Džemovanie sa začalo :) Ako prvé mi podľahli jahody. Jeden pokus o džem mám už túto sezónu za sebou a zistila som, že bez cukru to nejde. Takže som teraz nevymýšľala, nebola som kreatívna, a uvarila som obyčajný jahodový džem. Základnú surovinu som chcela vlastnoručne nazbierať…avšak v sobotu v Rajke už bolo takmer všetko vyzbierané:) Nevadí, k natrhaným som nakoniec ďalšie jahody prikúpila na trhu.
Džem som varila zo
1,6 kg jahôd
750 g cukru a
2 ČL kyseliny citrónovej.
Z tejto dávky mi vyšlo približne 1,5 l džemu, teda cca 6 x 250 ml pohárikov džemu. Na džem je ideálne použiť toľko cukru aby tvoril minimálne 50 % podielu. To zaručí, že džem bude dobre zakonzerovaný.
Postup som zvolila úplne jednoduchý.
- Jahody som odstopkovala a vo veľkej mise pocukrovala. Nechala som ich asi hodinku odstáť pri izbovej teplote a rukami pomačkala. Mám rada kúsky jahôd takže mixér som ani nevyťahovala.
Update: Medzičasom som celkom dosť čítala a experimentovala, čo ma priviedlo aj k inému receptu, hlavne ak nemám čas džem hneď variť. Jahody necháte odstáť spolu cukrom cca 24 -48 hodín , čo je proces tzv. macerácie, a až potom varíte. Jednak má ttak džem takú hlbšiu ovocnú chuť ale zároveň si prácu rozdelím, čo sa s malým dieťaťom občas hodí:) Recept nájdete –> TU.
- Zmes som nechala zovrieť, sem tam som pozbierala penu a asi po 15 minútach bolo po všetkom. Pár minút pred tým, než som džem dovarila pridala som ešte kyselinu citrónovú, tú môže nahradiť napr. citrónovou šťavou. Džemu to pomáha získať správnu hustotu a zabraňuje strate farby.
Fígeľ ako zistiť, že džem je akurát alebo, že je hustý podľa vašej predstavy, je kvapnúť ho na vychladený tanier. Džem rýchlo vychladne, a keď prejdete prstom stredom zmesi, a tá sa rýchlo nespojí, ale zostane rozdelená, džem je dostatočne hustý. Ak sa tekutina rýchlo vráti sama, džem ešte povarte. Čím dlhšie džem varíte, tým bude hustejší. Pozor však aby sa vám nepripálil.
Džem už prešiel aj ochutnávkou. A je super:) Tak akurát sladký, s krásnymi kúskami jahôd a príjemne tekutý.
cajca
24 mája, 2014Tak toto je asi najlepsi recept, co som tu na internete nasla3
LaPetit
9 júna, 2015Ďakujem cajca:)
jana
29 júna, 2016Mne ani po 2,5hod nezhustol….fnuuk. Akoze chutovo super, ale riedky ako stava