Máte radi polievky? Ja veľmi. Na blogu ich až tak veľa nenájdete ale verte, že sú u nás skoro na dennom poriadku. Roman je expert na tradičnú fazuľovú polievku a vie urobiť aj najlepšiu polievku z karfiolového či brokolicového hlúbiku. Ja som na oplátku prirpavila tú to odľhčenú a viac „zelenú verziu“ fazuľovej polievky.
Polievka je jednoduchá na prípravu a vďaka pestu je plná chuti. Použila som aj jednu špeciálnu surovinu – toskánsky kel. Možno ho poznáte a možno nie, ale je to taký tmavo zelený kel, ktorý už podľa názvu indikuje, že sa pestuje priamo v Toskánsku. Semiačka sa dajú kúpiť aj u nás a tak ak máte záhradu vyskúšajte si ho zasiať. Alebo si ho kúpte v obchode alebo jednoducho nahradťe tradičným kelom. Bude chutiť rovnako dobre.
Na cca 4 -6 porcií polievky budete potrebovať:
[left]1/2 stredne veľkej cibule30 g údenej slaniny
2 strúčiky cesnaku
2 PL olivového oleja
1 a 1/2 l vývaru (ak nemáte toľko doplňte vodou)[/left] [right]2 stredne veľké zemiaky
2x plechovku bielych fazulí (cca 800g a typ canelini)
100 g bazalkového pesta
2 hrsti toskánskeho kelu
soľ, čierne korenie a bobkový list[/right]
Na podávanie si prichystajte ešte parmezán a ideálne kváskový chlieb na hrianky.
Postup:
- Na oleji opečte nadrobno nakrájanú slaninu, pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a bobkový list, a chvíľu restujte.
- Potom pridajte roztlačený cesnak a keď sa rozvonia prilejte vývar.
- Zemiaky ošúpte a nakrájajte na kocky a šup do hrnca. Nechajte variť.
- Keď budú zemiaky uvarené pridajte scedenú a opláchnutú fazuľu, kel zbavený tvrdého stredu nakrájaný na menšie kúsky a varte ešte takých 5 minút.
- Potom polievku odstavte zo sporáku, pridajte pesto, zamiešajte a môžete podávať. Ideálne ešte dochuťte trochou soli (slanina aj pesto sú slané, preto najprv ochutnajte), čerstvo mletým korením a keď si dáte polievku na tanier na vrch nastrúhajte ešte parmezán. A podávajte s hriankou z kváskového chleba opečenou na olivovom oleji
Jednoduché však? Ja mám pre takéto rýchle varenie vždy po ruke trochu vývaru. S ním totiž chutí všetko lepšie. Ak by ste ho náhodou nemali, vyskúšajte pridať k zemiakom aj kúsok mrvky, zeleru, či petržlen. Rýchlo tak urobíte „aspoň zeleninový vývar“ a do polievky dostanete viac chuti.
A nezabudnite ani na ten parmezám lebo ten funuje v tejto polievke ako korenie. A aby polievka zasýtila podávala som ju spolu s kváskovými hriankami. Aspoň niečo z tejto pandémie je dobré a verím, že nie sme jediní (u nás pečeie chlieb Roman), ktorí začali piecť domáci chlieb. Tak na záver ešte dobrú chuť a keď si polievku náhodou uvaríte, dajte mi vedieť ako chutila.
Monika
Hana
8 apríla, 2021To vyzerá výborne, určite vyskúšam. Minule som narazila na super recept s fazuľkami, odporúčam pozrieť tu: https://www.pestryjedalnicek.sk/vegetarianske-jedla-klasicke-aj-moderne-bezmasite-recepty/