Máte radi brokolicu? Ja veľmi a už od detstva. Zapekaná brokolica so syrom bolo spolu s bábovkou jedno z mojich prvých jedál. A k brokolici sa rada vraciam aj dnes. Mám ju rada ako prílohu, dá sa ňou krásne ochutiť zemiaková kaša a ako rýchle stir fry ide u nás na dračku. Mne sa však v poslednej dobe žiada jesť viac polievok, ktoré krásne zohrejú a potešia na duši.
Preto som som jednu v spolupráci s Mio Matom uvarila. A keďže je tu chrípokové obdobie a celkovo čas, kedy sa poradne ochladí, a naše telo to nemusí zvládnuť úplne v pohode, pridala som do polievky cesnak. Ten zahreje a krásne polievku dochutí.
Príprava polievky v Mio Mate je takme bez práce. Ešte nájsť niekoho, kto vám ošúpe zemiak a cesnak a je hotovo. A čo sa týka surovín, tak tých išlo do polievky úplne minimum. Ale brokolica a cesnak sú tak dobrí kamaráti, že viac naozaj nepotrebujú.
Na cca 4 porcie budete potrebovať:
350 g brokolice (ja používam mrazenú, ktorú sparím nad vracou vodou)
2 stredne veľké zemiaky
3 strúčiky cesnaku
1 PL olivového oleja
soľ
čierne korenie
voda alebo zeleninový vývar
a na ozdobu podľa chuti trochu smotany/ jogurtu alebo ich rastlinné alternatívy a zelené lístky.
Postup:
- Cesnak ošúpte, najrájate na tenké plátky a nechaj aspoň 2 minúty rozvoňať na panvici s trochou oleja. Cesnak tak získa bohatšiu chuť ale jemnejšiu chuť ako by ste len tak rozlačili. Pozor, nesmie však zhnednúť, bol by potom horký.
- Do Miomatu pridajte na sparenú brokolicu (možete použiť aj čerstvú – ale s mraznou mám lepšiu skúsenosť, čo sa týka výslednej farby polievky), ošúpané a nakrájané zemiaky, orestovaný cenak, soľ a korenie. Zemiak rada používam na zahustenie polievky. Zápražku takmer nepoužívam a zemiak funguje úpln najlepšie.
- Zalejte vodou po rysku a dajte variť na programe Soup.
- Po cca 25 minútach je polievka hotová. Krásne rozmixovaná dohladka a tak akurát hustá.
Polievku stačí len preliať do tanierov, v mojom príade do misiek, trochu ozdobiť a hneď ju zjesť. Ja som nám polievku zjemnila trochou rastlinnej smotany a pridala pár lístkov baby byliniek. A čo mám ešte naozaj rada sú toastíky:) Chcelo to niečo chrumkavé. Stačí ak opečiete chlebík v toastovači a ak máte nebodaj chrípku nebojte sa toasty potrieť čerstvým cesnakom. Po takejto vitamínovej bombe sa vám určite trochu uľaví.
U mňa patrí brokolicová polievka naozaj k najobľúbenejším. A veľmi rada s ňou experimentujem. Raz pridám pár lístkov špenátu, inokedy posledný petržlen z chladničky alebo pokojne aj trochu cíceru alebo iných strukovín. Vo všeobecnosti sa dá dať po polievok všetko, čo by inak možno skončilo v koši. Nemáte samozrejme používať hnilé alebo pokazené veci ale poznáte to. Ja neraz skončím s tým, že mi zostane kúsok nepoužitej zeleniny a v polievke sa príjmene stratí.
Máte aj vy tú svoju obľúbenú polievku? Dajte mi vedieť, inšpirácie nie je nikdy dosť:) A dúfam, že vám bude tento recept chutiť:)
Monika
Regina Lúdlová
5 novembra, 2017Ja doporučujem na zahustenie 2 lyžice opláchnutých ovsených vločiek. Krémová jemná polievočka je z nich.
LaPetit
5 novembra, 2017Super nápad Regina, vyskúšam nabudúce:)
vilmacka
3 februára, 2018U nás všetci máme radi brokolicovú polievku a brokolicu vobec…ja som dnes okrem brokolice dala cibuľu, mrkvu. petrtžlen, zemiak a na koniec po rozmixovaní aj osmahnutý na oleji cesnak, soľ č.peper, vegeta bez dochuc. a do misky si potom dáváme smotanu alebo jogurt a strúhaný sýr. Robievam rozne obmeny….