Muselo pretiecť veľa vody, aby som konečne aj ja upiekla túto klasiku. Tvarohový strúhaný koláč milujem, ale skôr som si ho niekde kúpila. Iba tak jeden kúsok. Preto som ho urobila v menšej tortovej forme, aby sa stihol zjesť aj v bežnej domácnosti. Takže ak vás nie je 10, vystačíte si s pol kilom tvarohu a ponúknete aj susedov.
Koláč je veľmi jednoduchý na prípravu a zvládne ho úplna každý. Jediné, čo by som vám odporučila je, nechať ho úplne vychladnúť a potom nechať odležať v chladničke cez noc. Koláč sa tak usadí, chute sa prepoja, trochu zvlhne a bude sa krásne krájať.
A čo budete potrebovať? Na tortovú formu s priemerom 22 cm si nachystajte:
cesto:
300 g hladkej múky
8 g prášku do pečiva
75 g práškového cukru
3 PL kakaa
200 g masla
1 vaječný žĺtok
štipka soli
plnka:
250 g tučného hrudkovitého tvarohu
250 g tučného termizovaného tvarohu
90 g práškového cukru
1 ČL vanilkovej pasty alebo semiačka z 1 vanilkového lusku
kôra z 1 bio citróna
3 vaječné žĺtky
4 vaječné bielky
Postup:
- V miske zmiešajte múku s práškom do pečiva, pridajte cukor, soľ, kakao, žĺtok ,maslo a vypracujte hladké cesto. Cesto obsahuje veľa masla, tak ho zbytočne dlho nemieste, inak sa vám začne lepiť na ruky. Spracované cesto zabaľte do fólie a dajte na 30 minút odpočinút do chladničky. Cesto musí byť tuhé aby sa dalo strúhať.
- Na tvarohovú plnku dajte do misy tvaroh, cukor, žĺtky, bielky, vanilku a citrónovú kôru a jemne premiešajte.
- Formu vymažte maslom a vyložte papierom na pečenie. Cesto rozdeľte na dve polovice. Prvú nastrúhajte a jemne lyžicou utlačte vo forme. Nalejte tvarohovú plnku a nastrúhajte zvyšné cesto. Takto pripravený koláč dajte piecť do vyhriatej rúry na 175 stupňov na približne 30 – 40 minút.
- Koláč pred podávaním nechajte úplne vychladnúť. Bude sa lepšie krájať a najlepšie chutí na druhý deň.
Jednuduché však? Tak ak ho vyskúšate a bude vám chutiť dajte mi vedieť!
Monika
Mária
28 júla, 2024Pečiem uz 40 rokov ale lepší nepoznám.
Ja dávam do plnky ešte 1 PL zlateho klasu a z bielok šľahám sneh.