Pre mňa sa jeseň rovná tekvica:) A tekvicu som už jedla na milión spôsobov. Roman naposledy uvaril takú parádnu tekvicovú polievku, že som z nej skoro odpadla a pečená tekvica, je u nás doma každý druhý deň. Ale ako som raz ochutnala pečenú tekvicu s mascarpone, víťaz tohto ročnej tekvicovej sezóny bol jasný. Toto jedlo je všetko čo si po dlhom dni v práci môžete priať. Žiadna ťažká veda, či hodina nad sporákom. Iba pár surovín, ktoré k sebe tak pasujú, že hneď ako sa pustíte do jedenia, zabudnete na všetko, čo vás celý deň trápilo a začnete sa usmievať.
A presne kvôli tomuto pocitu rada varím. Bez ohľadu na to, čo ma trápi, alebo čo mi nevyšlo alebo čo som nestihla, aspoň jedna vec stála za to. A od kedy som tento recept uvarila, už len čakám, kedy mi opäť zostane v chladničke kus tekvice aby som ho mohla znovu uvariť. A aby to nevyznelo negatívne, aj keď máte za sebou skvelý deň, toto jedlo bude len čerešnička na torte:)
Tekvica podľa mňa chutí najlepšie ak sa upečie. Hokaido netreba vôbec šúpať, tak je o robotu menej. A ak ku skaramelizovanej tekvici pridáte krémové mascarpone, opečené, chrumkavé oriešky a všetko to dochutíte šalviou, už vám nebude nič chýbať.
Pre tých, čo ste zvyknutí, že varím bez laktózy, a chceli by ste mascarpone nahradiť, skúste bezlaktózové mascarpone. Nie je síce 100 % bez laktózové, ale sami viete, akú máte toleranciu mliečnch výrobkov.
Na 2 porcie týchto parádnych cestovín budete potrebovať:
300 g čerstvých cestovín
250 g tekvice hokkaido
150 g mascarpone
pár lístkov šalvie
2 PL píniových orieškov
2 PL arašidov
soľ
čierne korenie
2 PL olivového oleja
Postup:
- Tekvicu umyte a nakrájajte na malé kúsky. Malé kúsky sa budú dobre naberať a tekvica sa upečie rýchlejšie.
- Tekvicu osoľte, okreňte a pokvapkajte olejom. Dajte na plech na pečenie a pridajte pár lístkov šalvie, ktoré ste pred tým namočili do vody.
- Tekvicu pečte na 190 stupňov približne 25 – 30 minút, pokiaľ nie je mäkká.
- Cestoviny uvarte v osolenej vode podľa návodu. Pri zlievaní cestovín si nechajte asi 1,5 dcl vody, v ktorej sa varili.
- Mascarpone zmiešajte s vodou z cestovín a dobre premiešajte, kým sa nevetrovrí homogénna hmota:)
- Oriešky opečte na suchej panvici.
- Cestoviny premiešajte s tekvicou, pridajte vymiešané mascarpone a nakoniec všetko štedro posypte orieškami.
Pred podávaním ešte ozdobte lístkami šalvie, a až tesne pred jedením všetko dobre premiešajte. Mascarpone bude krásne krémové, oriešky vám budú chrumkať a tekvicu bude jemná, a sladká a slaná zároveň.
Cestoviny je ideálne zjesť hneď ako sa uvaria, pretože naberajú vlhkosť a môžu sa ľahko rozmočiť. Ale ak by ste si ich chceli vziať so sebou na obed alebo si ich dať aj na druhý deň, skladujte všetko osobitne. Oriešky vydržia na linke, mascarpone a tekica vás počká v chladničke a cestoviny si viete pripraviť za pár minút.
Tekvica je parádana jesenná surovina, ktorá sa dá pripraviť na sladko aj na slano. Na blogu som už dávnejšie robila tekvicové pyré a skvelé tekvicové vafle, rada spomínam aj na tekivcovú polievku s gaštamni ale aj kačacie pris a tekvicovým pyré. A ktorý je váš obľúbený tekvicový recept? Som zvedavá:)
Monika
Čo si myslíte