Už sme cca týždeň doma z našej poslednej veľkej cesty z USA a ešte stále som na mínus 7 hodín. Jet leg je niečo s čím sa vyrovnávam veľmi ťažko, hoci smerom tam je to celkom easy, smerom naspať to moje telo skoro nikdy nezvládne. Jedna vec, na ktorú sa však vždy teším po akejkoľvek ceste je naša kuchyňa. Uvariť si domáce jedo je totiž naj. Ten pocit, že mám kontrolu nad každou surovinou a celkovou chuťou je po 3 týždňoch na nezaplatenie. Viete kedy viem, že sa už teším domov? Keď dostanem chuť na paradajkovú polievku:) Tú som si dopriala pred odchodom, tak som tentokrát siahla po niečom netradičnejšom. Budha miska je akýsi mišmaš zeleniny, obilovín a dobrého dressingu. Je to rýchla večera, ktorá zasýti, zahreje a padne neskutočne vhod.
Na dve výdatné porcie budete potrebovať:
[left]125 g SOS hnedej ryže s obilninami a quinoou – uvariť podľa návodu300 g hokkaido tekvice
1 zrelé avokádo
1 konzerva cíceru
2 ČL korenia garam masala
2 PL čierneho sezamu[/left] [right]2 PL javorového sirupu
šťava z ½ citróna
4 PL olivového oleja
soľ
čierne korenie
50 g čerstvej rukoly[/right]
Postup:
- Tekvicu umyjeme a nakrájame na menšie kúsky.
- Cícer opláchneme a jemne osušíme papierovou utierkou. V miske zmiešame cícer s 2 PL oleja a korením garam masala.
- Väčší plech vystelieme papierom na pečenie a na jednu polovicu dáme ochutený cícer a na druhú tekvicu dochutenú soľou, čiernym korením a trochou oleja.
- Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov na približne 20 minút.
- V miske zmiešame javorový sirup, citrónovú šťavu a olej. Dobre premiešame.
- Keď máme upečenú tekvicu, nakrájame si avokádo na tenké pásiky a môžeme skladať misku.
- Do každej misky rozdelíme upečený cícer, tekvicu, ryžu, rukolu a do stredu dáme avokádo. Všetko posypeme čiernym sezamom a polejeme pripraveným dressingom.
Chrumkavý cícer je u nás doma stálica a neraz ho pečieme aj celý plech. Čo je na tomto jedle super, je, že stačí, ak si uvaríte trochu ryže a môžete ju použiť na viac dní. Ako klasickú prílohu k akémukoľvek jedlu a ak vám zostaneme menšia porcia, môžete je vytunovať práve pečenou zeleninou a strukovinami, pridáte chrumkavý šalát, krémové avokádo a máte takýto parádny obed či večeru. Dúfam, že misku vyskúšate a ak áno, dajte m vedieť:) Na instagrame ma jednoducho otagujte @lapetit.sk alebo použite hashtag #spolupristole, budem sa tešiť! Vážne <3
Dobrú chuť!
Veronika
19 januára, 2019Ahoj, recept vyzerá úžasne, ale rozhodne nie je gluten free. V tej fancy ryži sú aj obilniny ako pšenica, raž, jačmeň a ovos, takže celiatik by mal instantný problém :-/ Ale asi urobíme verziu s obyčajnou ryžou :)
LaPetit
19 januára, 2019Ahoj Veronika, ďakujem:) v recepte ani nikde nepíšem, že recept gluten free, ale opravila som si kategóriu receptu, ďakujem:)