Skúsili ste niekedy bazový sirup použiť inak ako do limonády? Mne to ani tento rok nedalo a sirup som jednoducho musela uvariť. Viac ako drinky ma však baví osladiť ním napríklad koláč. Baza má veľmi špecifickú a jemnú chuť. A keďže do sirupu pridávam veľa citrónovej šťavy, je aj veľmi osviežujúci a skvelo dochutí všetko kam ide klasický cukor.
Na bazový sirup existuje mnoho receptov a všetky sú viac menej rovnaké. Najdôležitejšie je použiť prevarenú vychladnutú vodu, kvety očistené od chrobáčikov a aspoň 50 % cukru.
Ja používam 3 l pohár, naplním ho vychladnotou prevarenou vodou a kvetmi bazy. Neviem presný počet ale menší košík vždy stačil. Zbavím kvietky nečistôt a zelených častí a naplním pohár do plna. Pridám šťavu z 3 bio citrónov a ďalšie 2 nakrájam na kolieska. Všetko nechám macerovať aspoň 24 hodín, precedím a podľa toho koľko mám presne tekutiny pridám cukor. Teda na každý liter pridám 0,5 kg cukru. Nechám prejsť varom, dám do pohárov a po vychladnutí pre istotu skladujem v chladničke.
Sirup už máme a teraz sa dostávame k tomu najlepšiemu:) K jemným a nadýchaným koláčikom.
Na cca 6 koláčikov (vo veľkosti formy na muffiny) potrebujete:
3 vajcia
80 g kokosového cukru (môže byť aj trstinový)
85 ml bazového sirupu
85 ml oleja
150 g polohrubej celozrnnej špaldovej múky
1/4 prášku do pečiva
štipku soli
a ešte cca 6 lyžíc sirupu po upečení
Žĺtka rozmiešajte s cukrom a sirupom, pridajte múku, prášok do pečiva a olej a vypracujte cesto. Vyšľahajte bielka do tuhého snehu a zmiešajte. V podstate ide o klasické „bábovkové“ cesto, ktoré som trochu pomenila a prispôsobila stavu špajze.
Cesto vylejte do vymazaných formičiek na muffiny a dajte piecť do vyhriatej rúry na 175 stupňov. Pečte približne 20 minút a ešte horúce koláčiky polejte trochou sirupu. Krásne sa vsiakne a koláče budú pekne vláčne.
A čo vy, zvykne takto nezvyčajne používať domáce sirupy? Ja sa ešte chystám na bazovú zmrzlinu a sušienky, tak uvidíme či sa podaria:)
Čo si myslíte