Ak sa drží panvice a nejde otočiť, počkajte ešte. Rovnako opečte aj z druhej strany. Potom môžete mäso osoliť. Takto pripravené mäso môžete dať do rúry vyhriatej na 100 stupňov a udržiavať teplé, zatiaľ, čo si pripravíte slaninu.
Plátky slaniny dajte na grilovaciu panvicu a opekajte do zlata. Tak aby sa tuk vypiekol ale slanina stále zostala trochu mäkká. Potom ju otočte, posytpe cukrom a škoricou, a počkajte kým cukor trochu skaramelizuje.
Žemle si rozrežte, a opečte ich na výpeku z mäsa. A potom už len hamburger poskladajte.
Na spodok žemle dajte vrstvu omáčky, mäsa, plátky uhorky, slaninu a šalát. Na vrchnú žemlu dajte omáčku a položte na šalát. A máte hotovo!
- Čas prípravy: 15
- Čas varenia: 15
- Kategória: Hlavné jedlá
- Spôsob prípravy : Grilovanie
Čo si myslíte