Na sezónu špargle sa vždy teším. Je to krátke obdobie na jar, kedy po medvedom cesnaku, prvých šalátoch a reďkovkách prichádza na rad špargľa. Svieža, chrumkavá a lahodná. A kedže v poslednom čase nemám žiadny čas nazvyš, holadské omáčky sa odkladajú, a na tieto dni preferujem super rýchle recepty. A toto je jeden z nich. Vďaka lístkovému cestu, ktoré kúpite v každom obchode je koláč pripravený do rúry za pár minút. A chutí rovnako dobre ešte horúci ako na druhý deň.
Lístkové cesto patrí medzi moje obľúbené, milujem ako sa nadvihne, po potretí vajíčkom získa krásnu farbu, a je poriadne chrumkavé. A aby nebol koláč len taký jednoduchý, okraje som posypala sezamom. Koláč chrumkal ešte viac. Ako korenie som použila parmezán a malý kúsok syra Gruyer, ktorý celý koláč perfektne ochutil.
Na veľký plech budete potrebovať:
[left]500 g lístkového cesta300 g špargle
50 g kvalitného tučného syru typu Gruiere
30 g parmezánu
soľ[/left] [right]čierne korenie
1 žĺtko
1 PL bieleho sezamu
1 PL čierneho sezamu
1 PL olivového oleja[/right]
a na servírovanie môžete použiť na tenko nakrájanú špargľu a niekoľko plátkov sušenej šunky.
[left][/left] [right][/right]Postup:
- Špargľu umyte, odkrojte asi 2 cm z drevnatého konca, a dajte variť na cca 2 -3 minúty do vriacej osolenej vody.
- Potom špargľu vyberte a prepláchnite v studenej vode.
- Lístkové cesto vyváľkajte na veľkosť plechu a boky cesta môžete odrezať.
- Okraje cesta vo vzdialenosti asi 1,5 cm narežte, pri pečení sa cesto zdvihne a vytvorí okaj koláča.
- Stred lístkového cesta posypte nastrúhaným syrom gruiere, naň poukladajte špargľu, všetko ešte osoľte a okorente a nakoniec posypte nastrúhaným parmezánom.
- Okraje cesta potrite vajíčkom a posypte oboma sezamovými semiačkami.
- Dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov na približne 20 minút.
- Koláč pred podávaním nechajte mierne vychladnúť a servírujte s natento nakrájanou čerstvou špargľou, sušenou šunkou a polejte zľahka kvalitným olivovým olejom.
Jednoduché však? Tak si koláč doma vykúšajte a dajte mi vedieť ako vám chutil. Inak ideálny je aj na výlety, či do práce. A aby som nezabudla, nový príbor mám z Butlers.cz.
Tak dobrú chuť!
Čo si myslíte