Sviečková. Svojho času veľmi obľúbené jedlo a keďže mám korene v Československu, ako dieťa si pamätám, že sme sviečkovú jedli len pri špeciálnych príležitostiach. Každý ho mal rád, dalo sa pripraviť aj pre 15 ľudí a hlavne vopred. Je pravda, že som si na sviečkovú veľmi dlho nespomenula, ale teraz prišiel ten správny čas.
Pri skúšaní receptu som dosť tŕpla aby sa všetko vydarilo. Aby bolo mäso dosť šťavnaté, dobre prešpikované, a aby omáčka bola taká akú si pamätám z detstva. Krémová, plná chuti koreňovej zeleniny a výpeku, a najviac som sa tešila na knedľu. Ak je totiž príležitosť neváham si trochu nadpracovať a uvarím karlovarskú knedľu. A hoci som mala veľký rešpekt a nakúpené suroviny aspoň na dva pokusy, recept som vôbec nemusela opakovať:) Takže ho zvládnete, aj keď ste sviečkovú nikdy nevarili:) Verte mi. A navarila som jej za vagón, takže recenziu, že je prudko jedlá som odstala od širokého okolia:)
Inak otázka, či je sviečká pomenovaná podľa druhu mäsa alebo je to odvodené od niečo iného nechám tak. Ja som mala pripravené hovädzie pliecko a fungovalo parádne:) Mäso bolo šťavnaté a mäkké, ak si však nie ste istý, pokojne použite kus pravej sviečkovej:)
A čo budete potrebovať? pre 4 – 6 porcie si pripravte:
1 kg falošnej sviečkovice napr. z pliecka
100 g slaniny
1 a ½ cibule ( 300 g)
3 stredne veľké mrkvy ( 300 g)
1 stredne veľký zeler (150 g)
1 veľký petržlen (150 g)
2 PL oleja
3 PL trstinového cukru
1 citrón resp. šťava z 1/2 citróna*
4 ks bobkového listu
6 guličiek nového korenia
6 guličiek čierneho korenie
500 ml vody, prípadne vývaru
250 ml šľahačkovej smotany
Karlovarská knedľa
400 g bieleho pečiva (napr. biela francúzska bageta)
½ cibule
3 vajcia
50 g slaniny
20 g petržlenovej vňate
soľ, čierne korenie
a na podávanie ešte plátky citróna a brusnicový džem
*z mojej a aj z vašej skúsenosti, by som radšej dala priamo šťavu z citróna ako celý citrón. Už sa mi stalo, že omáčka trochu zhorkla, čo pripisujem práve citrónu resp. jeho bielej časti pod kôrou. Takže radšej dajte iba šťavu, a keď bude treba na záver sa omáčka môže ešte mierne dokyseliť, ako naopak.
Postup:
- Sviečkovicu zbavíme blán, a pomocou úzkeho noža urobíme 3 diery, do ktorých vložíme na pásiky nakrájanú slaninu. Zvyšok slaniny nakrájame na kocky a použijeme na základ, a na knedľu.
- Mäso previažeme potravinárskym motúzom, aby malo pekný kruhový tvar a môžeme ho ešte zabaliť do fólie a vyváľkať rovnomerný valec. Dáme do chladničky a necháme chvíľu odpočínúť.
- Cibuľu a všetku koreňovú zeleninu nakrájame na menšie kúsky a na oleji restujeme vo väčšom hrnci spolu so zvyšnou slaninou. Zelenina sa musí mierne chytiť, teda skaramelizovať. Občas teda premiešame.
- Do opečenej zeleniny pridáme cukor, korenie, soľ, citrónovú šťavu a ešte chvíľu restujeme.
- Pridáme vodu, prípadne vývar a necháme dusiť.
- Mäso odbalíme z fólie, dobre z každej strany osolíme a zprudka opečieme na panvici z každej strany. Mäso sa tak zatiahne a zostane šťavnaté. Opečené mäso aj s výpekom položíme na zeleninu a dusíme pod pokličkou približne 1 – 1 ½ hodiny.
- Pečivo nakrájame na drobné kúsky, pridáme žĺtka, soľ, čierne korenie a nadrobno nakrájanú pertžlenovú vňať.
- Na panvici orestujeme slaninu spolu s nadrobno nakrájanou vňaťou a pridáme k pečivu.
- Z bielok vyšľaháme tuhý sneh a pridáme k zvyšku zmesi na knedľu. Ručne spracujeme a pomocou potravinovej fólie zabalíme, a vytvarujeme typický valcový tvar knedle. Takto pripravenú knedľu necháme chvíľu odležať v chladničke.
- Knedľu môžeme zabaliť aj do čistej útierky a pred podávaním stačí knedľu uvariť v jemne osolenej vode približne 20 minút. Počas varenia je potrebné knedľu pár krát otočiť, aby sa rovnomerne uvarila.
- Keď je sviečková omáčka s mäsom uvarená. Mäso vyberte a udržiavajte v teple. Zo zvyšku vyberte bobkový list a guličky korenia, a aj s tekutinou rozmixujte do hladka. Pridáme šľahačkovú smotanu, privedieme k varu a necháme približne 3 minúty prevrieť.
- Mäso nakrájame na tenké plátky a podávame s knedľou, omáčkou, plátkom citróna a lyžicou brusnicového džemu.
Ok, nie je to obed za 30 minút, ale takáto klasika raz za čas fakt poteší, hlavne ak musíte nasýtiť viac ľudí, hostíte oslavu alebo príde rodina zo širokého okolia. A je to predsa len retro jedlo, ktoré keď si doma poctivo uvaríte, naozaj stojí za to. Ja som už dostala objednávky kedy sviečkovú znovu uvarím, takže ma to najbližšej dobe čaká opäť:)
Tak dobrú chuť a ak náhodou podľa môjho receptu navaríte, nezabudnite mi dať vedieť! Budem len a len rada. A sldovať ma môžete na istagrame a pintereste:)
Dobrú chuť!
Lubica
29 decembra, 2019Dobry den,
Citron nechavate v omacke tiez a rozmixujete ho?
Dakujem :)
LaPetit
29 decembra, 2019Ľubica, vyberiem aj ten. Idem to uviesť aj do receptu. Obávam sa, že ak by ste ho rozmixovali, tak by omáčka mohla zhorknúť.
Lubica
29 decembra, 2019Tiez mi to napadlo ale chcela som si byt ista. Dakujem velmi pekne Monika :)
Veronika
11 júna, 2020Prosim vas ta knedla sa vari v tej folii ako je zabalena? Ci ako? Vopred dakujem za odpoved :)
LaPetit
11 júna, 2020Veronika, varila som tak aj tak:) Najlepšie by bolo variť ju v čistej útierke, pri tej fólii záleží akú máte, niektoré sú vhodné aj na to varenie, niektoré (hlavne ak sú veľmi tenké) tak veľmi nie. Ale knedlu som už varila aj takú samotnú/holú.