Ó, kto by nezbožňoval tekvicu. Každú jar si predstavujem ako budem pestovať hokaido a na jeseň zbierať úrodu. Síce sa mi to ešte ani raz nepodarilo ale aj tak sa na tekvicovú sezónu veľmi teším. Pochmúrne studené ráno na pulzujúcom trhu, kde je vám akosi teplejšie pretože trh je plný ľudí, vravy a poslednej domácej úrody. Zbožňujem nakupovať na trhu a už od konca leta sú plné tekvíc. Nikdy neodolám a občas kúpim viac ako je potrebné.
Preto som dlho hľadala recept, ktorý by mi pomohol tekvicu spracovať tak, že by som ju mala stále k dispozícii a hneď po ruke. Bez práce, vydlabávania, šúpania a hlavne krájania. Ja sa ho vždy bojím a v hlave si stále hovorím „len si neodrež prst, len si neodrež prst“. A keďže na pintereste trávim veľa času, narazila som, hlavne na amerických stránkach, na tekvicové pyré. Dostanete ho tam bežne v obchode v konzerve ale jeho domáca príprava je tak jednoduchá, že nie je žiadny dôvod hľadať ho v obchode (a u nás ho asi ani nenájdete). Opäť, viete, čo jete ale najlepšie zo všetkého je, že z neho môžete pripraviť od plnky do koláča, cez palacinky, lievance, kaše až po cestoviny a rizoto. Jednoducho si polovicu práce urobíte vopred a potom už len zbierate ovocie.
Na tekvicové pyré môžete použiť akúkoľvek tekvicu, vyskúšala som klasickú halloweensku tekvicu ale aj hokkaido a hoci je medzi mini trochu rozdiel v konzistencii, obe sú vhodné. V poriadku bude použiť aj tekvicu na pečenie a maslovú tekvicu. Jediné na čo si treba dať pozor je, že tekvice s vyšším podielom vody pôjdu rozmixovať ľahšie a tým tuhším bude potrebné pomôcť.
Na cca 5 balení tekvicového pyré s objemom 250 ml budete potrebovať:
2 kg tekvice a v prípade ak použijete hokaido, ktoré je menej vodové aj cca 200 ml vody.
Tekvicové pyré môžete aj ochutiť, napríklad škoricou, muškátovým orieškom ale ja som ho nechala bez príchute aby som ho potom mohla použiť na čokoľvek.
Tekvicu rozrežte na polovicu, zbavte sa vláknitého stredu ale semiačka si nechajte bokom, mám pre vás pripravený ešte jeden recept. Ešte raz prekrojte, takže skončíte so štvrtinkami a dajte na plech na pečenie šupkou hore. Pečte vo vyhriatej rúre na 175 °C približne 40 -50 minút. Tekvica je upečená ak do nej pichnete vidličkou a hladko prejde.
Upečenú tekvicu nechajte mierne vychladnúť a zbavte šupky. Pri hokkaide som použila aj nôž, halloweenska išla ručne. Tekvicu potom pokrájajte a podľa výkonu mixéru a rozmixujte do hladka. Už pri šúpaní tekvice zistíte, či je konzistencia hutnejšia alebo sa vám tekvica bude v rukách rozpadať. Podľa toho spoznáte, či budete musieť pri mixovaní pridať vodu. Pri hokkaide som musela použiť cca 200 ml vody.
Pyré je veľmi chutné a zistíte to keď olížete lyžicu, ktorou ste sa ho snažili dostať z mixéra:) Tekvicové pyré vám vydrží pár dní v chladničke ale ak viete, že ho nestihnete minúť, odporúčam zamraziť. Rozdeliť na časti, napríklad 125 ml = 1/2 šálky alebo 250 ml = 1 šálka alebo pol na pol. A podľa receptov vyberiete potrebné počet sáčkov večer vopred a necháte rozmraziť v chladničke.
Prvý z receptov z tekvicového pyré, sú u mňa tradične sladké raňajky:) A na wafličky mám krásnu formu na pečenie takže bolo na čase ju vyskúšať.
Na cca 8 waflí alebo 2-4 porcie ak vám bude stačiť po 2 wafličky potrebujete:
[left]180 g polohrubej múky1 ČL prášku do pečiva
1/4 ČL sódy bikarbóny
2 ČL vanilkového cukru
štipka soli
1/2 ČL mletej škorice
štipka mletého zázvoru a muškátového oriešku[/left] [right]2 vajcia
125 ml mlieka
125 ml cmaru
60 ml oleja
125 ml tekvicového pyré
4 PL trstinového cukru[/right]
Sypké suroviny dobre premiešajte. Oddeľte žĺka od bielok a vyšľahajte sneh. K žĺtkam pridajte mlieko, cmar, pyré, olej a dobre premiešajte. Cesto bude mať krásnu oranžovú farbu a postupne ho pridávajte k múke a spracujte.
Cesto bude mať hustejšiu konzistenciu ale pre wafle je to lepšie:) Nakoniec pridajte sneh, dajte do foriem na wafle a pečete vo vyhriatej rúre na 175 stupňov cca 15 minút. Ak máte waflovač, vytiahnite ho a urobte wafle na ňom.
A s čím wafle podávať? klasický džem sa k wafliam veľmi nehodí, ale javorový sirup je celkom dobrá voľba:) Ešte lepší je podľa mňa jablkový sirup a ak ho pripravíte zo sajdru bude ešte lepší! So sajdrami sa v poslednej dobe roztrhlo vrece ale stále sa vraciam k tomu prvému:) Poznáte Jablčnô? ak nie, tak už hej:)
Na malú fľaštičku cca 250 – 300 ml potrebujete:
[left]150 g cukru150 ml jablkovej šťavy (ja som odšťavovala jabĺčka)
1 fľašu Jablčna (275 ml)
2 PL kukuričného škrobu[/left] [right] štipku mletej škorice, sušeného zázvoru a rozdrveného klinčeku
1 PL jablčného octu
30 g masla
štipka soli[/right]
Zmiešajte cukor s kukuričným škrobom, pridajte korenie a všetky tekutiny. Priveďťe do varu, vďaka škrobu sa sirup zahustí a nemusí ho dlho variť. Varte 1-2 minúty resp. do požadovanej konzistencie, vypnite sporák, sirup nechajte chvíľu odstáť a za stáleho miešania pridajte maslo. Neprestante miešať pokiaľ sa maslo úplne neroztopí.
Potom už len stači poliať teplým sirupom wafle, posypať opraženými orieškami a na zjemnenie pridať lyžicu bieleho jogurtu:)
Tak ako, vezmete aj vy tekvicu útokom?:)
IVETA
24 marca, 2020dobry den Monika, prosim vieme ten cmar niecim nahradit? dakujem, pekny den, Iveta
LaPetit
25 marca, 2020Dobrý deň Iveta, išla by som pokjne do mlieka (len to je tekutejšie, takže ho použite menej), prípadne môžete použiť aj jogurt, či smotanu. Len teda dať len toľko aby cesto nebolo príliš tekuté:)