Rozpadávajúce sa hovädzie mäso s jemne exotickým nádychom a voňavou ryžou je presne to, na čo mám chuť, keď už je teraz tak zima a sychravo. Radi doma jedávame jedlá, ktoré zahrejú aj zasýtia. Zázvor a čili dodajú tú správnu arómu, a trocha sójovej omáčky a vývaru spolu vytvoria vynikajúcu omáčku. Ak máte radi podobné chute, poďte si so mnou uvariť toto vynikajúce jedlo.
Ázijské jedlá u nás síce nie sú každý deň, ale občas na dostaneme poriadnu chuť. Ja si momentálne idem hlavne na ryži, keďže nedávno mi Roman povedal, že zemiaky ako prílohu jeme akosi často. Donedávna bol majstrom jej prípravy on, ale myslím, že v poslednej dobe sa darí aj mne. Preto, keď som dostala ponuku na spoluprácu so značkou SOS rice, išla som do toho.
Pre svoj recept som si zvolila jazmínovú ryžu, ktorá je viac lepkavá a vlhkejšia. Pôvodne sa pestovala oblasti dnešného Thajska resp. juhovýchodnej Ázie, a tak sa mi na rozdiel od ryže basmati, ktorá je typická pre úpätie Himalájí a skôr indickú kuchyňu, hodila do receptu viac. Jej príprava je trochu iná ako som zvyknutá pri jej klasickej verzii, ale je to rovnako jednoduché. Ryža sa len privedie do varu, potom sa prikryje pokrievkou a varí sa, až sa nakoniec nechá ešte odpočinúť.
Vedeli ste, že každá ryža je na začiatku hnedá? Ak odstránite len prvú vrstvu tzv. škrupinu, dostanete natural hnedú ryžu. Až po odstránení otrúb, teda druhej vrstvy, stáva sa z nej „biela ryža“.
A čo budete potrebovať? Na 4 porcie si prichystajte:
750 g vyzretého hovädzieho krku (tzv. chuck roll), resp. vysokej roštenky
2 PL ryžovej múky (môžete použiť aj obyčajnú hladkú)
1 menšiu cibuľu
asi 3 cm veľký kúsok zázvoru
2 strúčiky cesnaku
3 mrkvy
2 lahôdkové cibuľky
1 čili papričku
2 PL rastlinného oleja
2 PL tmavej sójovej omáčky
1 PL svetlej sójovej omáčky
40 ml saké (môžete vynechať)
300 ml hovädzieho vývaru
1,5 šálky jazmínovej SOS ryže
Postup:
- Najprv si pripravte všetku zeleninu. Cibuľu ošúpte a nakrájate na tenké polmesiačiky. Zázvor ošúpte a nakrájajte na čo najdrobnejšie kúsky, tak isto ako aj cesnak a čili papričku. Mrkvu tiež ošúpte a nakrájajte na väčšie kúsky, lahôdkovú cibuľku tiež
- Mäso nakrájajte na väčšie kúsky, osušte papierovou útierkou a zľahka obaľte v ryžovej múke. Tá potom vo finále zahustí omáčku.
- Na oleji opečte najprv mäso, potom pridajte zázvor, cibuľu, cesnak, čili a asi 2 minúty restujte.
- Potom pridajte sójové omáčky, saké, vývar a nechajte zovrieť. Prikryte a varte približne hodinu. Doba varenia záleží od kvality použitého mäsa. Chcete aby sa mäso rozpadávalo.
- Nakoniec pridajte mrkvu a lahôdkovú cibuľu a varte ďalší približne 15 – 20 minút. Chcete aby zelenina zmäkla ale zároveň zostala chrumkavá.
- Jazmínovú ryžu zalejte 1,3 x násobkom vriacej vody, priveďte rýchlo do varu, znížte plameň na minimum a prikrytú varte ďalších 12 minút. Potom ryžu odstavte a nechajte prikrytú ešte 10 minút. A potom už môžete servírovať.
Do misky alebo taniera dajte ryžu a mäso a výdatne zalejte omáčkou. Celé jedlo môžete ešte dochutiť čerstvými mikro bylinkami a sezanovými semiačkami.
Mäso sa bude krásne rozpadať, zelenina bude akúrat chrumkavá a voňavá jasmínová ryža sa akurát napije skvelej omáčky. Čo vy a jasmínová ryža? Zvyknete ju bežne používať? Dajte mi vedieť do komentára! Budem sa tešiť.
Monika
Čo si myslíte