Džemovú sezónu otváram tento rok trochu netradične. V spolupráci Dr. Oetkerom som pre vás pripravila 3 druhy džemov, ktoré sú zľahka ochutené alkoholom. Nebojte ten sa z nich vyparí, je to ako by ste jedli višne s rumom, pili prosecco s jahodami, či ochutnali mojito s malinami. Ak ste skôr na tradičnejšie recepty, tých na blogu dosť –> Domáce džemy , takže som rada, že som sa trochu osmelila a skúsila opäť niečo nové.
Posledné roky varím džemy s pekínom, je to tak naozaj rýchlejšie a ideálne, ak mám veľa veľa ovocia, a nechce sa mi tráviť 3 dni pri sporáku. Ok, slivkový džem bez cukru je výnimka, ale po tom, čo som minulý rok musela spotrebovať 36 kíl broskýň, 2 x si rozmyslím, ako budem tráviť svoj voľný čas:)
A asi som vám v úvode aj prezradila ako som džemy nakombinovala, držala som sa totiž overených chutí. Prvá z nich je úplná klasika. Jahody a prosecco. Poznáte asi všetci, ale napadlo by vás urobiť takto džem?
Jahodový džem s proseccom
1,2 kg jahôd
10 g pektínu Dr. Oetker
500 g cukru
150 ml prosecca
1 ČL kyseliny citrónovej
Postup:
- Jahody očistíme a nakrájame na menšie kúsky. ¾ jahôd rozmixujeme a pridáme k nim zvyšné kúsky jahôd.
- Dáme do väčšieho hrnca, pridáme pektín zmiešaný s 2 PL cukru a za občasného miešania privedieme do varu a varíme približne 5 minút.
- Potom pridáme zvyšný cukor, prosecco, premiešame a necháme 5 minút prevariť. Z povrchu pozbierame penu, ak sa vytvorí, pridáme kyselinu citrónovú, a horúci džem plníme do sterilizovaných pohárov. Zatvoríme a otočíme viečkami dole, a necháme úplne vychladnúť.
Ďalšia kombinácia, ktorá mi napadla su višne a koňak. Alkohol, kotrý u nás veľmi nepijeme, ale fľaša koňaku sa u nás vždy nejakým spôsobom nájde. Ak nemáte koňak, skvele funguje aj tmavý rum.
Višňový džem s koňakom
1,4 kg odkôskovaných višní
15 g pektínu Dr. Oetker
750 g cukru
150 ml koňaku
1 ČL kyseliny citrónovej
Postup:
- Višne dáme do väčšieho hrnca a pridáme pridáme pektín zmiešaný s 2 PL cukru a za občasného miešania privedieme do varu, a varíme približne 5 minút.
- Potom pridáme zvyšný cukor a koňak, opäť dobre premiešame a necháme zovrieť. Džem varíme 5 minút, a potom ho odstavíme.
- Na záver pridáme kyselinu citrónovú a plníme do vysterilizovaných pohárov.
- Zatvoríme a otočíme viečkom smerom dole a necháme úplne vychladnúť.
A ako posledná kombinácia je tu malinové mojito. Džem som dochutila limetkovovu šťavou a štipkou bieleho rumu. Ten tam veľmi nie je cítiť, ale mojito vám určite pripomenie.
Malinový mojito džem
1,4 kg malín
15 g parktínu Dr. Oetker
750 g cukru
150 ml bieleho rumu
100 ml šťavy z limetiek
1 ČL kyseliny citrónovej
Postup:
- Maliny prepasírujeme a zbavíme aspoň časti zrniečok. Ak vám zrniečka nevadia pokojen použite celé maliny.
- K malinám pridáme pektín zmiešaný s 2 PL cukru a za občasného miešania privedieme do varu. Varíme približne 5 minút.
- Potom pridáme zvyšný cukor, rum aj šťavu z limetiek a opäť povaríme aspoň 5 minút.
- Horúci džem naplníme do vysterilizovaných pohárov, dobre zatvoríme a necháme úplne vychladnúť.
Čo by na to? Vyskúšali by ste džemy aj trochu netradične? Ok, nie sú to asi recepty pre deti, ale mne tá extra chuť v koňaku, či prosecca celkom baví. A čo vám poviem prosecco pri varení jahodového džemu bolo skoro ako malá párty. Nebudem vám klamať, 1 pohárik skončil v hrnci a druhý som mala v ruke:) A višne s tmavým alkoholom sú pre mňa absolútna jednotka. Jeden pohárik si nechávam bokom, na Vianoce, na moje obľúbené rumové, teda teraz už aj koňakové guľky.
Steva
14 júna, 2020Dobrý deň, chcem sa spýtať, nemali ste niekedy recept na griotku? Neviem ho najst dakujem Steva