Pôvodný článok aj recept je z roku 2011. Ale pečiem ju stále rovnako, takže recept je takzvane, rokmi overený a stále vynikajúci. Doplnila som ho však o pár postrehov, ktoré za tie roky mám, a dúfam, že vám padnú vhod:)
Celý týždeň som sa nevedela dočkať soboty. Kačicu som ešte nikdy predtým nepiekla a tak som strávila veľa času hľadaním toho najlepšieho receptu. Ale myslím že som ho našla :)
Jeho tajomstvo je piecť kačku veľmi pomaly pri nízkej teplote. Počítajte však s tým, že kačicu treba nasoliť už deň vopred, a ak sa chystáte aj na lokše, zemiaky uvarte tiež radšej o deň skôr.
Pre 4 ľudí stačí cca 2-2,5 kg, ktorú kúpite bežne v supermarkete, ak čakáte návštevu a chcete si dopriať hody, skúste si na trhu zohnať aspoň takú 4-kilovú domácu kačicu. Z nej sa už naje naozaj viac ľudí. Pri pečení tej dvojkilovej kačky z obchodu sa mi overilo, piecť ju cca 1 hodinu na každý kilogam jej váhy. Teda 2,5 kg kačky pečiem cca 2,5 hodiny na 125 stupňov. Ak však mám domácu vykŕmenú kačku okolo 4 kg, osvedčilo sa mi ju nechať ju v rúre naozaj tých 5 hodín. Jednak je to tým, že je celkovo väčšia a má omnoho viac tuku ako tá menšia, a dlhší pobyt v rúre jej tak pristane.
Na kačicu potrebujeme:
cca 4 kg kačicu
soľ a rascu
1 jablko (pár klinčekov)
1-2 PL medu a rovnaké množstvo vody
na cca 10 lokší:
1 kg zemiakov (varný typ B alebo C)
300 g hladkej múky
soľ
na dusenú kapustu:
1,5 kg červenej kapusty
1 cibuľu
3-4 PL cukru
bobkový list, soľ, rascu
3 dcl suchého červeného vína
2 PL octu
Keďže drahému sa podarila kúpiť 4 kilová kačka jej pečenie trvalo o čosi dlhšie. Ale poskytlo mi to dosť času na to aby som stihla popri pečení urobiť lokše, kapustu a trochu upratať :)
Kačica
Kačku deň vopred poriadne nasolíme a necháme cez noc odležať. Soli použite dosť, možno viac ako ste zvyknutí, nebojte sa, že by bola slaná, kačka si vezme len toľko koľko potrebuje, a na druhý deň perbytočnú soľ utriete. Zemiaky na lokše uvaríme v šupke a necháme cez noc odstáť.
Na druhý deň kačku vyberieme, necháme postáť pri izbovej teplote, aby pri pečení neutrpela šok. Kačicu potom ešte okoreníme rascou a do vnútra vložíme jabĺčko. Ja som ho navyše popichala klinčekmi. Vložíme do kameninového pekáča, prikryjeme, vložíme do rúry a pečieme 5 hodín na 125 stupňoch. Pekáč po celú dobu neotvárame:)
Po 5 hodinách pekáč otvoríme, kačka by mala byť už pekne upečená. Zlejeme tuk, kačicu potrieme medom zmiešaným s vodou a dáme naspäť do rúry na cca 10-15 minút na 200 stupňov. Potom kačicu otočíme, opäť potrieme medom a pečieme ešte ďalších 10-15 minút. A kačka je hotová! Mäso je úplne jemné a šťavnaté a koža upečená do chrumkava.
Z lokší som mala trochu strach. Preto som v obchode pre istotu kúpila už hotové. Na šťastie, a na moju radosť sme ich vôbec nepotrebovali.
Lokše
Uvarené zemiaky nastrúhame na jemno. Pridáme soľ a asi 200 g hladkej múky. Zvyšok múky budeme potrebovať pri váľkaní. Vypracujeme cesto, z ktorého urobíme asi 30 cm válec.
Potom ho nožom nakájame na cca rovnaké kusy, z ktorých vyváľkame lokše. Zemiakové cesto sa bude dosť lepiť takže sa nebojte dosku poriadne pomúčiť. Ak sa vám lokša roztrhne nevadí, cesto znova spracujte a vyváľkajte. Mne sa zo začiatku pár krát roztrhlo ale ku koncu už máte v ruke ten správny grif :)
Pečieme na suchej panvici z oboch strán. Potom ich potrieme rozpustenou masťou a prikryjeme tanierom, aby okraje lokší zmäkli.
Perfektná kapusta
Na kačacej masti speníme cibuľu potom pridáme bobkový list a cukor. Necháme skaramelizovať a zalejeme asi 3 dcl červeného vína. Necháme prejsť varom a pridáme nakrájanú červenú kapustu. Posolíme, pridáme rascu a dusíme do zmäknutia. Na záver pridáme ešte dve lyžice octu. Kto má rád môže pridať ešte pred koncom nakrájané jabĺčko.
Všetko potom dáme na tanier a pustíme sa do toho!
Ak chcete kuknite aj ďalšie moje kačacie recepty. V jednom vám úkážem ako konfitovať kačacie stehná a v druhom ako si pripraviť šťavnaté a nevysušené kačacie prsia.
Dobrú chuť!
lubomír
2 októbra, 2017Verím že je výborná.Ak sa mi taká podarí,pozývam na ochutnávku.
lubomír
2 októbra, 2017Podarila sa,prídite ochutnať.
Jozef
5 novembra, 2017Znie to tak jednoducho a zaujimavo. Idem vyskusat.
Jana Bobulová
15 novembra, 2017Najlepší recept na svete. Nikdy som nenapiekla a nejedla lepšiu! Ďakujem za tento skvost.
Jozef
1 februára, 2018Dakujem velmi pekne za recept. Mali sme rodinu oslavu a kazdy si ho chvalil. Dakuhem
Simona
26 decembra, 2018Vynikajuci recept, nikdy som lepsiu nejedla, vobec nebola sucha, sama sa oddelila od kosti, inak ju uz ani piect nebudem. Trvalo to sice dlho, ale naozaj to stoji za to. Zazitok. Ďakujem!
LaPetit
26 decembra, 2018To ma veľmi teší Simona!
Deda
31 januára, 2020Chcem sa spýtať ako gazdinka začiatočník misu kde sa piekla kačica nemastime ani nepodlievame?
LaPetit
4 februára, 2020Denisa, kačica býva veľmi mastná, a pri pomalom pečení sa tuk vypeká, takže nie je potrebné podlievať:) Ak si nie ste istá tak na začiatok môžete dať trochu vody, ale väčšinou sa tuk z kačice nakoniec zlieva, pretože je ho fakt dosť a ďalej používa. Preto by som vôbec nepodlievala.
Dana
5 februára, 2020Piekla som ju presne podľa receptu a bola skvelá, všetci chválili. :-)
LaPetit
5 februára, 2020To som rada!
veronika
18 septembra, 2020Kačku ste aj prikrývali alobalom keď ste ju piekla? :-)
LaPetit
30 septembra, 2020Veronika, kačiču pečiem v tkom hlinenom pekáči, vždy najpvr zakrytú a až potm jej vypečiem kožu:)
Janos
21 novembra, 2022Treba piect aj mensiu (napr. 2kg) kacku tak dlho? Mozem pouzit aj liatinovy pekac (dutch oven)? Dakujem.
LaPetit
21 novembra, 2022Nie, keď je o polovicu menšia, znížiť o polovicu aj čas
Romana
15 januára, 2024Dobrý deň, na akom programe prosím kačku pečiete? Ďakujem
LaPetit
15 januára, 2024Dobrý deň, zvyknem na teplovdzuch.
štefan
31 marca, 2024lokše uvarené zemiaky nastrúhame na jemno?
LaPetit
31 marca, 2024Áno;)
Miriama
20 októbra, 2024Wau.. Pozerala som viacero receptov pred mojim prvým pečením kačice ale tento sa mi hneď zapáčil najviac. I ked priznam sa velmi som neverila tym 125 stupnom.. Ale nakoniec sa to fakt vyplatilo.. Je vybornaaaa. Ďakujem
LaPetit
22 októbra, 2024Jej, ďakujem za komentár! Som rada, že sa vám kačka takto na prvý krát pekne podarila!